Сферичні фото–для чого, чим і як

Доброго вечора, друзі!

Не так давно я вже писав про те, що мене зацікавила “віртуальна реальність для бідних” Smile, або Cardboard VR.

image

Поки що я не буду нічого говорити про гарнітуру,яку я використовую, або про технології розробки для Cardboard, які вже випробував – про це я напишу наступного разу. А сьогодні я розповім вам про найпростіший спосіб створення VR-контенту, який не потребує жодних навичок та знань у галузі програмування – про створення сферичних фото або панорам, які можуть бути використані у якості віртуального туру по певній місцевості, приміщенню тощо.


Google StreetView

Screenshot_2016-11-21-20-11-53

Сферичні фото часто називають також фотосферами, або просто – 360°-знімками. Можливо, ви бачили їх, якщо користувались сервісом Google StreetView, тож першим способом створення таких панорам, який я знайшов був саме додаток StreetView для Android. Виявляється, якщо перейти на вкладинку “Особисте”, можна натиснути на іконку з зображенням камери й створити свою власну панораму! Wow!

Додаток буде показувати вам стрілками, куди слід рухати камеру й знімати, є круговий індикатор (він же – кнопка завершення зйомки), який дозволяє бачити, чи покрили ви знімками всі 360°, чи ні.

Якість отриманих панорам – на висоті. Так, певні артефакти й спортворення трапляються, однак, якщо ви створюєте фотосферу на відкритому просторі або у досить великому приміщенні, результат виглядатиме досить пристойно. В маленьких кімнатах замість фотосфери виходить якасть маячняSad smile.

До речі, якщо завантажити створену панораму на Google Photos, то при перегляді таких знімків вони відображаються правильно (і в браузері на ПК, і у додатку для Android) – увигляді фотосфери, в якій можна переміщуватись клавішами курсору або мишею! Ось, наприклад, фотосфера моєї лабораторії.

 

ASUS PixelMaster Camera

CAMERAЯк виявилось, фірмовий додаток камери на моєму Zenfone 2 de Luxe – ASUS PixelMaster Camera – теж вміє знімати фотосфери.

До того ж, тайванці реалізували цю фічу краще – під час зйомки додаток надає підказки не лище щодо переміщення телефону, а також демонструє перспективу знімків. Виглядає це наочніше й зрозуміліше.

Результат – мало не кращий за фото, отримані з допомогою StreetView, однак, у малих приміщеннях отримати панораму прийнятної якості, з мінімумом артефактів майже неможливоSad smile.

Якщо ж простору вистачає, ви будете здивовані якістю отриманих знімків!

 

Cardboard Camera

На жаль, я не зміг спробувати офіційний додаток для створення VR-знімків – для мого телефону він просто не відображався у Google PlaySad smile. Так, я завантажив та встановив його з APKMirror, однак, знімати програма відмовиласьSad smile, мотивуваши це невідповіднісмтю телефону до системних вимог – не розумію, яке ж тоджі потрібне залізо, якщо Zenfone 2 не підходить?! Всі інші VR-додатки працюють “на ура”…

До речі, офіційний Youtube VR, який з’явився минулого тижня, взагалі відмовився встановлюватись…Sad smile

 

round.me

Однак, неважливо, що саме ви використовуєте, в гарнітурі знімки виглядають фантастично – ви просто потрапляєте всередину фото! А відслідковування рухів голови робить перегляд просто феєричним! Єдине, чого не вистачає – можливості зробити якісь хотспоти – мітки на (чи вSmile) фотосфері, після вибору яких (наприклад, затримавши на них погляд на кілька секунд) буде відображатись якась додаткова інформація, ілюстрація або гіперпосилання. Якби це було можливо, це було б чудове рішення для використання в освітніх цілях.

image

Виявилось, сервіс, який дозволяє додати на фотосфери хотспоти, існує! Wow! Називається він просто і логічно – round.me, пропонує безкоштовний план, дозволяє прив’язати панораму до карти світу, має додаток для Android і ще багато чого іншого. Просто супер! Якщо зробите свою першу панораму – обов’язково спробуйте!

Що ж, на цьому я сьогодні вже буду закруглятисьSmile.

До зустрічі за тиждень друзі! Бережіть себе, не переохолоджуйтесь, і захоплюючись віртуальною реальністю, не забувайте про світ реальний!Smile Хай вам щастить!

До зустрічі за тиждень!

P.S. Наступного тижня я спробую розповісти про свою VR-гарнітуру й ті додатки, які я з нею використовую. А далі – планую поговорити про технології для розробників VR-додатків.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL