Космос нас більше не вабить:-(

Доброго вечора, друзі!

Нарешті я повернувся додому і можу поділитись з вами своїми думками на сторінках цього блогу. 12 квітня ми могли б святкувати День космонавтики  – на згадку про перший вихід людини за межі рідної планети, який відвувся більше ніж 50 (!) років тому – 12 квітня 1961 року. І в цьому ми були першими, на 20 років випередивши США, які здійснили перший пілотований політ за програмою “Шаттл” 12 квітня 1981 року.

Soviet_Union-1965-Stamp-0.12._Cosmonautics_Day

Згадайте, ким ви у дитинстві мріяли стати, коли подорослішаєте? Впевнений – більшість хлопчиків мріяли стати космонавтами, принаймні, хлопчиків мого покоління. Так, майже всі розуміли, що ця дитяча мрія ніколи не стане реальністю, однак мріяли ж!

А тепер нам не до космосу, нам ніколи – ми перебуваємо у нескінченній гонитві за гігагерцами, діагоналями екраній, кількістю ядер і обсягом оперативної пам’яті. Нас більше не цікавлять дива Всесвіту – нас цікавить орієнтовна вартість і дата початку продажу щойно анонсованих гаджетів. І діти наші про космос також уже не мріють, у них свої проблеми. Свої, але подібні до наших…Sad smile

Місто на Місяці ми вже не будуємо, яблуні на Марсі саджати передумали. Однак, дехто з нас все ж таки марить космосом і прагне якщо не потрапити туди, то хоча б допомогти у його дослідженні. Саме для них я й пишу ці рядки.

Впевнений, багато хто з вас чув про програму пошуку позаземних цивілізацій, започатковану SETI Institute.

image

Кожен бажаючий й досі може взяти участь у цьому чудовому експерименті, встановивши на свій домашній комп’ютер, підключений до інтернет, спеціальну програму-клієнт (BOINC), яка дозволить задіяти невикористовувані потужності вашої машини для аналізу даних, отриманих радіотелескопами – пошуку сигналів від позаземних цивілізацій.

image

Не чули? Тоді вам сюди – на сайт програми SETI@Home. Мерщій завантажуйте клієнт – і вперед, на пошуки братів по розуму.

До речі, ви можете допомогти у дослідженні космосу, навіть якщо у вас немає комп’ютера, але є Android-телефон або планшет! Не так давно з’явилась версія BOINC для Android, тож у вашого кишенькового помічника тепер є можливість стати одним з вузлів величезної обчислювальної мережі з пошуку іншопланетних сигналів. Завантажити програму можна у Google Play Store. Виглядає ця штука поки що не дуже, але ж працює!

Ще один проект від тих же авторів – Einstein@Home – надає вам можливість допомогти науковцям у поршуку гравітаційних хвиль, чорних дір та пульсарів. Використовується все те ж ПЗ BOINC.

Якщо вам хочеться дізнатись про інші способи допомогти, завітайте на SpaceHack – cвоєрідний каталог способів допомогти у дослідженні Всесвіту.

image 

До речі, на сайті ви знайдете чимало цікавого окрім посиланнь на розглянуті вище проекти добровільних обчислень – тут вам і підбірка цікавих матеріалів навчального плану, і проекти з відкритими вихідними кодами, і конкурси…

А тут є дуже гарна і змістовна підбірка онлайнових ресурсів, присвячених вивченню космосу та інших проектів, до яких ви можете приєднатись.

image

Особливо раджу звернути увагу на проекти NASA на кшталт допомоги у дослідженні Марсу.

image

Обов’язково дочитайте цю статтю до кінця – бажаючі займатись наукою знайдуть в ній багато корисних ідей і напрямків застосування своїх зусиль, знань, вмінь і навичок.

Що ж, на сьогодні все.

До зустрічі за тиждень!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 2 »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL