Прибульці з веб у світі ПК – як вдома

Доброго вечора, друзі!

Я вже трохи набрид вам своїми роздумами про майбутнє програмного забезпечення, та те, чому саме навички веб-розробки є найважливішими у наш час, тож сьогодні я хочу зробити невеличку перерву і просто розповісти про три чудові локальні веб-застосунки, які ви можете використовувати вже зараз замість десктопних аналогів.

image

Точніше – це справжні десктопні програми, але створені з допомогою веб-технологій. Одну з них я використовував вже років з десять назадSmile, другу – знайшов не так давно і був вражений тим, яка вона чудова, а на третю натрапив зовсім недавно…


Поки не почали

Перш за все, хочу нагадати, що найпопулярніша (а точніше, за кінцевим рахунком – єдинаSmile) клієнтська мова програмування для веб-застосунків – це JavaScript. А ми знаємо, що найкращий друг JavaScript – це Node.jsSmile, тож для двох з програм, про які ми будемо говорити далі нам знадобиться встановити node.js і ввести пару команд в консолі. Але ж це не проблема, чи не так?

Тож почнемо!

 

Файловий менеджер у браузері

Який файловий менеджер ви використовуєте? Впевнений, що більшість користувачів ПК мого віку скажуть – Total Commander (колишній Windows Commander), або назвуть інший “ортодоксальний”Smile двопанельний файловий менеджер (muCommander, Unreal Commander, може, навіть, FAR). А оскільки останнім часом я особисто, як впевнений, і більшість з вас, вмикаю комп’ютер в першу чергу для того, щоб відкрити Chrome, мені дуже хотілося б робити в ньому абсолютно все, навіть керувати файлами. Донедавна я не міг знайти справжнього, повнофункціонального файлового менеджера для Chrome, а нещодавано – знайшов!

Тож зустрічайте – Cloud Commander. Як пишуть на сайті програми, це “двопанельний веб файл-менеджер з консоллю та редактором. Він допоможе вам керувати сервером та працювати з файлами, каталогами і програмами в браузері на будь-якому комп’ютері, смартфоні або планшеті”. І це дійсно так! З Total Commander, звісно, зрівнятись практично нікому не під силу, однак, Cloud Commander – це дуже непогана спроба це зробити!

Встановити його – дуже просто: відкриваєте консоль node.js і вводите таку команду:

npm i cloudcmd -g

Для запуску – там же вводимо таку команду:

cloudcmd

Все! Після цього можна в новій вкладці Chrome переходити за адресою http://localhost:8000 і насолоджуватись!Smile Виглядає програма просто чудово:

image

 

Записник у браузері

Наступну “програму” я використовував вже більше десяти років тому – носив її з собою на “флешці” (тоді вона її ємність була всього 256МбSmile)  у якості персонального записника, навіть зробив на її основі пару сайтів…

Мова йде про TiddlyWiki – веб-записник, який чудово працює з Node.js. Встановити її так само просто, як і Cloud Commander – просто пишемо в консолі:

npm install -g tiddlywiki

а потім:

tiddlywiki mynewwiki --init server

і ще ось це – для запуску:

tiddlywiki mynewwiki --server

Все! Йдемо у Chrome за адресою http://127.0.0.1:8080/ і бачимо ось таку картину:

image

Wow! Починаємо створювати нотатки!

 

Цілий медіацентр у браузері!

І нарешті, “апогей нашого апофейозу” – справжній медіацентр (на кшталт XBMC, чи як він нині називається, Kodi) у браузері! Wow!

Зустрічайте, MediacenterJS!

Це просто диво! Підтримуються основні формати медіафайлів, є інсталяційний пакет (вам не доведеться користуватись консоллю, якщо це когось напружувало), є підтримка дистанційного керування і документація для розробників, які прагнуть додати нові можливості до цього й так чудового продуктуSmile. Виглядає це теж чудово:

image

Звісно, це не всі чудові приклади використання веб-технологій на декстопних ОС – список можна подовжувати й подовжувати (згадаймо, наприклад, про Atom або VisualStudio Code, або навіть NodeOS – цілу операційну систему на базі Node.js). Однак, цього вже достатньо аби підтвердити мій тезис про значення веб-програмування!Smile

Що ж, на цьому на сьогодні все.

До зустрічі за тиждень! Бережіть себе, друзі!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL