Працюємо, навіть коли хворіємо

На жаль, останні два тижні я почуваю себе дуже погано – нежить, застуда, болить і “кружляє” голова, слабкість + цілий букет інших симптомів. Минулого тижня я в такому стані провів два тренінги, в четвер мені стало трохи легше, і я навіть сходив на тренування, а з понеділка – знову зліг.:-( Саме цим пояснюється моя епізодична відсутність у твіттері, рідері, ЖЖ, затримка виходу нових статей і реалізації моїх планів.braun

А сьогодні я вирішив поділитись з вами моїми міркуваннями на тему праці протягом хвороби – що, як, де шукати допомогу і т. п.

А почнемо ми з теорії – з тих правил, яких я б радив притримуватись, якщо ви (не дай Боже) захворієте.

Як ви вважаєте, чому я знову захворів? Правильно – тому, що ледь мені стало краще, я побіг до спортзали і почав тягати важке залізо. Тож, на час хвороби запам’ятайте перше правилоприслухайтесь до свого організму, давайте йому перепочити, відновитись після хвороби. Не форсуйте події, не намагайтесь при перших же ознаках одужання миттєво надолужити втрачене.

А чому я взагалі хворів так довго? Тому що за роботою мені було ніколи працювати – будучи ледве живим, я поїхав в інше місто проводити тренінги, і до речі, провів їх більш ніж пристойно, хоч і за рахунок власного здоров’я. Тож, правило друге зверніться до лікаря, не сподівайтесь, що хвороба пройде сама собою. Не жертвуйте своїм здоров’ям на користь роботі і зароблянню грошей.

Що б могло мені допомогти одужати скоріше? Відпочинок! Тож, правило третєякщо ви захворіли – перепочиньте, не вмикайте комп’ютер, не читайте книжок, просто проведіть пару днів у ліжку, попиваючи чай або сок, і обмірковуючи свої наступні кроки. 

До речі, про наступні кроки. Перше, що слід зробити, якщо ви відчули, що захворіли і скоро надовго відійдете від справ, – це переглянути строки виконання поточних проектів. Наступний крок – виявити ті строки, які ще не пізно “зсунути” без негативних наслідків для клієнтів, партнерів, або вашої кар’єри. І останнє – виявити ті строки, які зсувати неможливо, повідомити клієнтів про ваш стан, і спробувати знайти компроміс (у вигляді віддаленої роботи через Інтернет і т. ін.). Можливо, від деяких проектів навіть доведеться відмовитись, або передати їх комусь іншому.:-(

Виконуєчи ці дії, слід керуватись такими простими принципами:

  • Клієнт має право знати все. Дійсно, клієнти не люблять сюрпризів, тож повідомляйте їх про свій стан, і про стан їхнього проекту, особливо якщо ваша хвороба означає затримку строків (далі я пораджу, як цьому запобігти)
  • Поставте себе на місце клієнта. Подивіться на ситуацію очима замовника, будьте реалістом – ніхто не прагне зсувати строки проекту і втрачати час і кошти заради вас. Тож, не слід і чекати цього. Слід лише подумати про те, яким чином мінімізувати втрати клієнта, і свої особисті втрати (читайте далі), спричинені хворобою
  • Перегляньте свої приорітети. У нормальному стані клієнт і його потреби посідали чільне місце у всіх ваших активностях. Хвороба ж – це час змінити приорітети, і сфокусуватись на собі, на своїх потребах, знайти шляхи якнайшвидше відновитись, відпочити.Однак, пам’ятайте – це не означає просто відмовитись від всіх своїх зобов’язань!

А чи можна запобігти втратам, спричиненим хворобою? Звичайно ж можна спробувати:

  • плануючи свою роботу, передбачайте буферний час, за рахунок якого ви зможете компенсувати затримки, спричинені хворобою, сімейними обставинами, природними катаклізмами:-) і т.ін.
  • сформуйте окремий грошовий фонд на випадок хвороби чи інших обставин, які спричиняють втрату працездатності. Це можна зробити, наприклад, відкладаючи 10% вашого щомісячного прибутку в окрему “шухлядку” (роль якої може грати банківський депозит, рахунок, або карта). Таким чином, ви самі оплачуєте свій лікарняний.

Що ж, думаю, теорії достатньо. Детальніше ви можете почитати тут. А ми поговоримо про конкретні інструменти. Так, я пам’ятаю про правило звернутись до лікаря, і не запускати хворобу. А якщо це неможливо? Тоді ви можете спробувати поставити собі діагноз самотужки з допомогою сервісів http://www.diagnos.ru/ і http://www.medical-center.ru/diagnose.html. Вони запропонують вам набір запитань, і за вашими відповідями на них сформують список можливих хвороб з оцінкою їх ймовірності.

image

Для відслідковування змін свого стану протягом хвороби можна використовувати безкоштовні шаблони для Microsoft Office Excel, які в чималій кількості доступні на Office Online, а ще тут, тут, тут, і тут.

Чимало корисної інформації стосовно лікування різноманітних захворювань і медицини взагалі, ви можете знайти тут і тут. Перший з запропонованих сайтів містить непогану медицинську енциклопедію, а другий дозволяє отримати кваліфіковану консультацію від лікарів професіоналів.

image

Сподіваюсь, мої поради не стануть вам у пригоді.:-) Міцного вам здопров’я. Не хворійте!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL