Мої особисті враження від оновлення до Windows 8.1

Доброго вечора вам, друзі мої!

Останній тиждень видався для мене дуже напруженим – “пари” в коледжі, підготовка до нового тренінгу, допомога в оформленнні документації до акредитації спеціальності, репетиції до щорічного конкурсу талантів… До речі, конкурс талантів пройшов вчора. Виступали наші діти (група 15, в якої ми з дружиною є класними керівниками) просто чудово! Незабаром я оприлюдню відеозапис нашого виступу – самі побачите! Ми теж додали свій невеличкий внесок – дружина танцювала, а я співав (чого прилюдно не робив вже більше 20 роківSmile). Наш виступ було витримано у суворій національній стилістиці – національні костюми, авторські вірші, логічна послідовність номерів, відеомінусовки пісень… Роботи дійсно було зроблено багато. На жаль, отримали ми лише друге місце. Таке рішення жюрі щиро здивувало і знітило наших студентів. Проте, місце – це не головне, головне – це те задоволення, яке отримали наші актори, ту гордість, яку вони відчули за свою роботу. Молодці!

image

image

Однак, сьогодні я хотів розповісти не про конкурс – це я ще зроблю і розповім також про ті програмні засоби і інструменти, які допомогли мені впоратись з відеомінусовками та записом виступу. Сьогодні я хочу поділитись з вами своїми особистими і дуже неоднозначними враженнями від оновлення до Windows 8.1, яке я здійснив минулої суботи.


Що сподобалось

Перш за все, хочу відмітити плюси, яких, на жаль, не так вже й багато:

  1. Оновлення через Windows Store. Нарешті! Wow! Я так довго цього чекав! Тим більше, що всі конкуруючі ОС могли похвалитись подібним способом оновлення вже десь років з десять тому. Однозначно – чудово!
  2. “Тиха” стадія оновлення. Оновлення завантажувалось, перевірялось, застосовувалось у “тихому” режимі, не заважаючи працювати. Оплески!
  3. Підтвердження особи. На одному з останніх етапів встановлення було запропоновано підтвердити свою особу з допомогою коду, який можна було послухати за телефоном або отримати в СМС. Теж, взагалі-то, річ вже звична, однак для Windows це великий крок вперед на шляху забезпечення приватності. Браво!
  4. Оновлений клієнт Windows Store. Wow! Схоже на справжній магазин додатків!Smile Виглядає круто! Клас!
  5. Можна одразу після входу в систему попасти одразу на Робочий стіл (нова вкладинка “Navigation” у вікні властивостей Панелі завдань). Без коментарів. Wow!!!!
  6. Одні шпалери для Робочого столу і стартового екрану (там же). Нарешті! Така дрібниця, але як же дратувала відсутність такої простої речі!
  7. Тісніша інтеграція зі SkyDrive. Кажуть, тепер налаштування системи і дані користувача будуть автоматично синхронізуватись через SkyDrive! Теж давно не новинка, але якщо це дійсно так, я радий, що в Windows нарешті з’явився такий функціонал. Давно було пора!

Що НЕ сподобалось

А тепер сумні речі:

  1. Безумовне перезавантаження. Після завершення “тихої” стадії з’явилось вікно з попередженням про перезавантаження машини і раз – почався процес закриття активних програм і перезавантаження! Треба було хоча б дати вибір – зробити це прямо зараз чи відкласти на певний час… Взагалі, у конкурентів перезавантаження під час оновлення – річ зовсім не обов’язкова, навіть нетипова…
  2. Ну дуже дооовгий процес налагодження.Sad smile Після перезавантаження почався процес налагодження системи, який тривав ну дуже довго. Добре, що я міг продовжити роботу на своєму Android-планшеті! Інакше довелось би зробити вимушену перерву більше ніж на три чверті години! І це на машині з чотириядерним процесором 3,5 Ггц і 16 Гб ОЗУ!? Скільки ж тоді триває оновлення на слабших комп’ютерах?
  3. Непотрібна кнопка “Пуск”. Дивне рішення – повернути кнопку “Пуск”, про яку всі вже встигли забути, від якої відвикли, і в якій уже не відчувають потреби! Якби її натиснення відкривало екран “Apps”, я б ще це зрозумів, однак, вона відкриває стартовий екран! Доведеться шукати спосіб видалити цей рудимент з Панелі завдань, тим більше, що в мене на її місці дуже непогано прижився Google Chrome Apps Launcher.
  4. Зайві рухи аби запустити програму.Sad smile  Раніше (у Windows 8) я міг натиснути на клавіатурі Win (клавішу з логотипом Microsoft), потім почати вводити перші літери назви додатку, клавішами зі стрілками обрати потрібне у результатах пошуку і запустити його, натиснувши Enter. Все, мишка не потрібна! Це було круто, хоч Windows чомусь не показувала у пошуку всіх встановлених у мене програмSad smile. А тепер, мені треба після Win (перш ніш почати набір назви потрібної програми) натиснути ще й Tab і Enter! Навіщо?! Чи може, є інший, простіший спосіб?
  5. Total Commander перестав відображати символи кирилиці у назвах файлів. Виявилось, стандартний шрифт MS Sans Serif більше не містить символів кирилиці! (?) Замість нього слід використовувати Microsoft Sans Serif. Дрібниця, звичайно, проблему легко усунути, проте неприємно…
  6. Найжахливіша для мене річ – проблеми з Google Chrome! Браузер – найважливіша програма для багатьох з нас. А якщо ви активно використовуєте сервіси Google, як ваш покірний слуга, то найголовніша програма для вас – Google Chrome. Одразу ж після оновлення виявилось, що Chrome більше не відкриває певні сторінки (наприклад, календар Google і ще деякі), які я не просто відкриваю іноді – вони в мене закріплені в Chrome і життєво необхідні для роботи! З іншими браузерами все гаразд, однак інші мені не потрібні – мені потрібна інтеграція з сервісами Google, автоматична синхронізація з моїми Android-пристроями і rich notifications. Я спробував змінити канал Chrome з Dev на Stable – безрезультатно, вимкнути деякі плагіни – безрезультатно, вимкнути апаратне прискорення в Chrome – безрезультатно, оновити драйвери відеокарти – теж ні, а потім вирішив встановити і спробувати Chrome Canary Build (який використовує  окремий профайл користувача) і в ньому все відкрилось! Тож мені залишалось лише зробити висновок що оновлення якимось чином зіпсувало профайл користувача!? Я видалив Chrome, перезавантажився, перевстановив його і о, диво – все працює (звичайно ж всі мої закладинки, паролі, налаштування і встановлені програми “повернулись” до мене автоматично).  
    Однак, з rich notifications під Windows 8.1 все ж таки не все гаразд. Іконка Центру повідомлень Chrome часто чомусь зникає з Панелі завдань, а самі повідомлення – не відображаються. Свого часу я придбав Krome для Android – програму, яка використовує ці самі rich notifications аби відображати на “великому комп’ютері” повідомлення про події на Android-пристрої (нові листи, СМС, оновлення та ін.). Надзвичайно зручна штука! Однак, під Windows 8.1 вона просто припинила працювати (навіть автор програми не зміг мені допомогти) – не може з’єднатись з пристроємSad smile, хоч мені здається причина все ж у – проблемах з Центром повідомлень…
  7. Деякі програми також працюють якось дивноSad smile, наприклад, Windows Live Writer, в якому я пишу це повідомлення.

Висновки

Що ж, основне розповів. Хочу сказати, що якогось видимого поліпшення швидкодії я не відчув (система і так працювала непогано), а пам’ятаючи скільки проблем було з Windows 8, я просто боявся оновлюватись і, як бачите, недаремно.

Так, я все розумію і залишаюсь лояльним до продукції Microsoft, однак останнім часом з ОС компанії діється щось дивне і це мені не подобається. Колись я вже відмовився від Windows Mobile та її нащадків, і мені не хочеться, щоб ця історія повторилась з настільною ОС. Я все ще сподіваюсь на краще…

Windows працює, але я жалкую що оновився.Sad smile Можливо, повернусь до Windows 8, яка хоч трохи й нагадувала барильце з вибухівкоюSmile, однак всі необхідні мені програми працювали там нормально…

Повторю ще раз – це мої особисті враження від оновлення. Можливо, вам поталанить і ваші враження будуть лише позитивними, тож оновлюватись чи ні – вирішуйте самостійно.

На цьому все. Сподіваюсь, ви не дуже засумували?Smile

До зустрічі за тиждень! Нехай вам щастить!

P.S. Детальніше про нові можливості Windows 8.1 ви можете почитати, наприклад, тут.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 4 »

 
  • andzho says:

    Аби запускати програми тепер тиснути треба Win+S. Правда OneNote тепер так не вирізає :) . А ще у мене періодично пропадає “Український варіант” мови вводу. Два рази на день. :( Погано це все…

    • О, дякую, друже!:-) Я цього не знав. До речі, виявилось Win+Q працює так само. Дивно…

      Щодо мови, то вона в мене не зникала. Зникала мережа:-(

  • Александр says:

    А как же самый главный минус? ;)

    http://windows.microsoft.com/ru-ru/windows-8/skydrive-app-faq
    “Невозможно получить удаленный доступ к файлам на компьютере. Вы не сможете получить удаленный доступ к файлам на компьютере под управлением Windows 8.1 или Windows RT 8.1, даже если установите классическое приложение SkyDrive.Но вы можете перейти на веб-сайт SkyDrive.com, чтобы получить удаленный доступ к файлам на другом компьютере, если на нем установлено классическое приложение SkyDrive.”.

    Т.е. в Windows 8.1 MS убрал возможность доступа к файловой системе удаленных ПК (была возможность просматривать и скачивать отдельные файлы с 80 ПК для одной учетной записи (!)). Использовать теперь можно исключительно файловое пространство SkyDrive.

    • Я этой фичей не пользовался.
      Честно говоря, и SkyDrive-то я пользовался очень редко. Мое основное онлайновое файлохранилище – Google Drive.

      Но для тех, кто пользовался удвленным доступом к файлам – да, это крутая подстава…

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL