І знову у хмари

Доброго дня, друзі!

Сьогодні я хочу повернутись до теми хмарних сервісів. Можливо, хтось з вас скаже, що  ця тема вже набридла, і буде правий, проте, ніхто не буде заперечувати, що традиційні, “настільні” програми поступово вмирають. Згадайте, які дві програми ви відкриваєте одразу ж після завантаження комп’ютера?

image

Вважаю, що не помилюсь, якщо назву браузер і файловий менеджер. Саме з цими програмами більшість з нас проводить більшу частину часу. В моєму випадку – це Google Chrome і Total Commander. Так, звичайно, іноді нам потрібно створити або відредагувати офісний документ і тоді ми завантажуємо відповідну програму зі складу встановленого на машині офісного пакету, або використовуємо Google Drive. Googe вже давно пропонує розширення для Chrome, яке дозволяє редагувати локальні документи в браузері з допомогою Google Drive, тож у більшості випадків можна взагалі обійтись без встановлення офісного пакету. Саме про це я вам сьогодні й розповім. Плюс, підкину ще парочку цікавинок – на закускуSmile.


Працюємо з документами

Почну з розповіді про те саме розширення. Назву воно носить вельми красномовну – Редагування файлів Office, встановити його ви можете з веб-магазину Chrome абсолютно безкоштовно.

image

Встановивши його ви отримуєте можливість переглядати й редагувати файли Microsoft Office у вікні Chrome, у Gmail або на Google Drive за допомогою відповідних онлайн-редакторів – Документи, Таблиці й Презентації Google.

Звичайно ж, файли можна зберігати в оригінальному форматі (підтримуються стандартні формати документів Word, Excel і PowerPoint),  або конвертувати їх у формати Документів, Таблиць чи Презентацій Google, аби отримати можливість спільної роботи над ними.

Тепер ви можете просто перетягти мишею файл документу у вікно Chrome, і одразу почати його редагувати. Також можна просто натиснути добре знайому з інших програм стандартну комбінацію клавіщ Ctrl+O для відкриття файлу, обрати файл, і він теж відкриється для редагування. Супер!

Ось так це виглядає:

image

Єдина ложка дігтю в цій діжці меду – це те, що іноді документи зі складним форматуванням все ж відображаються некоректноSad smile. Сподіваюсь, цей недолік з часом виправлять.

Ви скажете, що є Office Web Apps від Microsoft, і виглядає він звично, й документи не псує…

image

Так, все це правда, однак, функціонал там все ж простіший (згадайте про Google App Scripts), та й такої чудової інтеграції з браузером не спостерігаєтьсяSad smile. Хоч, іноді я теж ним користуюсь. І до речі – складні документи в нього іноді все ж спотворюются.Smile

Ще один момент – в Chrome OS це розширення втсановлене за замовчуванням! Тож користувачі “хромбуків” одразу можуть працювати зі своїми документами – як з локальними, так і в хмарі. До речі, треба буде перевірити, чи працює ця річ в оффлайні…

Не так давно ми на “Операційних системах” грались зі студентами з Chrome OS від hexxeh. Враження в дітей були лише позитивні.Smile Якщо хочете побачити, як все це виглядає, перезапустіть свій Chrome у Metro-режимі:

image

Зробили? Побачили результат? Здивовані? Ото ж…

 

Керуємо файлами

А ось з цим – складнішеSad smile.  Такого чудового файлового менеджера як в Chrome OS, Chrome для Windows не пропонує, тож користуватись лише браузером, відмовившись від локально встановленого файлового менеджера не вийде.Sad smile

Так, у веб-магазині Chrome є парочка розширень, які можна назвати подобою файлового менеджера, проте поки що користуватись ними незручно і працюють вони подекуди дещо дивно.

image

Так що, на жаль, поки що Chrome не може замінити Total Commander.Smile

Ну а “на закуску” я пропоную вам ще раз поглянути на повноцінні хмарні операційні системи – мій улюблений ZeroPC, та оновлений Orbios.

Перший з цих сервісів – ZeroPC – це дійсно готовий до використання веб-десктоп, який окрім іншого дозволяє працювати з більшістю ваших хмарних сховищ, плюс, має просто чудовий додаток для Android. Ось такий собі універсальний хмарний файловий менеджер.

image

Другий – Orbios – це нещодавно оновлене творіння російських коллег, які ставили собі на меті створити надзвичайно красиву і просту для використання персональну хмару. Функціоналу там, поки що, небагато, працює воно дивно (мені, наприклад, так і не вдалось завантажити туди жодного файлу), але виглядає дійсно вражаюче.Smile

image

Шо ж, на сьогодні доситьSmile.

До зустрічі за тиждень! Бережіть себе!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL