Ще раз про розумні годинники

Доброго дня Вам, друзі!

imageМоя коротка відпустка скінчилась і я знову з вами! Відпочинок у сонячній Болгарії був чудовим (сюди ми приїздимо вже втретє), і я ще обов’язково розповім про нього детальніше. На жаль, під кінець відпустки я трохи застудився й не оклигав й досіSad smile, тож провести минулого тижня тренінг для SharePoint-розробників коштувало мені неабияких зусиль.

Сьогодні ж я хочу повернутись до теми розумних годинників. Як ви знаєте, в мене їх два (а до них була купа інших, починаючи з найперших, я взагалі, маю вже років з десять досвіду використання подібних пристроїв)  – SONY SW2 та uWatch uPro P3. До речі, останній несподівано “помер” кілька тижнів тому і добряче опирався будь-яким спробам реанімаціїSad smile, проте, напередні відпустки я вирішив спробувати ще раз – і годинник ожив! Можливо, він зміг зарядитись і нормально увімкнутись лише після того, як повністю розрядився акумулятор? Якби там не було, годинник з честю впорався з місією, заради якої його було придбано – став чудовим дешевим замінником SW2 у літніх подорожах (на знімку – саме вінSmile).

Я вже не раз писав про враження від використання розумних годинників, розповідав про ті програми, які я з ними використовую. Сьогодні ж мені хотілося б трохи пофілософствувати про перспективи таких пристроїв в епоху Android Wear

Останнім часом я читав багато оглядів популярних годинників з Android Wear, оскільки думав, що платформа вже “подорослішала” й слід до неї придивитись – моїм SW2 вже майже три роки, і хоч вони й досі відмінно працюють, пора потроху придивлятись замінуSmile. З моїм новим телефоном (ASUS Zenfone 2) вони теж працюють чудово (я б сказав навіть краще, аніж з попередником – Lenovo K900). Є певні нюанси, однак, несуттєві.  До речі, з uPro P3 (з Mediatek SmartDevice) телефон розряджається просто на очах – ледве дотягує до вечора, а з SW2 в телефоні ввечері залишається ще 30-35% заряду. Однак, до телефону від ASUS мені раптом захотілось мати й годинник від ASUSSmile

Тож я вирішив почитати огляди Zen Watch. Деякі з авторів порівнювали годинника з SONY SW2, що добре, оскільки з ним я, повторюсь, вже майже три роки. Однак, досить часто висновки авторів статей мене щиро дивували. Іноді складалось враження, що вони або не користувались такими годинниками  раніше і вперше побачили щось подібне, або навіть не тримали в руках пристроїв, про які пишуть.Sad smile Я не буду наводити конкретних посилань (все легко знаходиться за пошуком), просто спробую відповісти на типові твердження, що часто зустрічаються в подібних статтях:

  • Android Wear надає більше можливостей аніж годинники подібні до SW2image
    Дурниці, програм для SW2 – просто море, на будь-який смак і для будь-яких потреб, циферблати можна конструювати власноруч(!), віджетів для цього теж вистачає. До речі, циферблати можуть містити інтерактивні елементи! Пристрої з Android Wear навчились відображати маршрут на Google Maps порівняно недавно, а я мав цю можливість на SW2 вже три роки тому (GPS Maps for SmartWatch2, Smart G Navi for SmartWatch 2, Google Maps Directions SW2 та інші). Є що завгодно – інтеграція з Torgue Pro для перегляду інформації про роботу систем автомобіля на годиннику, браузер, додаток для голосового керування з Google Now, тощо… Я б навіть сказав, що поки що у плані функціоналу конкуренти SONY SW2 просто відсутні! Android Wear – цікаво, але поки що малофункціонально…
  • Зробити інтерфейс годинника схожим на Android – погана ідея. Іконки малі, пальцями керувати важко
    В мене не найменші у світі рукиSmile, проте я ніколи не відчував дискомфорту у використанні годинника – все дуже зручно і зовсім не дрібне. А подібність до інтерфейсу смартфону, як на мене – це лише плюс. До речі, uPro P3 керується подібно до Android Wear – здебільшого свайпами. І це теж зручно, однак, не я не можу сказати, що такий спосіб керування кращий.
  • Обов’язково повинні бути фізичні кнопки, як у звичайних годинників, хоча б одна, стилізована під коліщатко заводу. Лише сенсорний екран – це незручно
    Знову ж таки, неправда – я користуюсь кнопкою лише щоб увімкнути годинник, а далі вона непотрібна. Розблокується SW2 подвійним тапом на екрані або від різкого руху (другий спосіб спрацьовує не завжди, а от uPro P3 з увімкненим крокоміром під час піднесення руки аби подивитись час завжди просинаються автоматично). Усі інші дії виконуються або на екрані, або з допомогою сенсорних кнопок, яких тут, як і у телефона, три.
  • Дизайн SW2 – просто жахливий. Розумний годинник має бути схожим наimage “справжній”, круглий екран – це чудово
    Дурниці! Звісно, все це дуже суб’єктивно, однак прямокутні годинники мені завжди подобались більше. Прямокутний екран виглядає зручнішим і звичнішим. Так, круглий дисплей дозволить виводити аналогові циферблати, однак, кому потрібні циферблати з стрілками у 2015 році?Smile Цифрові – набагато зручніші та інформативніші. У мене, наприклад, окрім часу виводиться також кількість нових подій, заряд годинника та телефона, статус Bluetooth, дата, день тижня, курс долара та динаміка його зміни, погода та температура повітря!
    Коли я побачив Moto 360, мені вони здались неймовірно потворними (я вже не згадую, що екран там насправді не повністю круглий).Так, є й непогані круглі смарт-годинники – наприклад, LG G Watch R (але не LG G Watch Urbane – виглядають, як на мене набагато гірше). Однак, мені більше подобаються прямокутні обриси. Та й трансрефлективний екран SW2 – це просто казка!
  • Великий плюс і показник статусу – ремінець з натуральної шкіри
    Не можу погодитись. Як на мене, шкіра – це матеріал, який застосовний хіба що для виготовлення “парадних” жіночих туфель.Smile Якщо вести нормальний спосіб життя, шкіряний ремінець є дуже непрактичним. По перше, влітку він постійно буде промокати від поту і натирати руку (а якщо й не натирати, то просто imageлежати на ній “мокрою жабою”). “Парить” він теж не по-дитячомуSad smile. По-друге після кількох тренувань, миття рук, душу,тощо він швидко втратить товарний вигляд. Надійність та міцність шкіри – теж під великим сумнівом. Я знаю про що говорю – багато років тому мій перший розумний годинник від Sony Ericsson (до речі ось його було дуже легко сплутати зі звичайним годинникомSmile) мав “преміальний ремінець зі справжньої телячої шкіри”, який через півтора тижні довелось замінити сталевим браслетом. Тож, сталь, медичний силікон, пластик, що завгодно, але не шкіра! Це одна з причин чому я й досмі не купив ZenWatch аби ближче познайомитись з Android Wear – чекаю другої версії (обіцяють восени), яка матиме варіант зі сталевим браслетом (алілуйя!).
  • Розумний годинник – цікава іграшка, однак поки що непотрібна
    А ось це вже зовсім абсурдне твердження! Скоріше, звичайний годинник – річ непотрібна, оскільки дату/час завжди можна подивитись на телефоні. Я особисто можу виділити такі сценарії використання розумного годинника:
    1. подивитись час/датуSmile
    2. подивитись погоду
    3. подивитись курси валют
    4. швидко щось порахувати на калькуляторі
    5. подивитись маршрут на карті
    6. поставити секундомір/таймер
    7. звіритись зі списком покупок, відмітити придбане
    8. прочитати СМС, повідомлення в Twitter/Facebook/Google+/пошті тощо
    9. відповісти на дзвінок або подзвонити комусь (у випадку SW2 – через Bluetooth-гарнітуру, для uPro P3 – без, він має вбудовані мікрофон та гучномовець)
    10. перемикати треки на телефоні під час прослуховування музики та керувати гучністю
    11. переглядати інформацію про роботу систем автомобіля (дехто навіть під час руху чіпляє годинника на руль)
    12. переглядати свої нотатки (адреси, списки справ, імена тощо)
    13. під час тренування годинник може нагадувати про те, що слід перейти до іншої вправи
    14. віддалене керування камерою телефону, наприклад, аби поставити телефон на штатив та зняти себе з друзями
    15. перегляд інформації про маршрути громадського транспорту
    16. відобразити на годиннику QR-код аби поділитись з іншими своїми контактними даними
    17. керування слайд-шоу на телефоні
    18. пошук телефону, що знаходиться у межах досяжності bluetooth, однак, ви його не бачите
    19. перегляд списку найближчих запланованих подій
    20. ліхтарик (одного разу цей додаток дуж став у нагоді, коли ввечері в гаражі не стало електрики, а з брудними руками, не хотілось лізти у кишеню за телефоном аби підсвітити його спалахом)

Взагалі ж розумний годинник – це просто ще один екран, пульт дистанційного керування для вашого телефону, який ви носите на зап’ястку, що дозволяє у багатьох випадках не діставати “лопатофон” з кишені. Повірте мені, такий пристрій робить життя набагато комфортнішим. Я вже не кажу про Geek-фактор!Smile

Так, розумні годинники – поки що недешеве задоволення, однак почати знайомство з ними можна з дуже дешевих пристроїв, які виготовляють наші китайські друзі. В багатьох випадках якість та зручність придбанного годинника вас приємно здивують, тож вперед!

Що ж, на сьогодні все.
До зустрічі за тиждень, друзі! Бережіть себе, не хворійте!

P.S. Скоро (якщо все ж таки вдасться змусити цю страшну штуку працюватиSad smile) я розповім вам про цікавий гібрид, що не так давно приїхав до мене з Китаю – bluetooth-гарнітуру з вбудованою відеокамерою.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 2 »

 
  • JuriyPoltava says:

    Оп-па! А откуда в Болгарии Терминатор?!!

    • Это мы с дочкой были в Музее кино в Нессебре (жена отказалась туда идти:-)). Там есть еще Супермен, хищник, чужие, Бетмен и Джокер, Железный человек, мастер Йода, Дарт Вейдер и многие другие:-) Чуть позже расскажу про отдых подробнее и выложу фотографии

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL