Сувора реальність

Добридень вам, друзі!

На жаль, зараз я взагалі не в настрої щось сюди писати. Ледве вихворівшись, ми з дружиною спонтанно вирушили за кордон святкувати її ювілей, залишивши дочку вдома, “на хазяйстві”. Саме там нас і застала війна.

Як ми добирались додому – це окрема історія. До речі, я потихеньку пишу про це книжку. Пишу російською аби її прочитали якомога більше людей й не лише з України. Це не перший мій літературний експеримент – як ви напевно знаєте, я є автором двох підручників, за якими навчаються студенти кількох країн. А ще я неодноразово входив до шортлистів та отримував нагороди на різних конкурсах фантастичних оповіданьSmile, тож певний досвід в написанні художньої прози у мене теж є. Робоча назва книги – “В очікуванні весни”. Вона вже готова десь на 20-25%, і ви будете першими хто дізнається про її вихід в світ.

А сьогодні я хотів би нагадати Вам про ті сервіси та інструменти, які допоможуть вам убезпечити своє життя та трохи прорекламую сайт, де ви можете допомогти біженцям.

Що ж, давайте почнемо. Перше, що я хотів би вам нагадати – не слід нехтувати повідомленнями про повітряну тривогу! Навіть якщо ви знаходитесь у відносно безпечному регіоні країни. Абсолютно безпечних місць в Україні зараз немає, тож краще перестрахуватись та посидіти в укритті.

І в цьому плані я не радив би вам орієнтуватись на повідомлення у Вайбері чи Телеграмі – так, є купа каналів (наприклад, канали міських голів чи голів ОВА), де публікуються повідомлення про тривогу та її відбій. Керівники установ та підприємств також часто повідомляють про це своїх співробітників у спільному чаті. Але проблема в тому, що пишуть вони це вже по факту – коли надворі вже ревуть сирени. З власного досвіду можу сказати, що спочатку спрацьовують системні повідомлення Android або Chrome OS, потім (за кілька секунд) – відповідний додаток, а вже потім – іноді через кілька хвилин після цього – починають ревти сирени на вулиці. Тож використання застосунку дає вам кілька хвилин фори, які можуть виявитись вирішальними – ви маєте додатковий час аби вдягтись та дістатись сховища. Тож друга порада – користуйтесь застосунками! Вони доступні і для Android, і для iOS, є безкоштовними, їх легко знайти в Google Play (вони там навіть рекламуються на головній сторінці – Повітряна тривога, єТривога, AirAlert) чи App Store.

Порада третя – користуйтесь картами повітряної тривоги.  Наразі їх існує три штуки:

До речі, остання мені подобається набагато більше решти – там є і карта, і історія тривог, і детальна інформація та статистика за областями. Плюс, адаптивність на висоті -  якщо долати її на головний екран на телефоні – виглядає як нативний застосунок, користуватись дуже зручно. Тож дуже рекомендую!

Я теж трохи погрався – створив в Google Colaboratory простий приклад карти повітряних тривог для моїх студентів. Спочатку я використав War API від UkrZen, а потім – від ArgoPrep. Якщо цікаво – подивіться. Хотів також показати їм як отримати інформацію з офіційного Телеграм-каналу (до речі, дуже рекомендую!), який інформує про тривоги в усіх регіонах України, але якось потім не склалось – коледж, тренінги і все таке…

Що ж, мені залишилось лише прорекламувати дуже простий сайт, який я робив, допомагаючи нашим друзям з кафе “Імбир” в реалізації їх благодійної програми. Незважаючи на те, що призначений він в першу чергу для Канади, ви теж можете взяти участь – придбати обід для біженців з місць бойових дій. Зробити це можна за цим посиланням – Imbir.store.

Ну а на цьому у мене на сьогодні все. Бережіть себе та своїх близьких, не нехтуйте сигналами повітряної тривоги, ходіть до підвалів чи ховайтесь у передпокоях між двома несучими стінами! Тримаємось і віримо в ЗСУ!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL