Долаємо проблеми від перебоїв електропостачання

Доброго дня вам, друзі!

Перш за все, хочу привітати вас з усіма, – як минулими, так і наступнимиSmile , травневими  святами – Великоднем, Днем праці, Днем примирення та Днем перемоги. Бажаю вам добре відпочити у сімейному колі, і набратись сил та знаньSmile для нових звершень!

image

Я особисто ці вихідні присвятив роботі над новою книгою, паралельно продовжуючи виконувати завдання для freeCodeCamp-сертифікації – цього разу з візуалізації даних. Хочу похвалитись тим, що я вже пройшов половину цього шляху – буквально сьогодні відправив останній проект з React.js і почав вивчати D3.js. Ось деякі приклади моїх останніх робіт: книга рецептів, гра “Життя”, гра “Втеча з в’язниці”. Так, код останньої гри потребує серйозного рефакторінгу (і я буду це робити паралельно з вивченням D3), а керування нею з клавіатури працює лише у FireFoxSad smile, однак, це не заважає мені пишатись тим, що “я це зробив”.Smile

Сьогодні ж я хочу розповісти вам про те, якими проблемами для мене обернувся один короткочасний перебій в електропостачанні, і яким чином я ці проблеми подолав.


Проблема

Минулого вівторка у мене не було перших двох пар, тож я спокійнісінько собі сидів за комп’ютером, працюючи над одним з завдань сертифікації. Аж раптом у будинку зникла електрика (на щастя, мій рефлекс натискати Ctrl+S після кожної, навіть найменшої, правки коду мене не підвів і цього разу, тож як потім виявилось, я нічого не втратив. Електрики не було близько п’ятнадцяти хвилин, та й мені вже час було збиратись в коледж, тож я перевірив, чи всі мої розумні пристрої відновили свою роботу, і пішов читати свою лекцію.

А ввечері, коли я вирішив ще трохи попрацювати і увімкнув комп’ютер, виявилось, що Windows 10 дозволяє увійти в систему, відображає робочий стіл і після цього намертво виснеSad smile. Я спробував перезавантажитись – і знову з тим же самим результатом. Перша думка – це наслідки оновлення Windows (якраз перед зникненням живлення система завантажувала якісь оновлення), а потім я помітив, що індикатор жорсткого диску світиться весь час, тобто щось негаразд з диском! Запустити сканування диску я не міг, оскільки просто не встигав викликати консоль – система одразу ж зависала. Перезавантаження в Linux теж нічого не дало – система працювала відмінно, однак, просто відмовилась монтувати мої NTFS-дискиSad smile. Невже я “впіймав” один з тих рідкісних в наш час випадків, коли зникнення живлення в момент запису призвело до пошкодження диску його пишучою головкою?!

Вирішення

Трохи попанікувавшиSmile я згадав про режим відновлення, або як його зараз називають “середовище відновлення”. Якщо я був здатен ввести пін-код у вікні входу в систему, то потрапити у середовище відновлення – раз плюнути – система ж то вже завантажена!

imageЗробити це просто – треба лише клацнути лівою кнопкою миші на пункті меню “Перезавантаження”, тримаючи затисненою клавішу SHIFT! (Інші варіанти – якщо ви увійшли в систему і вона працює – обрати пункт “Перезавантаження” з меню “Пуск”, знову ж таки, тримаючи SHIFT, або ввести в консолі команду shutdown /r /o /t 0, детальніше – тут).

Далі – теж без проблем – обираємо пункт “Пошук та виправлення несправностей”, а потім – “Додаткові параметри” та “Командний рядок”.

image

Потім (після автентифікації та появи запрошення) в консолі вводимо таку команду:

CHKDSK c: /f /v /x /r

Тепер слід запастись терпінням і почекати завершення результатів перевірки та відновлення пошкоджених ділянок жорсткого диску.

Про всяк випадок (просто для перестраховки) я ввів ще команду перевірки цілісності системних файлів:

sfc /scannow

Потім перезавантажився, і все! Windows працює як і раніше! Wow!

Що ж, на цьому на сьогодні все. Сподіваюсь, що це коротке повідомлення було для вас корисним, і можливо, колись подібні дії допоможуть комусь з вас врятувати працю всього свого життяSmile.

До зустрічі за тиждень, друзі! Бережіть себе та свої жорсткі диски!Smile Хай вам щастить!

P.S. Близько року не завантажував Windows 10 на планшеті (використовував лише Android), а вчора спробував і побачив синій “екран смерті” з написом “Ваш ПК потребує відновлення”Sad smile. Все ж таки, надійність цієї системи, на жаль, не витримує критики…

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL