Подовжуємо облаштовувати власну хмару

Доброго дня вам, друзі!

У лютому цього року я писав про те, як я створив власну хмару (хоча, мабуть не хмару, а скоріше, меленьку таку хмаринкуSmile) з допомогою мого рутера та ASUS AI Cloud.

З тих пір дещо змінилось. Так, я активно використовую свою хмаринку, однак, виявилось, що перебій в електропостачанні, або навіть “планове” вимкнення рутера перетворює всі дані на підключеному до нього диску на фаршSad smile. Щоправда, пізніше виявилось, що на фарш перетворюються всі файли, які розташовані поза темками WebStorage та AICloud, тобто системні файли і файли, що синхронізуються зі сховищем ASUS Webstorage.

image

Звичайно ж, така ситуація мене не могла влаштувати, тож я прийняв кілька важливих рішень. Зокрема, знайшов альтернативне сховище і придбав NAS D-Link DNS-325. Саме про свій новий досвід з побудови приватної хмари я вам зараз і хочу розповісти.


Плеєр? Ні, сервер!

Оскільки диск, під’єднаний до рутера працює більше як шредерSad smile, ніж як сховище, я вирішив не покладатись на нього і зберігати свої файли в іншому місці.

Колись я вже писав, що у якості центру розваг у вітальні ми використовуємо HD-плеєр Dune HD Smart D1. За час мого знайомства з цим чудовим пристроєм, його прошивку було оновлено безліч разів, він отримав купу корисних додаткових програм і можливостей. Проте на початку зими, після одного з оновлень, з’явився дивний глюк – після перезавантаження або вимикання і повторного вмикання плеєра втрачались всі налагодження та додаткове ПЗ, тож його доводилось встановлювати заново.Sad smile В минулому я вже бачив щось подібне, коли після оновлення прошивки на плеєрі перестав працювати Wi-Fi, а в наступній версії цю проблему вирішили. Тож я вирішив просто почекати наступного оновлення, а поки що не вимикати плеєр, а переводити його до стану очікування (standby).

image

А оскільки в плеєрі у мене встановлено жорсткий диск на 2 Тб майже половина якого вільна, і сам плеєр завжди увімкнено, у мене народилась ідея зроботи з нього файловий сервер.

Ідея виявилась вдалою – через AI Cloud можна через Інтернет з будь-якого місця отримати доступ до будь-якого пристрою з домашньої мережі. А мій Dune має samba-сервер, тож все чудово працює і я отримав можливість, будучи у від’їзді, або просто поза межами квартири, використовувати власне хмарне сховище обсягом близько 1 Тб!

Наступна ідея, яка в мене виникала вже давно, проте не було часу аби її реалізувати – перекласти на плеєр обов’язки стосовно завантаження нових фільмів та музики. З цією метою я встановив Dune Linux Term Utils – сам Бог звелівSmile, оскільки плеєр працює під керуванням Linux. Я не буду описувати тут процедуру встановлення – її детально описано на сайті автора цього пакету.

Що я отримав в результаті:

  1. Прото фантастичний за зручністю, функціоналом та швидкістю роботи сервіс Transmission для завантаження торентів. Тепер я можу, знаходячись на роботі, просто вкинути через AICloud torrent-файл у відповідну теку на плеєрі, і коли я повернусь додому фільм буде вже завантажено. Wow! До речі, у transmission непоганий веб-інтерфейс (який я використовую з комп’ютера), а ще, для зручного керування завантаженнями, я встановив на плеєр програму RemTor, а на планшет – Remote Transmission. Пізніше на ПК  з тією ж метою я встановив Transmission Remote Gui. До речі, трохи пізніше я розповім на сторінках цього блога про цю чудову “торентокачалку” детальніше.
  2. можливість підключення до плеєра через Telnet аби зручно керувати файлами за допомогою Midnight Commander. З цією метою я встановив на ПК Putty, а на планшет – Juice SSH. Двічі Wow!

До речі, вчорашнє оновлення прошивки плеєра усунуло проблему з втратою налагоджень та користувацького ПЗ.Smile

 

Справжній NAS

Вже досить довгий час мене просто доводить до сказу одна проблема з моїм ПК – періодично “відпадає” один з дисків (у мене їх три – по 2 Тб кожен) – Windows його просто не бачить.Sad smile Особливо це бісить, коли диск зникає в процесі роботи, коли на цей диск щось копіювалось, або терміново потрібні документи, які на ньому зберігаються. Як не дивно, Ubuntu Linux, яка у мене встановлена паралельно з Windows такими проблемами не страждала – там працює все і завжди. Але необхідність у випадку зникнення диску одразу ж перезавантажуватись у Linux аби продовжити роботу – це вже занадто. До того ж, іноді Linux відмовляла мені у доступі до диску, imageоскільки роботу з ним Windows не завершила належним чином.Sad smile

Тож в кінці кінців я вирішив придбати NAS і переставити “зайвий” диск туди (тим більше, що результати S.M.A.R.T. – звіти свідчать, що з диском все добре). WD MyCloud, про який я вже писав, – це добре, однак там лише один диск, до того ж предвстановлений, а мені хотілось укомплектувати NAS самостійно. Тому я замовив собі D-Link DNS-325 – пристрій, який поєднує в собі привабливу вартість і дуже непоганий функціонал. На жаль, ASUS нічого подібного не пропонує.Sad smile

Я не буду детально розповідати про те, як я готував диск до встановлення у пристрій. Справа в тому, що NAS використовує лише диски, відформатовані у стандартній файловій системі ext3 (у мене ж була NTFS), тож довелось перемістити всі дані на інші диски, а під час початкового налаштування NAS сам відформатував диск. Дані, які містились там раніше, я переношу  на нього й досіSmile.

До речі, майстер налаштування залишив лише найприємніші враження. Ще один нюанс – мій диск не згадувався у списку сумісних носіїв, проте, на щастя, запрацював як слід.

Одна з причин чому я обрав саме цю модель – це можливість розширення функціоналу пристрою за допомогою додаткових пакетів програмного забезпечення – це ж бо теж Linux-машинка!

Зараз з таких пакетів у мене встановлені наступні:

  • MyDLinkCloud (з’явився сам після оновлення прошивки), який дозволяє працювати з власною хмарою через Інтернет звідки завгодно – через досить приємний веб-інтерфейс (приблизний аналог AICloud від ASUS), який сподобався мені більше ніж AjaXplorer (який також пропонувалось встановити на етапі початкового налагодження пристрою) чи ownCloud (який я думав встановити на свій NAS, хоч можливо, ще встановлю). Є, звісно, й мобільний клієнт.
  • Сервер Secure SHell – дозволяє підключатись до пристрою через SSH з допомогою тих же Putty та Juice SSH.
  • Midnight Commander – без коментарів – файловий менеджер.

Взагалі ж пакетів ПЗ для DNS-325 – купа, завантажити їх можна, наприклад, звідси, або звідси (тут вибір дійсно вражає). Серед них – і популярні CMS, і ownCloud, і PBX, і системи відеонагляду, і transmission… Всього й не перелічити  – ось вона – сила Linux!Smile

Через AICloud мій NAS теж мені доступний. Просто супер! В планах – додати синхронізацію з хмарними сховищами (Валентин Твердохліб, на сторінку якого з додатковим ПО для NAS від D-Link я вже посилався, плідно працює в цьому напрямку), можливо, спробувати все ж ownCloud, оновити прошивку, додати ще один диск…

Ось така у мене тепер хмараSmile. “Справжній” NAS я використовую лише півтора тижня і поки що дуже задоволений. Є дрібні проблеми (наприклад, не зміг тимчасово підмонтувати через mount –t cifs “шари” з плеєра, MC це зробив, але не дав увійти всередину жодної текиSad smile), проте – нічого серйозного, плюсів набагато більше, ніж мінусів.

До зустрічі за тиждень. Хай Вам щастить!

P.S. Якщо вас цікавлять подробиці стосовно налаштувань – задавайте їх в коментарях.

P.P.S. У D-Link є, виявляється ще один продукт, який мене вельми цікавить – “розумні” розетки з Wi-Fi. Я бачив подібні пристрої від безіменних компаній і поки що обираю, розмірковую, але хочу щось подібне!Smile

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL