Арсенал параноїка або як зберегти приватність

Доброго дня вам, друзі!

Ох і шалені ж тижні у мене були – купа “пар”, тренінги, власні проекти, активності зі студентами – “Екософт-2017” (до речі, цього року ми посіли 1-ше та 2-ге місця!), “Золотий байт”, коференція “Хмарні технології в освіті”, олімпіада з програмування ACM ICPC, День відкритих дверей в коледжі тощо. До речі, привітайте мене – я підтвердив MCT та склав перший з іспитів Google для викладачів та отримав статус Google Certified Educator (Level I)!

image

Однак, незважаючи на таке навантаження, я все ж таки хочу розповісти вам про набір юного параноїка – інструменти приватного спілкування та роботи. Не так давно ми зі студентами трохи дискутували на цю тему, тож я вирішив поговорити на цю тему і з вами тежSmile.

Звісно ж, заголовок статті – це перебільшення. Я особисто вважаю, що галас навколо приватності в інтернеті теж дуже перебільшений, а вся ця проблема – занадто роздута. Однак, розумна частка приватності все ж необхідна, тож які засоби її забезпечення можна порекомендувати? І звісно ж, “мій смартфон – моя фортеця”Smile, тож в першу чергу нас цікавлять мобільні додатки.

 

1. Месенджер

imageТут все просто – є Telegram від Дурова, плюс практично всі популярні месенджери (WhatsApp, Viber тощо) теж свого часу додали можливості з шифрування переписки.

Телеграм є надзахищеним, чудово виглядає, має нативні додатки для всіх платформ і є абсолютно безкоштовним. А ще в Телеграм є купа ботів, які забезпечать вас купою корисної (і не дуже корисної) інформації.

Так, поки що він – поза конкуренцією, однак, голосові дзвінки в Телеграм поки що доступні не для всіх, тож для “секретних” дзвінків доведеться скористатись іншими месенджерами.

 

2. Пошта

Phone showing encrypted emailProtonMail – мабуть, найзахищеніша пошта в світі, яка надійно шифрується, має сучасний (можна самому редагувати CSS-cтилі для веб-версії! Wow!) і зручний інтерфейс (збагатьма  звичними для користувачів Gmail “фішками”), та базується у найбезпечнішому датацентрі, розташованому у Швейцарії, у 1000-метровій товщі скель. До речі, protonmail створена вихідцями з CERN!

Звісно, є платні тарифи, однак й безкоштовний план – виключно для бізнесових листів – підійде більшості користувачів (150 повідомлень в день). Є додатки для Android, iOS та веб-версія.

image

 

3. Хмарне сховище

Тут теж все просто – є MEGA. Цим все сказано – 50Гб безкоштовно, шифрування військового рівня, мобільні додатки, веб-версія, додаток для Chrome… Дуже зручне сховище, я користуюсь ним вже давно. Проте, не дай Боже вам забути пароль від MEGA – він не зберігається на серверах, всі файли там також зашифровані, тож ви ніколи не зможете отримати доступ ні до своїх даних, ні до свого облікового запису! Тому дуже раджу одразу ж експортувати ваш ключ!

 

4. Браузер

imageТут у вас є чималий вибір. Для ПУ – це і Epic Browser – заснований на Chromium й надзахищений, і старий добрий Tor Browser, і продукти від відомих виробників – Comodo Dragon та Avira Scout, й осучаснений улюблений гість з минулого Maxthon, й такі браузери як Cocoon, Dooble й добре відомий надкомпактний Browzar

Однак, ми ж в першу чергу говоримо про мобільні застосунки!  Тут слід відмітити той же Maxthon, ASUS Browser (предвстановлений на моєму Zenfone 2 – непогана річ, слід сказати), й добре відомий Dolphin Zero, й CM Browser й багатообіцяючий новачок Orfox (Tor browser for Android). Між іншим, Chrome теж весь час стає безпечнішимSmile

 

5. Пошукова система

imageТут теж все ясно – DuckDuckGo – пошукова система, яка не слідкує за вами. Так, є приватний режим Google (який насправді не надто приватний), є F-secure Search, є Startpage

Однак “каченя” – найкраще, тож раджу використовувати його.

 

Ще кілька порад

Використовуйте двофакторну автентифікацію – це додасть ще один рівень безпеки під час доступу до ваших облікових записів. Також чудова ідея – використання сервісів та мобільних застосунків на кшталт Truecaller, які зможуть захистити вас від невідомих абонентів, спамерів та телемаркетологів.

Взагалі, про безпеку та приватність можна говорити дуже довго, тож на цьому я сьогодні буду закруглятисьSmile.

До зустрічі за тиждень, друзі!
Бережіть себе!
Якщо ж вам є що додати до арсеналу параноїкаSmile – пишіть у коментарях!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 2 »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL