Як реанімувати комп’ютер після оновлення до Windows 8.1

Доброго дня вам, друзі!

Нарешті я вирішив що вже достатньо відпочив на новорічні святаSmile, тож повертаюсь до роботи і поспішаю виконати свою обіцянку – розповісти про те, що робити якщо після оновлення до Windows 8.1 при кожному ввімкненні комп’ютера ви отримуєте лише чорний екран з курсором миші.

image

На моїй машині всі оновлення встановлюються одразу ж після їх появи, а от на машині дружини я навмисне залишив Windows 8. Причина проста – для мого планшета не існує драйверів для Windows 8.1 (вірніщ, вони існують, але комп’ютер просто “не бачить” пристрою), а от з Windows 8 все нормально, тож неттоп дружини я залишив з Windows 8 аби мати змогу перепрошити планшет, якщо мені це знадобиться. Проте, мабудь не судилося – напередодні Нового року дружина випадково запустила оновлення системи, після чого кожен старт Windows завершувався пустим чорним екраном.Sad smile Виявилось, що це поширена проблема, тож зараз я розповім, як я її подолав.


Проблема

Слід відмітити, що Windows 8/8.1 взагалі не відрізняється стабільністю. Наприклад, моя машина періодично втрачає під час роботи з’єднанняч з мережею (теж, як свідчать числені обговорення на форумах, типова проблема Windows 8), іноді перезавантажується або показує синій екран смерті. З Windows 7 теж були певні проблеми, але не настілки.

Я б, можливо, погрішив би на “залізо”, однак Ubuntu, яку встановлено другою системою, працює як годинник. Тож проблема саме у Windows. А коли я встановив 24 Гб пам’яті, Windows взагалі відмовилась завантажуватись. Ubuntu ж працювала відмінно, як завжди.

Однак, повернемось до проблеми чорного екрану. Після закінчення оновлення і перезавантаження система запропонувала ввести логін і пароль, після чого дуже довго “думала”, а потім на абсолютно пустому чорному екрані показала курсор миші і на цьому все закінчилось.Sad smile

Спроба №1

Ідея перша – проблема з explorer.exe (привіт від Windows 7 – в цій версії провідник іноді “падав”). Зараз спробуємо вирішити…

На CTRL+ALT+DEL система реагувала, тож я відкрив Диспетчер завдань і спробував завантажити explorer.exe. Марно, нічого не змінилось. Звісно, я міг запускати різні програми (File > Run new task), однак де Робочий стіл?!

Спроба №2

Можливо, проблема не в “провіднику”, а у драйверах відеокарти?

Ідея проста – завантажитись у “безпечному режимі” і видалити драйвери. Однак, це ж Windows 8.1, тут у безпечний режим потрапити не так просто… Спроби втрапити туди через інсталяційну флешку і флешку відновлення системи були невдалими.

Спроба відкрити через Диспетчер завдань консоль (cmd.exe) з правами адміністратора, виконати команду

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

а потім натиснути F8 теж не вдалась – я просто не міг впіймати момент для її натиснення.

Домігся свого я лише запустивши через Диспетчер завдань старий добрий msconfig.exe і обравши на вкладинці Boot у групі Boot options режим Safe boot + Minimal.

Що ж, я почаклував з драйверами, перезавантажився і знову отримав пустий чорний екранSad smile.

Спроба №3

І тут я звернув увагу на повідомлення про помилку, яке відображалось під час запуску через Диспетчер завдань більшості програм. Ось таке повідомлення:

image

Тож я почав шукати в Інтернеті за іменем файлу проблемної бібліотеки – Windows.UI.Immersive.dll  і дійсно, знайшов рішення! Покроковий опис дій, які дозволили мені вирішити проблему, наведено тут.

Що треба було зробити:

  1. перезавантажуємось у бепечному режимі, як я робив це під час спроби номер два.
  2. відкриваємо “Мій комп’ютер”. Зробити це не дуже просто – через диспетчер завдань запускаємо консоль (cmd.exe) і виконуємо таку команду:

    explorer.exe /e,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}

  3. переходимо до теки C:\Windows\System32, знаходимо там горезвісну бібліотеку (Windows.UI.Immersive.dll), датовану 2012 роком і видаляємо її
  4. переходимо до теки C:\Windows\WinSxS знайти там Windows.UI.Immersive.dll, але вже 2014 року, копіюємо файл бібліотеки і вставляємо його до C:\Windows\System32
  5. переходимо до теки C:\Windows Activation Technologies (ця тека є захованою, тож якщо вона не відображається, слід просто у у Провіднику, в рядку адреси прописати шлях до неї – C:\Windows Activation Technologies і натиснути ENTER) і видаляємо всі теки і файли, які там є (можливо, у вас не вистачить прав, тоді треба відкрити властивості теки і на вкладинці Security дати (Allow) їх собі)
  6. перезавантажуємось, чекаємо певний час, і… ура! Робочий стіл повернувся! Система знову працює нормально!

Ось так, як бачите, недарма кажуть, що “третій раз – чарівний”Smile.

Що ж, на цьому на сьогодні все. Якщо вам “пощастило” натрапити ще на якусь дивну проблему з Windows, поділіться зі мною своїм досвідом, будь ласка.

До зустрічі за тиждень, друзі!
Хай вам щастить!

P.S. У найближчий час я планую розповісти про те, як зробити “живу” флешку з Windows і завжди носити свою систему у кишеніSmile, а також зробити огляд чудового пристрою – 5-портової зарядної станції, яка нещодавно до мене приїхала.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL