“Віртуальний” фітнес? Фітнес у віртуальній реальності?

Добридень вам, друзі!

Я знову трохи “загубився” – коледж, тренінги, навчання, ремонт, вакцинація – якось дуже вже багато всього одночасно… Але я пам’ятаю, що обіцяв розповісти про два цікаві девайси, які потрапили мені до рук, тож починаю виконувати свою обіцянку.

image

А почати я хочу з розповіді про пристрій, який я з недавніх часів використовую щовечора – для додаткового, другого за день тренування (вранці – гантелі, турнік, ролик, віджимання, а це – для вечірнього аеробного навантаження). Мова йде про автономний шолом для віртуальної реальності – Oculus Quest 2, який став для мене просто мегатренажером. Яким чином? Зараз розповім…


Віртуальний фітнес чи фітнес у VR?

Перш ніж перейти до деталей, я хотів би вкрасти ще п’ять хвилин вашого часу аби поговорити про те, яким чином віртуальна реальність може застосовуватись у фітнесі.

Давайте будемо чесними – всім нам час від часу набридають одноманітні тренування в залі. Хочеться чогось яскравішого, цікавішого, в ігровій формі, але так само корисного. І саме тут стає в нагоді віртуальна реальність – наприклад, боксувати з віртуальним партнером набагато цікавіше, ніж з власною тінню! А замість набридливої аеробіки краще відчути себе джедаєм і “порубати” світловими мечами блоки під музику! Або постріляти у віртуальному тирі ухиляючись від лазерних променів?

Віртуальна реальність надає всі ці можливості – ви дійсно можете виконувати реальні вправи у віртуальному світі! І сприйматись це буде як гра. От тільки калорії ви витрачаєте реальні й користь така ж як і від традиційних тренувань!

Я взагалі вважаю, що VR – це майбутнє фітнесу. І мабуть не я один так вважаю, бо зали для віртуального фітнесу з’являються скрізь (ось, наприклад), є навіть “інститут віртуального здоров’я”! Однак, про це ви можете почитати й самостійно, а я хочу поділитись власним досвідом.

Що воно таке

Oculus Quest 2 – це остання модель автономного VR-шолома. Я не буду детально про нього писати – детальних оглядів в Мережі достатньо (наприклад, ось цей), скажу лише, що пакування шолому – істинно преміальне (просто скриня у суперобкладинці), сам пристрій виглядає добротним, в комплекті йдуть два контролери Oculus Touch (батарейки вже встановлені), type-c-type-c- кабель, зарядний пристрій і додаткова рамка для використання окулярів з шоломом.

image

Процес підготовки до роботи і налаштування шолому – дуже простий і швидкий (для нього вам потрібен обліковий запис Facebook і мобільний пристрій). Якщо плануєте використовувати шолом для роботи (кого ми намагаємось ошукати? якої роботи? іграшок!) з ПК – треба ще докупити 5-метровий кабель Oculus Link (недешеве, скажу я вам, задоволення). До речі, в цьому випадку вам знадобиться потужна відеокарта – моя Geforce 1650 OC Edition дозволяє “погратись” у VR-іграшки, але щоб відчути справжнє задоволення потрібна відеокарта RTX-серії.

Також аби мати можливість встановлювати будь-які додатки (не лише з магазину Oculus) вам треба перевести шолом у режим розробника й тоді можна буде поставити з SideQuest (детальніше читайте тут) Doom, Quake, Half Life та інші наші улюблені класичні розваги! Однак майте на увазі – після активації цього режиму офіційний застосунок Oculus на ПК перестав бачити шолом, AirLink теж перестав працювати. Однак, SideQuest працює, а через Virtual Desktop (за який доведеться викласти $20 в магазині Oculus) ви можете працювати з вашим комп’ютером у віртуальній реальності (на жаль, підтримується лише один фізичний монітор, але я написав про це розробнику програми й отримав відповідь, що підтримка багатомоніторних систем вже в розробці) і грати в VR-ігри на ПК (які “потягне” ваша відеокарта). Такий режим роботи мені дуже сподобався – тим більше, що працює без дротів. Я пробував так грати в Alien Isolation (з патчем – у VR і в 2D-режимі – на величезному віртуальному екрані) – дуже непогано!
До речі, розпізнавання рук теж працює! Не ідеально, але працює – це просто магія!

Що не дуже сподобалось:

  1. три фіксовані налаштування відстані між зіницями – я обрав найменшу й все здається гаразд, однак, волів би мати можливість налаштовувати цей параметр точніше…
  2. не надто зручне кріплення – в активних іграх шолом в силу своєї ваги потроху сповзає вниз. Але я вже чекаю з Китаю альтернативне кріплення з потиличною “подушкою”, що має краще розподілити вагу й зробити користування шоломом зручнішим…
  3. поролонова маска шолому надто поглинає піт – замовив силіконову (аби піт стікав обабіч шолому) – чекаю з Китаю.
  4. хотілося б мати в контролерах не батарейки, а акумулятори, та й сам шолом заряджати без дротів. Довелось для цього придбати офіційну зарядну станцію “все в одному” (ось таку). Так, вона крута й зручна, однак тепер є інша проблема – аби під’єднати шолом до ПК треба вийняти з type-c-порту шолома магнітний конектор, який там сидить дуже тугоSad smile 
  5. ігри в офіційному магазині коштують грошей. Я був змушений придбати Virtual Desktop, також придбав повну версію Beat Saber й дуже хочу погратись в Red Matter і The Walking Dead: Saints & Sinners, але “жаба” поки що “душить” – не дозволяє мені їх придбати
  6. величезна націнка (іноді в 10-15 разів) в українських інтернет-магазинах  на аксесуари до шолому (та й сам шолом коштує у нас не так як у США) – саме тому різні дрібні штуки краще замовляти на Aliexpress, хоч деяких потрібних речей ви там не знайдете (наприклад, зарядних станцій)

Але то таке – не може ж все бути чудово? Мають же бути якісь “нюанси”?!

Що я роблю в шоломі

Що ж, переходимо до найцікавішої частини розповіді – зараз я спробую описати своє звичайне щовечірнє тренування в шоломі, а точніше ті застосунки які я для цього використовую:

  1. в налаштуваннях шолома – в розділі експериментальних можливостей – я увімкнув оверлей Oculus Move – тепер в будь-якій грі у мене під ногами плаває невеличке віконце, яке відображає кількість витрачених калорій та час тренування. Дуже корисна штука (в самому додатку Move можна переглядати також детальні звіти і календар тренувань), шкода лише, що штатним чином немає можливості інтегруватись з Garmin Connect або Google Fit аби відслідковувати в одному інтерфейсі всі показники, включаючи пульс (але я вже дещо “нарив” на цю тему – буду експериментувати, а поки що після тренування просто дивлюсь відповідну статистику на годиннику)
  2. Beat Saber – суперхіт – дійсно чудова гра, яка незважаючи на не надто вражаючу графіку (хоч насправді вона там дуже непроста), захоплює процесом й дійсно змушує добряче попітнити.

    Я спробував безкоштовну демо-версію й одразу ж придбав повну – для заміни аеробних вправ – це саме те що треба. Та ще й дозволяє відчути себе джедаєм!Smile
  3. FitXR – для занять боксом – теж весело, та ще й в режимі змагання з іншими користувачами!
  4. HitStream – теж бокс, але більш рухливий й абстрактніший. Я встановив демо через SideQuest й цієї пробної версії цілком достатньо аби добряче спітнити!
  5. Shooting Arena – теж встановив через SideQuest – чудовий віртуальний тир, до того ж тут теж не вдасться весь час стояти на одному місці!

Думаю, навіть описаних додатків вже достатньо аби скласти уявлення про фітнес-можливості пристрою. Про себе можу сказати, що такі тренування – це дійсно чудово – весело, яскраво й зазвичай тренуєшся більше, бо прагнеш покращити свої результати й просто не помічаєш часу!

Ну а в мене на цьому все. До зустрічі за тиждень, друзі!
Бережіть себе і своїх близьких!
Не нехтуйте засобами особистого захисту – вірус ми ще не перемогли!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL