Тренінг та використані інструменти

У ці вихідні я вперше провів мій новий авторський тренінг, присвячений підвищенню персональної продуктивності з застосуванням “ментальних карт”. Матеріали тренінгу були розроблені на підставі чернеток моєї нової книги, і це була перша “перевірка боєм” і підготованих матеріалів, і контента майбутнього посібника. До того ж, я вперше працював “сам від себе”, напряму з клієнтом, а не під егідою навчального центру.

image

Однак, мова зараз піде не про сам тренінг (хоч пройшов він надзвичайно успішно), а про ті програмні засоби та онлайнові сервіси, які я використав в ході навчання. Впевнений, вам вони також стануть у пригоді.

Одна з проблем полягала в тому, що у клієнта не було проектора. Однак, я не розгубився, бо всі мої матеріали опубліковані на Slideshare.net, тож я просто просив слухачів відкрити відповідну презентацію і відповідний слайд, а у себе ж відкривав те ж саме в Power Point – і говорив. Все це добре, проте є один нюанс (про який я забув, хоч і знав) – після публікації на SlideShare, на відміну від SlideBoom анімації не зберігаються, так що, іноді текст було поховано під картинками. Наступного разу буду знати …

image

Наступна унікальна особливість тренінгу полягала в тому, що у клієнта використовувалася термінальна система, і прав на встановлення програм на сервері ні в кого не було. :-( Паніка? Ні, звичайно! Я просто попросив кожного зі студентів створити собі безкоштовний акаунт на Mindomo (що і вам раджу), і вони будували карти в онлайні. Тим більше, що Mindomo зовні дуже схожий на MindManager (який я планував використовувати), але тільки в браузері. :-)

image Звичайно ж,я підготував роздаткові матеріали (більше 100 сторінок, зображення обкладинки винесено в ілюстрацію до цього посту), причому до друку я їх подав у форматі XPS, оскільки якість картинок у PDF-документі мене не задовольнила. Зберегти ваші файли в цьому форматі легко – достатньо у будь-якій програмі з пакету Microsoft Office  (і не тільки) ініціювати друк на Microsoft XPS Document Writer. УВАГА: для того, щоб зробити це, ви повинні мати встановлений .NET Framework 3 (віртуальний XPS-принтер встановлюється як частина .NET Framework 3)! Це ж саме стосується і машини, на якій ви будете переглядати або друкувати XPS-документи!

Також, я передав кожному студенту комплект додаткових матеріалів, однією з частин якого була підбірка ПЗ, а саме пробна версія MindManager 8, портабельні версії FreeMind і xMind (останнім часом мені все більше подобається остання софтинка, просто диво), Cayra, Topic Scape Student Edition, Drop Mind (на жаль, з вересня 2009 ця програма стала платною), і Pocket FreeMind (дуже рекомендую для вашого Windows Mobile-коммунікатора).

image А ще я заздалегідь заготовив онлайнову анкету студента – форму Google Docs (нижче наведено фрагмент анкети). У якості зразка брав анкету з MTM. Вийшло дуже непогано. Шкода, що онлайновий Excel 2010 поки що так не вміє. Хоча, я впевнений, що все ще попереду – Майкрософт просто зобов’язана реалізувати подібний функціонал. :-) До того ж є InfoPath

image

Сподіваюсь, ПЗ та сервіси, які я згадав у цьому повідомленні, стануть в пригоді не лише викладачам, а й усім, кому потрібно надавати іншим людям доступ до своїх презентацій і документів, створювати “ментальні карти”, готувати документи до друку, збирати і аналізувати дані за допомогою онлайнових анкет. До речі, до розмови про “ментальні карти” я скоро повернусь.:-)

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 10 »

 
  • Максон says:

    Олександре, цікавить тема проведення треннігів “від себе”.

    Як ви знайшли клієнта – пропонували тренінг потенційним клієнтам чи ця компанія сама запросила вас?

    Чому аудиторія виявилася непідготовленою – без проектора й адмінівського доступу для встановлення ПО?

    • author says:

      Один з керівників компанії був у мене на курсі з MOSS 2007 і цікавився можливістю проведення тренінгу з майндмеппінгу. Тож, коли матеріали курсу були готові, я просто написав йому і спитав, чи й досі є зацікавленість у такому навчанні.:-) Далі зрозуміло…
      Що стосується аудиторії, то її просто не було – тренінг я проводив у невеличкій кімнатці офісного приміщення, розрахованій на чотири робочих місця. Про відсутність проектора вони мене попередили, однак сказали, що це не є проблемою і для них важливим є зміст, а не візуалізація. Щодо ж адмінського доступу – то така у них політика компанії, плюс вони не встановлюють на сервер пробних версій ПЗ. Інтернету у мене також не було, оскільки в корпоративну мережу мене не пустили (самі вони лептопами не користуються).
      Однак, незважаючи на це, тренінг пройшов “на відмінно”. Все вдалося, люди задоволені, і я також.:-) Детальніше написано тут.

  • По моему у Вас украли эту статью и поместили на другом сайте. Я её уже видела.

    • author says:

      Возможно, Вы видели ее (только на русском языке) на одном из моих блогов. Их у меня еще три.:-)

  • Innotions says:

    забрала в цитатник, спасибо!

  • Craig David says:

    Ценные рекомендации, беру на заметку

  • ALZ says:

    Олександр, дякую за цікавий матеріал. На жаль, xMind так і не вдалося запустити – використовую MindManager, втім, папір і олівець працюють як задумано :)

    До речі, чи не підкажете зручний і дружній сервіс накшталт індивідуальної LMS – цікавить керування Learning Plans, планування і контроль занятть в режимі самонавчання?

    • author says:

      На здоров’я, ALZ!:-)

      А ви пробували портабельну версію xMind, чи звичайну? Портабельна запускається будь-де без жодних проблем…

      Щодо ж персональних LMS, то тут я так і не зміг підібрати програму за смаком, і зупинився на малюванні ментальних карт з планами навчання, задачами, і т.д. Колись пробував Plex, довго читав Тhe personal learning environments blog, однак нічого кращого не знайшов…

  • Vladimir says:

    Спасибо автору блога за предоставленную информацию

  • Крейг says:

    Полезное инфо

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL