MCSA за тиждень? Так!

Доброго вечора вам, друзі!

І знову я повертаюсь до вас після тривалої перерви. Цього разу я хочу поговорити про “хмари” – тобто, про хмарні платформи Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud Platform, Firebase, Heroku, Alibaba Cloud тощо.

Думаю, ніхто не буде заперечувати, що за “хмарами” майбутнє – згадайте, яку програму ви запускаєте одразу ж після завантаження операційної системи – Google Chrome, чи не так? Локально встановлені програми поступово й невпинно стають раритетом, поступаючись веб-додаткам. Створити слайди для завтрашньої доповіді? Звісно ж Google Slides – ми ж хочемо не лише демонструвати слайди, а й зробити їх доступними за посиланням або опублікувати їх на сайті! Ба навіть робочі місця у хмарі – вже реальність – згадайте мою улюблену IDE – Cloud9!

image

Тому вже сьогодні слід подбати про надбання знань, вмінь та навичок, пов’язаних з хмарними технологіями й, можливо, подумати про сертифікацію аби отримати формальне підтвердження своєї кваліфікації. В моєму випадку вибору просто немає – я проводжу тренінги з Azure, плюс, щороку підтверджую тренерський статус, тож мені необхідно оновлювати професійні статуси. І сьогодні я хочу поділитись з вами досвідом складання офіційних іспитів для отримання статусу MCSA: Cloud Platform.


Перш за все – що це за статус

MCSA: Cloud platform, підтверджує навички, необхідні для зменшення інфраструктурних витрат та надання переваг для сучасного бізнесу шляхом впровадження рішень, заснованих на використанням хмарних технологій Microsoft. Статус є необхідним для адміністратора / архітектора хмарних рішень.

Як його отримати?

Для отримання цього статусу треба скласти будь-які два з чотирьох можливих екзаменів – 70-532: Розробка рішень для Microsoft Azure, 70-533: Реалізація інфраструктурних рішень на базі Microsoft Azure, 70-535: Проектування архітектури рішень на базі Microsoft Azure або 70-537: Налагодження та використання гібридних хмарних рішень з Microsoft Azure Stack.

Яка процедура складання іспитів?

Досить часто я чую фрази типу “ Та що там за іспити! Вони ж нічого не підтверджують! Це ж кожен може їх скласти вдома, підглядаючи куди завгодно!” Так думають або заздрісникиSmile, або ті, хто не знайомий з процедурою тестування від Microsoft.

А процедура – дійсно дуже сувора. Ви заздалегідь бронюєте свій іспит через сайт Microsoft, обираючи авторизований навчальний центр у вашій місцевості, і оплачуєте його зі своєї банківської картки (вартість для України – $80, іноді діють знижки, наприклад, зараз для MCT знижка складає 75%, тож я платив лише $20). В зазначений час ви приходите в тестовий центр, прихопивши паспорт. Після пред’явлення паспорта ви залишаєте зразок підпису, також вас фотографують. Всі особисті речі та електронні пристрої (навіть годинники, що логічно – в 4 Гб вбудованої пам’яті мого годинника я, за бажанням, міг би завантажити всі матеріали всіх навчальних курсів з Azure й місце ще б залишилосьSmile) ви залишаєте в спеціально призначеній для цього шафі, ключ від якої вам видають на руки. Потім вас ведуть до спеціальної кімнатки, де перед вами є комп’ютер, на якому неможливо запустити нічого окрім спеціального ПЗ для тестування. Також вам можуть видати листок та ручку (або маркер та спеціальний ламінований листок для записів). Раніше – на вимогу – давали ще паперовий англо-російський словникSmile, плюс, подовжували на 30 хвилин тривалість тесту для тих, для кого англійська мова не є рідною.

Далі починається сам іспит. Тривалість іспиту може бути різною – від 1,5 до 3 годин, кількість запитань – теж різниться від 40 до 60. Прохідний бал – 70%.

У вас є можливість відмітити деякі питання аби повернутись до них пізніше, також ви можете залишити коментарі стосовно запитань, які ви отримали в ході іспиту. Коли ви натиснете кнопку “Закінчити іспит”, ви одразу ж побачите чи ви впорались, чи провалили іспит. Далі друкується звіт про іспит, який містить (у відсотках) інформацію про те, наскільки ви впорались з кожної теми, що виноситься на іспит. Все! Можна йти на сайт Microsoft – в закриту його частину (посилання вам вишлють в листі) й завантажувати свій сертифікат або транскриптSmile. До речі, якщо ви не склали іспит, кошти не повертаються, тож слід уважно читати умови – час від часу діє акція Second Shot, яка дозволяє спробувати ще раз безкоштовно, або можна також придбати ваучер на повторний іспит зі знижкою. Також, здається, є обмеження стосовно того, через який час (потрібний на підготовку) ви зможете спробувати ще раз. Всі деталі про іспити можна почитати на сайті Microsoft. Там же є інформація й демонстрація різних типів запитань, які на вас можуть очікувати.

Не так давно з’явилась також можливість складати іспити в онлайні, вдома, за власним комп’ютером, однак я не раджу нею користуватись – справа в тому, що у вас має бути постійно увімкненою веб-камера, плюс, ви не можете дивитись вбік, опускати погляд, говорити, в кімнату ніхто не повинен заходи або зазирати… Одним словом, причин, з яких ваші результати складання іспиту можуть бути скасовані – купа, тож краще скласти в тестовому центріSmile

Які іспити я складав і як готувався

Протягом тижня я склав 70-533 і 70-535 (в понеділок і в п’ятницю) – іспити з інфраструктурних рішень та проектування архітектури. Готувався я за офіційними тренінгами, матеріали яких доступні на GitHub (20533 та 20535), плюс читав документацію.

Також погортав (прочитати її повністю просто не було часу) книгу Architecting Microsoft Azure Solutions Exam Guide 70-535 – книга теж є дуже корисною в плані підготовки.

Непогано також подивитись відео з PluralSight (також подивіться сюди й сюди). Віртуальна академія Microsoft також пропонує чимало безкоштовних тренінгів з Azure. Також, свого часу я пройшов та склав всі тести курсів з Azure на openedx.microsoft.com (хоч зараз там і немає нічого на цю тему).

Моя вам порада – не ведіться на брейндампи! І не лише тому, що це нечесно – впевнений, запитання там навряд чи будуть відповідати тим, з якими ви зіткнетесь під час тестування – Microsoft постійно оновлює й саму хмарну платформу, й курси та тести з неї, тож, навіть якщо не брати до уваги етичні міркування, це просто марнування часу!

Однак, мабуть на сьогодні достатньо. До зустрічі за тиждень, друзі!
Успішних вам іспитів і хай вам щастить!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 2 »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL