Саме час для AR

Добридень Вам, друзі!

Сьогодні я хочу поговорити про доповнену реальність.  Але не про пародію на неї, яку ми бачили на мобільних пристроях ще з часів “Нокій”, а про “справжню” доповнену реальність – додавання віртуальних об’єктів до реального світу за допомогою спеціальних окулярів.

image

Справа в тому, що останнім часом я все більше відчуваю потребу в такому пристрої, і хочу поділитись з вами своїми думками з цього приводу.


Про що піде мова

Днями я йшов додому з роботи й побачив дивний автомобіль з не менш дивною назвою JETOUR. Схоже було на те, що його конструктори “надихались” екстер’єром автомобілів Haval (суббренд Great Wall Motors), тож мені стало цікаво дізнатись що воно таке. Звісно ж, я дістав з кишені телефон, відкрив Google Lens з допомогою якого отримав всю інформацію, яка мене цікавила. А потім  я помітив кілька повідомлень, на які терміново треба було відповісти, потім почалась нарада, тож довелось долучитись до відеозустрічі в Google Meet, і в результаті я просто йшов вулицею, тримаючи у руці телефон і намагаючись одночасно уникати перешкод та пішоходів та розгледіти слайди, які демонструвались під час зустрічі. Зрозуміли до чого я веду? Якби я був в AR-окулярах, я міг би не діставати з кишені телефон і не тримати його в руках – всі повідомлення з телефона, результати пошуку, слайди з відеозустрічі, підказки навігації – все це з’являлося б в моєму полі зору автоматично, не змушуючи відволікатись на інший пристрій!

Тож я вже вкотре вирішив поцікавитись чи не з’явилось чогось новому на цьому ринку – може вони вже доступні – AR-окуляри моєї мрії?

AR-окуляри

Скажу одразу – з моменту мого останнього дослідження цього питання (а це було років так з п’ять тому) нічого принципово не змінилось – ринок як був “ніяким”, так і залишився – “нормальних”, доступних, і що найголовніше – придатних для повсякденного використання окулярів доповненої реальності так і з’явилосьSad smile І це дійсно дуже засмучує…

Однак, дещо все ж таки є, хоч бажання щось собі придбати у мене так і не виникло. Однак, про кращі з доступних для придбання пристроїв я все ж таки розкажу.

Epson Moverio BT-40

Ось що пише про цей пристрій виробник:

Epson Moverio BT-40 – це бінокулярні відеоокуляри з дисплеями високої роздільної здатності Full HD 1080p. Вони підійдуть для бізнес-користувачів та особистого використання. Легкі та компактні відеоокуляри зручно брати з собою у подорож та відрядження. З окулярами Epson ви зможете насолоджуватися серіалами та фільмами, у тому числі й у 3D-форматі, або використовувати їх як додатковий пристрій виведення зображення під час роботи, наприклад, з конфіденційними документами.

Пристрій дійсно достойний, його можна під’єднати до телефона, планшету або ПК і використовувати як додатковий “монітор” – як запевняє вендор, ви отримаєте результат, еквівалентний перегляду екрану розміром 120” з відстані 5 метрів!

Що ж, схоже ось вони, мої ідеальні окуляри? На жаль ніSad smile 
Недоліків тут, як мінімум, два:

  • підключення за допомогою кабеля. Так, USB Type-C –це круто, однак, хотілося б мати можливість використовувати окуляри без дротів…
  • не дуже вдалий, громіздкий дизайн, який сподобається далеко не всім

Ще один нюанс – це вартість – коштують вони в Україні зараз близько 28000 грн. Хоч, звісно, всі ми розуміємо, що у нас всі пристрої коштують більше, аніж на батьківщині (читай в КитаїSmile), та й коштувати дешево такий девайс просто не може.

Як підсумок, хочу повторити – це один з кращих на даний момент варіантів, але лише якщо вас не лякають дроти й ви готові до того, що окуляри зроблять вас схожим на охоронцяSmile.

Vuzix Blade

Ще один чудовий пристрій. Знову ж таки процитую:

Це інтелектуальний дисплей з прозорим оглядом та використанням фірмової оптики Vuzix, а також механізму відображення Cobra II. Це все одно, що мати інформацію з вашого комп’ютера чи смартфона, де б ви не знаходилися.

Цей продукт розроблений для того, щоб ви могли бачити накладену інформацію, в приміщенні або на вулиці, таку як дані пацієнта, вказівки карт, меню ресторану, інформацію про погоду, повідомлення та багато іншого, не відкриваючи другий екран.

Виглядають вони вже краще, працюють без дротів (алілуйя!), однак, все ж таки не позбавлені недоліків:

  • дизайн все ще громіздкий
  • заряджаються вони через micro USB – кабель (вони ще в когось залишились?!)
  • дисплей є лише у правому оці

Wearable Display for Mobile Entertainment and VR

Ну й, звісно, вартість – в моєму улюбленому магазині Viaria вони коштують близько 37000 грн. Якби не це і не лише один дисплей – вже близько до ідеалу…

Focals by North

Найвитонченіший представник сімейства AR-окулярів, до того ж, виробник цих окулярів зараз належить Google. Знову цитую:

Продукт призначений для переміщення сповіщень з телефону в зону видимості. Це трохи нагадує смарт-годинник для вашого обличчя.

Ці сповіщення включають дату й час, погоду, текстові сповіщення, електронну пошту, сповіщення Slack, новини, сповіщення Uber, спортивні результати, покрокову навігацію тощо. Користувачі керує цим вмістом за допомогою Loop – обручки, оснащеної джойстиком, яка призначена для носіння на вказівному пальці вашої домінуючої руки.

image

Здавалося б ось він, ідеал! Але знову ж таки – є проблеми:

  • в Україні цей пристрій недоступний для придбанняSad smile – купити його можна лише відвідавши два центри продажу, які розташовані в Північній Америці
  • та й взагалі, окуляри виявились не настільки популярними, як планувалось, тож проект закриваєтьсяSad smile
  • обручка з джойстиком, як на мене – це ну дуууже невдале рішення. Голосове керування та сенсорні області на дужках окулярів (як у Vuzix Вlade) – набагато зручніші…

focals_glasses

Xiaomi Smart Glasses

Цей продукт ще не вийшов на ринок, але я дуже на нього чекаю, оскільки Xiaomi вже зарекомендувала себе як виробник досить функціональних і разом з тим доступних пристроїв. Цитую:

Компанія Xiaomi підготувала до випуску свої перші розумні окуляри – Xiaomi Smart Glasses.
Xiaomi позиціонує свої розумні окуляри як «незалежний інтелектуальний пристрій». Вони мають функції виведення повідомлень, демонстрації дисплея смартфона, навігації, зйомки фотографій, телесуфлера, перекладу тексту та перегляду фотографій у режимі реального часу.

Виглядають окуляри непогано, нагадують окуляри Залізної людиниSmile

Экранный герой Роберта Дауни-младшего – именинник: команда "Мстителей"  поздравила коллегу - - Шоу-биз на Joinfo.com

Але проблеми теж є:

  • лише один дисплей – у правому оці
  • пристрій призначений для продажу на території Китаю, тож використовує Xiaomi XiaoAI Assistant, який не розуміє навіть англійської, не те що українськоїSad smile (вже є досвід з розумним настільним годинником від Xiaomi, який розуміє лише китайську, якою я не розмовляю)
  • пристрій ще не вийшов на ринок, і коли він буде доступний для придбання – невідомо – “колись в майбутньому” – говорить вендор

Що ж, на цьому у мене наразі все. Обирайте, думайте, мрійте, чекайте разім зі мноюSmile

До зустрічі за тиждень друзі! Бережіть себе та своїх близьких, не нехтуйте засобами індивідуального захисту, не переохолоджуйтесь, не нервуйте! Хай вам щастить!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL