Chromebook – кращий вибір для роботи

Доброго дня вам, друзі!

Як ви можливо, пам’ятаєте, зараз в нашому коледжі триває триденний марафон “Програмувати – це легко“, однак, це не означає, що ми не проводимо занять – заходи заходами, а “пари” – за розкладом. Аби  застрахуватись від сюрпризів під час своєї лекції, я не став покладатись на службовий ноутбук, тож приніс свій хромбук від ASUS, який я використовую під час подорожей. А щоб не перемикатись туди-сюди, поки триває марафон, я використовую хромбук щоб демонструвати слайди і під час занять теж.

ASUS-ChromebookЗвісно ж, студенти це помітили, й мене дуже здивувала  й трохи насмішила фраза однієї з моїх студенток – “хромбуки такі погані, туди неможливо встановити операційну систему, бо мало місця”. Виявляється, батько студентки встановлював на хромбук Windows! Навіщо – не зрозуміло, мені (та й мабуть, більшості людей)  така дурня навіть на думку б не спала! Взагалі-то, у “нормальний” спосіб  зробити це неможливо, однак є один брудний хак -  розібрати пристрій, видалити гвинт, який забороняє запис до BIOS, й далі замінити BIOS на інший, який дозволить встановити ОС від Microsoft. Звісно ж ця процедура є непідтримуваною, і коштуватиме вам гарантії. Та й повторюсь, навіщо це робити – незрозуміло – це те ж саме, що намагатись встановити Android на iPhone:) Однак, ця розмова підштовхнула мене до написання цього повідомлення в якому я розповім, як я використовую хромбук, і чому це найкраший вибір для роботи.

Перш за все, хочу відмітити, що придбавши хромбук ви отримуєте машину, одразу ж готову до роботи, і “встановлювати операційну систему” туди не потрібно. Все, що треба зробити – це просто увійти до свого облікового запису Google. А далі ваші дані – закладки, збережені паролі, розширення та додатки для Chrome будуть автоматично синхронізовані з новим пристроєм, і ним можна починати користуватись. До речі, разом з пристроєм ви отримуєте 100 Гб на Google Drive строком на один рік.

До того ж   Chrome OS – це чудова операційна система, якій просто не потрібно стільки ресурсів, як для громіздкої та  неповороткої Windows! З 4 Гб “оперативки” хромбук просто “літає”, а те що “мало місця” – це теж дурниці – 16 Гб для системи та додатків вистачає, а зберігати якісь файли та дані на комп’ютері – це просто дурість. Навіщо це робити? В такому випадку якщо “посиплеться” диск, або ви втратите ноутбук, чи його у вас поцуплять, то ваші дані будуть втрачені! “Правильна карма” – всі ваші файли (документи, вихідні коди, відео, музику, фотографії чи з чим там ви ще працюєте) зберігати у хмарному сховищі й працювати з ними не завантажуючи їх на машину. Тож у разі втрати ноутбука ви нічого не втрачаєте. В принципі, це стандартний підхід, який використовується більшістю компаній навіть для “стаціонарних” корпоративних Windows-машин – всі документи, й взагалі, всі робочі файли зберігаються на SharePoint та OneDrive for Business, а на комп’ютерах нічого не зберігається – тож у разі заміни машини все, що треба зробити – це просто ввести машинку в домен і встановити необхідне ПЗ (в автоматичному режимі). І це все – можна працювати! Така ж ситуація з телефонами – абсолютно незрозуміло навіщо людям більше 64Гб вбудованої пам’яті? Що вони там планують зберігати?! Всі фото одразу ж після зйомки автоматично відправляються до Google Photos і видаляються з пристрою, вся музика й відео відтворюється у потоковому режимі й завантажувати їх на пристрій не потрібно, всі документи зберігаються у хмарному сховищі, на пристрої – лише додатки, їх налаштування, облікові записи тощо (та й для цього всього автоматично створюються резервні копії на серверах Google)… Однак, це я трохи відійшов від теми. Повертаючись до хромбуків, можу порадити просте рішення – потрібно більше “пам’яті” – просто встроміть низькопрофільну (аби була непомітна й не стирчала) “флешку”! Наприклад, в моєму хромбуці постійно стирчить “флешка” на 128 Гб, на яку налагоджено збереження завантажених з Мережі файлів. Все!

Як я вже говорив, хромбуки у порівнянні з Windows-машинами просто “літають”. Додатковою перевагою є те, що ви ніколи не будете чекати на завантаження або встановлення оновлень – вони завжди автоматично завантажуються у фоні, так само непомітно встановлюються, і після наступного перезавантаження або увімкнення пристрою ви отримуєте вже оновлену систему. Чекати – не треба, жодних затримок в роботі!

Інтерфейс системи – теж на висоті – виглядає чудово, просто і стильно. Клавіатура, яка спочатку видається аж надто “нестандартною” з часом стає настільки звичною, що ви дивуєтесь, чому на інших комп’ютерах вона є настільки незручною. Тачпад – теж надзвичайно зручний, підтримує велику кількість жестів, без яких з часом вже просто не уявляєш користування комп’ютером! Ще один приємний момент – це підтримка пристроїв. За майже рік використання хромбука я просто не зустрічав пристрою, з яким він не міг би працювати! Постійної проблеми Windows – встановлення драйверів – тут просто не існує. Наприклад, DisplayLink (перехідник з USB на VGA) працює одразу ж і без проблем (під Windows це не так просто), Ethernet-карта з USB (через малу товщину корпусу хромбуки зазвичай не мають Ethernet, а тим більше – VGA-роз’ємів) теж працює без проблем, універсальна док-станція з купою найрізноманітніших роз’ємів з ноутбуком дружини з Windows 10 навіть після встановлення всіх драйверів повноцінно працювати відмовилась (лише USB-хаб, підключити ще два монітори й використовувати кардрідер, зовнішню звукову карту тощо не вдалось:)), а от з хромбуком – жодних проблем – все працює без драйверів!

Ще одна чудова особливість хромбуків – це можливість використовувати не лише програми для Chrome, а й будь-які Android та Linux-застосунки! І танцювати з бубном, щось “шаманити” й використовувати підозрілі непідтримувані процедури для цього не треба – це стандартна функціональність – треба просто піти в налаштування й увімкнути Linux-підсистему. Підтримку ж Android-додатків вже увімкнуто за замовчуванням. Тобто придбавши хромбук ви отримуєте можливість використовувати програми для трьох операційних систем одночасно! Думаю, не слід зайвий раз говорити про те, наскільки широким є вибір ПЗ для Linux…

Я вже не говорю про інтеграцію з екосистемою Google – синхронізація всього і вся, розблокування хромбука за допомогою смартфона, робота з СМС на хромбуці, отримання сповіщень про дзвінки… Всього й не перелічити…

А ще хромбуки у порівнянні з “нормальними” ноутбуками коштують дуже дешево (якщо не розглядати топові Chromebook Pixel), разом з тим пропонуючи просто чудовий досвід використання й неперевершену зручність!

А тепер розповім для чого використовую хромбук я особисто. Про всяк випадок одразу хочу зауважити дві речі:

  1. хромбук – це не основний мій комп’ютер – це пристрій роботи під час подорожей. Вдома я маю потужну машину з 32 Гб “оперативки”, процесором останнього покоління, достатнім сховищем та монітором 23″, де встановлено Ubuntu (основна система для роботи) і Windows 10 (використовується для “віртуалок” Hyper-V під час віддаленого проведення офіційних тренінгів).  Проте, досить часто, повернувшись додому, я не вмикаю основну машину, а просто відкриваю хромбук і починаю працювати.
  2. хромбук я придбав саме для “робочого” використання -  проведення тренінгів, розробки програмного забезпечення, підготовки документів, презентацій тощо. Я глибоко переконаний, що для роботи Windows не потрібна. Якщо ви хочете “гратись” – так, ігор для Windows набагато більше (і комп’ютер теж потрібен потужніший). А для будь яких робочих завдань цілком вистачить дешевого хромбука зі скромними технічними характеристиками:)

На своєму пристрої я маю чимало встановленого ПЗ, однак, більша частина – скоріше так, про всяк випадок (до речі, треба буде передивитись що у мене встановлено, й видалити все, чим я давно не користувався). Якщо ж говорити про те, що я використовую постійно, то краще все ПЗ розподілити за категоріями або сценаріями використання:

  • Програмування:
    • термінал Linux – для ssh, git, встановлення пакетів тощо
    • Visual Studio Code (Linux) з купою розширень (треба буде якось написати які саме розширення я використовую)
    • GitKraken (Linux) для роботи з GitHub-репозиторіями
    • GitPod (веб-застосунок) для роботи над проектами безпосередньо в репозиторії, не завантажуючи вихідні коди на пристрій
    • іноді також Cloud 9 та Codenvy
    • Microsoft RD Client (Android)  – якщо потрібна машинка з Windows, я просто таким підключаюсь (RDP) до “віртуалки” в Azure, де у мене встановлено Windows 10, Visual Studio 2019, IntelliJ Idea, Netbeans і ще купу різного десктопного ПЗ
    • Devdocs (веб-застосунок) – документація для розробників
    • Azure, AWS Console (веб-застосунки) для керування “хмарними” платформами від Microsoft та Amazon
  • Проведення тренінгів:
    • Skillpipe (веб-застосунок) – офіційні навчальні матеріали від Microsoft
    • VitalSource (Android) – офіційні навчальні матеріали від Amazon
    • Qwiklabs (веб-застосунок) – офіційні лабораторні роботи від Amazon
    • Google Slides (веб-застосунок)  для демонстрації презентацій (як всі веб-застосунки від Google, чудово працює навіть за відсутності інтернет-з’єднання)
    • GitHub Classroom та Google Classroom (веб-застосунки) – для керування класом, видачі домашніх завдань тощо
    • Fishbole (веб-застосунок) – створення навчальних відеоматеріалів ( презентацій у стилі “голова, що говорить”)
    • Hangouts Meet (веб-застосунок) – відеоконференції, віддалене навчання
  • “Офіс”, персональна продуктивність, спілкування з клієнтами:
    • Google Documents, Google Slides, Google Spreadsheets (веб-застосунки) – офісний пакет від Google (працює оффлайн)
    • OnlyOffice, Microsoft Office Online (веб-застосунки) – це так, про всяк випадок:)
    • Google Drive (веб-застосунок) – думаю, пояснень не потребує
    • Google Keep (веб-застосунок) – записник
    • Pushbullet (розширення для Chrome) – обмін даними, доступ до СМС та дзвінків, віддзеркалення повідомлень з телефону
    • Google Chrome :) – тут все зрозуміло – це ядро Chrome OS (хоч якщо хочеться – не проблема встановити Firefox, Opera або будь-який інший браузер для Linux)
    • Gmail, Google Calendar, Google Tasks, Google Messages (веб-застосунки) – теж коментарі не потрібні
    • Dashlane (розширення для Chrome) – менеджер паролів з “хмарною” синхронізацією
    • Pixlr (веб-застосунок) – редагування зображень
  • “стандартні” речі – читалки новин, месенджери, соціальні мережі – Feedly, TweetDeck, Telegram, Mewe, Google Hangouts (веб-застосунки) тощо

І цей список можна доповнювати – є ще купа встановленого ПЗ, плюс системні утиліти тощо…

Як бачите, хромбук дозволяє вам ні в чому собі не відмовляти й повноцінно працювати навіть розробнику і ІТ-тренеру. Що ж тоді говорити про чисто офісні завдання? І навіщо псувати чудовий пристрій, встановлюючи на нього систему, яку він не підтримує й використовуючи його у спосіб, для якого він не пристосований?!

А на цьому у мене на сьогодні все, тож зустрінемось за тиждень, друзі! Насолоджуйтесь останніми теплими днями, бережіть себе, працюйте без фанатизму:), відпочивайте!
Хай вам щастить!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
  • Після чергового оновлення з’явились віртуальні робочі столи і жест (4-пальцевий свайп в сторону) для їх перемикання!

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL