Викладачі вже непотрібні? Поки що ні

Добридень, друзі!

image

Сьогодні я хотів би поговорити про успіхи в галузі штучного інтелекту, й чи не зроблять вони професію викладача зайвою? А також поділитись своїми враженнями від користування ChatGPT (а також нового Bing та OpenAI Codex).

До речі, ілюстрація для цього повідомлення теж намальована штучним інтелектом – її люб’язно згенерував Microsoft Designer CopilotSmile

Багато хто з вас, прочитавши заголовок цього повідомлення, подумав “клікбейт!” і буде правий лише частково. Так, штучний інтелект не замінить викладачів (поки що), але викладачі, які використовують його – точно замінять тих викладачів, які ним користуватись не вміють!

І зараз я спробую пояснити на прикладах чому я так думаю.

1. Швидкі відповіді на питання студентів

Багато хто з вас знає, що окрім викладання в коледжі, я також займаюсь авторизованим навчанням – проводжу офіційні курси Microsoft (і не тільки). І з деяких пір я взяв за звичку тримати відкритою вкладку з ChatGPT аби у випадку особливо “каверзних” питань запитати відповідь у нього. Кілька разів це дійсно мене виручало, бо іноді щось знаєш, але не певний що воно так, чи не знаєш як краще про це сказати.

image

Щоправда, якщо попросити його надати посилання на відповідну статтю з порталу документації, він надає недійсне посиланняSad smile, але то вже таке…

До речі, Bing AI з цим чудово впорався й надав працююче посилання:

image

2. Написання коду

В цьому плані штучний інтелект теж на висоті. Але є нюанси, про які треба знати. По-перше, програмує він на рівні студента-третьокурсника (можливо це поки що) – пише код з використанням антипатернів, “забуває“ реалізувати певні моменти тощо. А по-друге, не всі інтелектуальні помічники однакові.

Наприклад, ChatGPT охоче починає писати код й у відповідь на прохання дописати речі, яких не вистачає, або виправити помилки це теж робить.

image

Однак, в розмові з ним треба чітко тримати “руку на пульсі” й дійсно розуміти код – тоді шляхом покрокових уточнень ви отримаєте працюючий прототип системи, яку хотіли отримати.

Bing – дуже проханий, іноді не так просто змусити його щось написати, та й обмеження у 20 питань на бесіду не сприяє написанню та поступовому покращенню коду. Плюс він теж часто робить помилки й не завжди дописує ті речі, які пропустив.

Дуже класний варіант для генерації коду – це OpenAI Codex –він дійсно здатен згенерувати працюючий прототип з першого ж разу, а задаючи навідні питання ви можете змусити його надати вам код достатньої якості.

GitHub Copilot - Visual Studio MarketplaceОкремо слід згадати про GitHub Copilot та GitHub Copilot Labs – це дійсно революція! Я використовую їх і для швидкого прототипування, і під час демонстрацій на заняттях з ООП (це просто чудово, що для викладачів він є безкоштовним!) – треба просто додати достатньо детальний та однозначний коментар і натиснути Tab, а Copilot зробить решту – запропонує код, який вирішує описану проблему!

3. Підготовка завдань для студентів

Дуже добре себе показав ШІ і у справі підготовки завдань для студентів. Я особисто використовував його для підготовки питань для розважальних вікторин (краєзнавча та з програмної інженерії) – це було завдання для студентів під час практики – створити такі вікторини, але питання, відповіді, цікаві факти, вступний та завершальний текст.

При цьому можна попросити його, наприклад, надати 10 питань (можна додати щось типу “з 4 варіантами відповідей”) на якусь тему:

image

А можна просто попросити 4 варіанти відповідей на якесь питання з позначенням правильної:

image

Повідомлення у разі правильної чи неправильної відповіді – теж не проблема:

image

Як і вітальний та завершальний текст:

image

Ілюстрації до питань він теж допоможе підібрати й надасть посилання на них, хоч одразу треба бути готовим до того, що частина наданих ним посилань будуть недійснимиSad smile

До речі, працюючі прототипи вікторин, створені студентами, ви можете оцінити тут і тут.

А якщо вам потрібно підготуватись до практичної роботи – можете попросити вигадати кілька завдань на якусь тему і надати відповіді на них:

image

До речі, є ще такий сервіс як Conker – він дозволяє не просто генерувати тести з варіантами відповідей, а й автоматично створювати на їх основі форми Google

image

4. Як краще пояснити студентам…

Ще одна крута фішка для викладача – це можливість отримати пораду як краще пояснити студентам якусь тему:

image

По суті, ми отримуємо короткий конспект – що треба говорити й які приклади наводити.

Також ви можете попросити створити план лекції, виступу чи доповіді:

image

Якщо продовжити бесіду, можна отримати додаткові поради й рекомендації, в тому числі й методичного плану. До речі, я використовував це для підготовки до доповіді на педрадіSmile

Також можна попросити створити аутлайн презентації – вам залишиться або відтворити його у PowerPoint самостійно, або вкинути у Word, а потім імпортувати в PowerPoint й отримати таким чином вже готовий набір слайдів з назвами та пунктами:

image

5. Написання текстів

З таблицями (Markdown) ChatGPT теж працює без жодних проблем:

image

Тексти він теж пише просто чудово – можна попросити його, наприклад, написати варіант вступу для повідомлення у блозі:

image

Я пробував також таким чином генерувати рецензії на роботи колег (тільки треба надати посилання на сам документ), повідомлення для новинного блогу коледжу, текст для слайдів та нотатки для слухачів презентації тощо.

До речі про презентації. Існує чимало сервісів на базі штучного інтелекту, які обіцяють згенерувати для вас готові слайди, але або українська мова їм не “по зубам”, або вони пропонуються на умовах підписки. Єдиний, хто дійсно зміг створити щось схоже на презентацію – це PowermodeAI:

image

Тому для презентацій я б радив генерувати аутлайн, а далі вже працювати руками (звісно ж, з підказками від ШІSmile) – детальніше читайте тут, тут і тут.

Але повернемось до текстів. Перефразувати текст, додавши емоційного забарвлення чи змінивши його стиль йому теж цілком під силу:

image

Ну і наостанок згадаю про DocGPT – проект з впровадження ChatGPT в ппроцес створення текстових документів в Google Docs та Microsoft Word.

А ще спробуйте попросити ШІ написати історію про щось (тут кожен підставить своє) – у відповідь він видає майже готові синопсиси фільмів чи нариси для написання оповідань чи навіть романів! До речі, ось ця історія, незважаючи на її шаблонність, після відповідної обробки могла б стати бестселлеромSmile

image

До речі існує навіть спеціальний сервіс для перевірки чи не написаний якийсь текст часом ШІ – така собі перевірка на плагіат. Чи то пак на “лінивість” – чи писав сам, чи “скинув” це на ШІ. Хоч ми всі розуміємо, що над згенерованим текстом ще треба працювати…

6. Генерація ілюстрацій та логотипів

В цьому плані ШІ теж на висоті – такі нейромережі як Dall-E та Mindjourney вже давно у всіх на слуху, але вони далеко не єдині.

A full screen version of the Artbreeder piece for this page.Особливо я хочу відмітити такі продукти як Microsoft Designer, Artbreeder, ну й звісно ж Bing Image Creator.

Ілюстрацію до цього повідомлення було згенеровано в Microsoft Designer, і як мені здається, цей андроїд-викладач виглядає дуже непоганоSmile  А зліва від цього тексту ви бачите лисичку, згенеровану в Artbreeder.

Bing Image Creator заснований на рушієві Dall-E, і здатний генерувати дійсно круті зображення фотографічної якост (теж на тему цього повідомлення)і:

_4eabc003-7ecc-401f-81b1-736f49cf0bac.jpg

А ось одне з “моїх” (згенерованих на основі мого запиту) зображень пухнастиків у космосі:

OIG (1).jpeg

Також варто було б згадати й про такі відносно старі і відомі сервіси, як Deep Dream Generator та Scribble Diffusion – обов’язково пограйтесь з останнім – це дійсно прикольноSmile

Для створення ж логотипів є, наприклад, Looka – простий сервіс, з допомогою якого ви створите і логотип і взагалі, корпоративний стиль.

7. Переказ книг та фільмів, поради що подивитись чи почитати

Тут я навіть нічого не буду говорити – просто спитайте у ChatGPT що він порадить почитати у жанрі такому-то чи схоже на таку-то книгу, чи що подивитись чи послухати.

image

image

Слід лише пам’ятати, що він не знає нічого після 2021 року й іноді фантазуєSmile Особливо це стане помітним якщо ви попросите його переказати вміст якогось фільму. Якось я заснув за переглядом серіалу (вже не пам’ятаю що то був за серіал), а на ранок попросив ChatGPT переказати мені вміст серії, яку я пропустив. Це було щось… Містичний трилер в його інтерпретації перетворився на крутий бойовик у стилі 80-х. Тож обережно!

8. Спілкування

Ну і нарешті останнє – просто спілкування у чаті. З ChatGPT можна просто поговорити про що завгодно – від погоди до мистецтва та науки. Я вже взяв за звичку обговорювати з ним ті ліки, які мені призначають та результати досліджень і висновки лікарів – він хоч і говорить, що лікарі мають фахову освіту та досвід, тож краще звертатись до них – все ж таки дає цінні поради і я принаймні знаю що запитати у лікаря при наступному візиті.

До речі, якщо ви маєте застосунок Bing на телефоні, то поспілкуватись з ШІ можете не лише в чаті, а й голосом.

А якщо вам захочеться поговорити з конкретною історичною особою (сучасником чи постаттю з минулого) – скористайтесь character.ai – це дійсно непоганий досвід, і можливо, цей сервіс буде корисним для вчителів історії, бо можливість запитати історичного діяча про мотиви його дій може буде цікавим доповненням до уроку.

Я міг би ще продовжувати і продовжувати цей список, але бачу що вже й так вас втомив, тож “закругляюсь”. Тільки скажу про те, що світ вкотре непомітно змінився і вже не буде таким як раніше – схоже, прогнози фантастів стають реальністю і ми, люди, вже не єдиний розумний вид на планеті. І на жаль, з огляду на останні події – не надто вже й розумний…

А можливості ШІ, й без того вражаючі, можна розширити за допомогою відповідних розширень, про які ви можете почитати тут, тут або тут.

Що ж, на цьому у мене все. Бережіть себе та своїх близьких, не нехтуйте сигналами повітряної тривоги. До зустрічі за тиждень, друзі!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL