Як гарантовано очистити диск

Чи доводилось вам коли-небудь продавати, або віддавати “в гарні руки” свій старий комп’ютер? А може, на роботі вам видавали новий лептоп натомість старого чи поламаного? А чи не боялись ви, навіть видаливши всі дані з жорсткого диску комп’ютера, що хтось все ж зможе відновити з нього якусь конфіденційну інформацію?

image

Я розумію, що такі речі повинні цікавити, перш за все, корпоративних користувачів. Однак, навіть домашні користувачі часто зберігають на своїй машині номери і коди кредиток та інші подібні речі, якими не хотілося б ділитися з іншими. Тож, знищення залишків даних на диску – задача досить актуальна майже для кожного з нас. Зазвичай її вирішують з допомогою спеціалізованого ПЗ. Однак, воно коштує грошей, і досить часто – чималих грошей.

А чи знаєте ви, що кожен з користувачів Windows вже має під рукою програму для безпечного знищення залишків даних на диску?

Мова йде про утиліту під назвою cipher.exe. Ця програма, якщо мені не зраджує пам’ять, вперше з’явилась у 2000 році, і використовується вона для роботи з шифрованою файловою системою (EFS).

Користуватись нею дуже просто:

  1. Спочатку видаляєте всі дані на диску, або в певній теці на диску, яка містила конфіденційні дані. Думаю, що-що, я видаляти файли вміють всі, тож детальніше цей крок я розписувати не буду.:-)
  2. Запускаєте командний рядок з правами адміністратора – у головному меню переходите до групи Accessories, клацаєте правою кнопкою миші на ярлику Command Prompt,  і обираєте в контекстному меню пункт “Run as administrator”:

    image

  3. Вводите команду cipher /w:диск:\шлях\, де диск:\шлях\ позначає теку або диск, який ви бажаєте очистити. Приклад: введіть cipher /w:e:\docs\, аби “підчистити” теку з назвою docs на диcку E, або cipher /w:d:\ для очистки всього диску D.

image

Що робить ця команда? Просто-напросто, “забиває” ПОПЕРЕДНЬО ОЧИЩЕНИЙ диск або теку випадковими комбінаціями нулів та одиничок, що гарантує повне знищення будь-яких залишків даних, які все ще могли там існувати.

Якщо ж вам кортить дізнатись, що ще вміє ця утиліта, наберіть в консолі cipher /?, і ви побачите текст довідки з цієї команди, в якому детально пояснюється призначення всіх її параметрів.

image

Як бачите, все дуже просто. А якою утилітою для безпечного очищення дисків користуєтесь ви?

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL