Hiberfil.sys або як вивільнити трохи місця на диску С:

Доброго дня, друзі!

Сьогодні я хочу розповісти вам яким чином можна вивільнити трохи місця на диску С: (розділ, куди встановлено систему)  за рахунок файлу Hiberfil.sys. Якщо лептоп – це ваш основний комп’ютер, ви добре знайомі з режимом гібернації – це та фіча, яка допомогає вам кожного разу після вмикання комп’ютера продовжити роботу з того ж місця, на якому ви зупинились минулого разу.

image

Якщо у вас кілька пристроїв, то на “великому”, стаціонарному комп’ютері гібернацію ви навряд чи використовуєте, оскільки використовуєте його не так часто, як мобільні пристрої. Тож логічним є бажання вимкнути цей режим взагалі. Надто коли на диску С: залишилось не так багато місця (що я нещодавно помітив на неттопі доньки і поспішив виправити, а потім проробив те ж саме й на своїй машиніSmile).

В Windows 7 при вимкненні гібернації, ви вивільняли чимало місця на диску, оскільки файл hiberfil.sys при цьому видалявся. А от з Windows 8/8.1 ситуація дещо інша…

В Windows 8 ви більше не можете видалити файл hiberfil.sys взагалі, оскільки його роль в системі значно змінилась. Якщо раніше в цей файл зберігався стан всіх запущених програм, аби мати змогу наступного разу продовжити роботу з того ж місця, то тепер цей файл містить також інформацію про стан ядра системи, завдяки чому Windows 8/8.1 завантажується значно швидше за всі попередні версії цієї ОС. Тож тепер видалення файлу hiberfil.sys (вимкнення гібернації) – це погана ідея, оскільки якщо це щробити, система буде завантажуватись значно повільніше.

Зазвичай, розмір файлу hiberfil.sys складає три чверті обсягу оперативної пам’яті, тож на моїй машині він займає аж  12 ГБ?! Неподобство! Треба щось робити!

На щастя, зменшити розмір цього файлу досить просто. Все, що вам потрібно – це виконати в консолі (з правами адміністратора – Win+X, обрати пункт Command Prompt (Admin), або просто натиснути А) таку команду:

powercfg /h /size 50

Це зменшить розмір файлу до 50 відсотків від обсягу оперативної пам’яті ( в моєму випадку – з 12 до 8 Гб)! За спостереженнями, сповільння завантаження ОС не відбулось, а місце (аж 4 Гб) вивільнилось. Wow!  Звісно, ви можете замість 50 вказати інше значення відсотку від обсягу пам’яті (не більше 100 і не менше 0, звичайноSmile), однак, я не став експериментувати – мене задовольнив і отриманий результат.

Якщо ж ви бажаєте вимкнути гібернацію взагалі, аби вивільнити ще більше місця на диску, це теж просто:

powercfg /h off

Однак, повторю ще раз – у Windows 8/8.1 це погана ідея.

Деталі, картинки тощо ви можете переглянути тут. Саме цією статтею я керувався в своїх діях.

Що ж, на цьому на сьогодні все.

До зустрічі за тиждень, друзі! Хай вам щастить!

P.S. До настання Нового року я планую розповісти вам, як ви можете зіпсувати Windows 8, оновивши її (і як це можна виправити), і підвести традиційні підсумки року, перелічивиши ті статті з ProductivityBlog.com.ua, які привернули максимум читацької уваги.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL