Міні-комп’ютер для вітальні

Доброго дня, друзі!

Я щойно повернувся з тренінгу в Молдові і одразу ж хочу виконати свою давню обіцянку – розповісти вам про одну з моїх іграшок. А саме – про міні-комп’ютер, або, як називає цей пристрій виробник, медіа-хаб MINIX Neo X8-H.

image

Цей пристрій я використовую вже місяців зо два і враження лише найкращі (тьфу-тьфу, щоб не зглазитиSmile). Пристрій спеціально створено у розрахунку на те, що його НІКОЛИ не будуть вимикати, тож й цього разу, поки їздив до Молдови, він залишався увімкненим і одразу ж був готовий до використання.

В Молдові я був вперше, тож вражень у мене накопичилось чимало. По-перше – враження від країни, по-друге – від людей, які там проживають, по-третє – від невеличкого землетрусу, свідком якого я був у середу ввечері. Ще одне, щоправда, неприємне враження – про те, як мене зняли з потягу на кордоні, оскільки заїжджав я через Придністров’я, тож виявляється мав зареєструватись у паспортному столі.

image

Причина проста – там немає прикордонного пункту контролю, оскільки облаштувати його – все одно що визнати цю невизнану республіку окремою державою. Але ж про це треба попереджувати при в’їзді! Слава Богу, що я зміг відшукати квиток, за яким заїжджав до Молдови – підтвердження терміну мого перебування в країні. Тож свій шлях я продовжив і прибув додому вчасно, але тепер треба шукати можливість заплатити штраф – платити його треба у Молдові, в їхньому ощадному банку. Способу зробити це онлайн я не знайшов.Sad smile

Проте, повернемось до нашого пристрою.

 

Де купити?

Про цей пристрій я почув давно, та й виробник – MINIX – здавна викликала в мене повагу. Та й дуже вже мені хотілось мати у вітальні пристрій на Android, оскільки мій HD-плеєр Dune HD Smart D1 поступово став більше файловим сервером та торентокачалкою, аніж плеєром.Smile

Спочатку я хотів придбати пристрій на Aliexpress, однак чекати 3-4 тижні не хотілось, тож я почав шукати вітчизняний інтернет-магазин і знайшов кілька місць де продавалась бажана TV-приставка. З усіх магазинів я обрав KazerShop, де вартість була не найнижчою, однак, досить приємною, і до того ж, пристрій був в наявності.

Ще один важливий момент – існує дві версії цього пристроюMINIX X8-H і просто MINIX X8. Різниця в процесорі – у X8-H він забезпечує апаратне декодування багатоканального звуку(!), та й вбудованої пам’яті старша модель має вдвічі більше за молодшу – 16Гб проти 8 Гб. Так от, більшість магазинів пропонували молодшу модель практично за ті ж (якщо не більші) гроші, що й X8-H у KazerShop.

Проте, попри напис на сайті, потрібної мені – старшої – моделі у наявності не виявилось, і мені довелось зачекати – приблизно два тижні. Зате я отримав пристрій з першої – промо-серії – з аеромишею MINIX Neo M1.

 

Оскільки це повноцінний Android, мені була потрібна клавіатура, тож додатково я замовив аеромишу з клавіатурою Measy RC11, проте отримав не її, а компактну iPazzport KP-810-16A, яка в моїй долоні виглядає іграшкою. І це було не надто вдале рішення, оскільки миша від MINIX перевершила всі мої сподівання і я користуюсь лише нею. Однак, не біда – буде заміна для мого старенького презентера (теж від iPazzport).

 

Що ж воно таке – MINIX Neo X8-H?

Це повноцінний міні-комп’ютер, який працює під керуванням Android і може похвалитись дуже пристойними технічними характеристиками:

Processor Quad-Core Cortex A9r4 Processor
GPU Octo-Core Mali 450
Memory 2GB DDR3
Internal Storage 16GB eMMC
Wireless Connectivity 802.11n Dual Band Wi-Fi (2.4GHz/5.8GHz), Bluetooth 4.0
OS Android™ KitKat 4.4
Video Output HDMI™ 1.4b, up to 4K @ 30fps
Audio Output HDMI™ 1.4b, 3.5mm stereo jack, optical SPDIF
Peripheral Interface

RJ-45 Ethernet jack (10/100Mbps)

SD/MMC card reader (SD 3.0, MMC V4.41), Support HDMI-CEC

USB 2.0 port x 3, OTG port x 1

Microphone jack, Headphone jack,IR receiver (remote included)

Power DC 5V, 3A adapter included (CE, FCC, CCC certified)
Supported VideoFormat

DAT/MPEG/MPE/MPG/TS/TP/VOB/ISO/AVI/MP4/MOV/3GV/FLV

MKV/M2TS/MTS/M4V/WMV/ASF/RM/RMVB

Supported Audio Format MP2/MP3/WMA/WAV/OGG/OGA/FLAC/ALAC/APE/AAC

Дійсно, топовий пристрій!

Але це ще не все! Ще слід згадати про 4K Ultra HD (!) – досить важко поки що знайти телевізор або монітор з такою розмільною здатністю 3840 × 2160! Також уваги заслуговує фірмовий лончер від MINIX, який хоч і певною мірою наслідує Windows 8, є дуже зручним у використанні. XBMC MINIX Edition – теж на борту.Smile

image

Дизайн, як бачите, – теж на висоті.

image

 

Для чого використовувати?

З такими характеристиками, цей пристрій – справжній повноцінний міні-комп’ютер, потужніший за деякі ноутбуки, не кажучи вже про планшети. Тож, застосування для X8-H знайдеться.

 

Я ж особисто підключив до нього через USB свою веб-камеру від Logitech і використовую його для відеодзвінків додому (через Google Hangouts, до речі, минулого тижня він отримав підтримку Google Voice).

Наступне застовування – онлайн-телебачення. У Play-маркеті – безліч програм для перегляду телебачення онлайн. Я встановив кілька з них і тепер дружина і дочка – у захваті (я телевізор не дивлюсь).

Ще один момент – керування завантаженням торентів. Завантажує їх моя “Дюна” (яка теж ввімкнена постійно), а MINIX дозволяє керувати цим процесом за допомогою Remote Transmission.

Іграшки теж, завдяки восьмиядерному графічному прискорювачу, йдуть дуже непогано і практично будь які. Так, не всіма з них зручно керувати (аеромиша, все ж, не зовсім повноцінна заміна G-сенсору), однак, в різноманітні гонки, стрілялки-бродилки, пошук предетів, стратегії тощо можна “поганяти” досить комфортно.

Ну і нарешті, браузер (звісно ж Chrome), офісний пакет і т.ін. теж є – іноді потрібно прямо у вітальні, під час вечірнього перегляду фільму, терміново переглянути якийсь сайт або документ.

Звісно ж, дрібні недоліки теж є – наприклад, MINIX Launcher не може відобразити проноз погоди для України, і я й досі не зміг запустити на пристрої Google+, але це дрібниці. Сподіваюсь, в наступних версіях прошивки ці проблеми зникнуть.

Ось таким чудовим пристроєм виявився MINIX Neo X8-H.

На цьому все. До зустрічі за тиждень! Бережіть себе!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL