Чудові слайди–не “бажано”, а обов’язково!

Доброго дня, друзі!

Сьогодні мені хотілося б повернутись до розмови про презентації, а точніш – про слайди для них. Напевно, ніхто не стане заперечувати, що привабливі слайди іноді можуть просто врятувати виступ. А один мій колега колись висловився ще відвертіше, сказавши що “гарні слайди відволікають увагу слухачів від некомпетентності виступаючого”Smile

image

Проте, PowerPoint, незважаючи на всі його переваги багатьом з нас вже набрид, та й не завжди потрібні всі ті можливості, які він надає. Досить часто хочеться чогось простого, але стильного. та ще й, такого, що не вимагатиме наявності якогось спеціального ПЗ для відтворення слайдів.

Тож сьогодні я розповім вам про кілька варіантів створення слайдів для вашого наступного публічного виступу.


Google та Microsoft

Не думаю, що знайдеться людина, яка ніколи б не чула про онлайнові офісні пакети й жодного з них не випробувала.Smile

Однак, незважаючи на безкоштовність Office Web Apps на Microsoft OneDrive та їх звичний вигляд, найпопулярнішим офісним пакетом все ж залишається Google Drive.

image

Нагадаю – Office Web Apps дають вам змогу переглядати, редагувати та створювати документи Word, Excel, PowerPoint та OneNote прямо у браузері, без необхідності встановлення на ваш комп’ютер пакету Microsoft Office. Для нових користувачів OneDrive безкоштовно пропонується 7 Гб місця у хмарі для збереження ваших документів. А оскільки ви працюєте у браузері, операційна система ролі не грає – працюйте хоч з Android-планшету.

image

Google Docs для Google Drive надає вам ті ж можливості, але 15 Гб місця (загальний обсяг хмарного сховища для всіх сервісів Google), чудову інтеграцію з екосистемою Google і можливість значно розширити функціонал пакету шляхом написання власних скриптів мовою Google App Scripts. Плюс чудовий додаток для Android.Smile

Останні роки я дуже інтенсивно використовую Google Docs для створення презентацій та документів, які потім використовую в навчальному процесі у коледжі. І це дуже зручно, оскільки у коледжі ми використовуємо Google Apps for Education.

 

pptPlex та Prezi

Колись я одним з перших в Україні почав в ході своїх тренінгів використовувати pptPlex – чудове експериментальне доповнення для PowerPioint від Microsoft Office Labs. А потім розвиток цього проекту припинився, але з’явився онлайновий сервіс, який використовував ту ж ідею – Prezi.

image

Ідея проста – слайди представлено як ділянки одного величезного полотна і під час показу ми просто переміщуємось між ними, “літаючи” за заздалегідь заданою траекторією. Виглядає це дуже ефектно.

Prezi – це абсолютно безкоштовний сервіс, однак ви отримуєте лише 100 Мб місця у хмарі для збереження своїх презентацій і не можете контролювати їх видимість – все ваші слайди є публічно доступними.

image

За суму, близьку до $5, щомісяця ви отримуєте можливість робити презентації приватними, 500 Мб місця і можете використовувати власний логотип замість лого сервісу.

image

А за трохи більше, ніж $13 щомісяця ви отримаєте 2 Гб місця і можливість використання додатку для створення презентацій у офлайні для Windows та Mac (а де Linux???). Додаток, до речі, виглядає досить простим і зручним.

 

HTML5 – стійкий geek-фактор

Я вже досить довгий час підшукую для себе підходящий інструмент для створення HTML5-презентацій, однак, й досі не зупинився свій вибір  на чомусь конкретному. Так, варіантів – безліч.

Однак, на даний момент у мене є два фаворити.

Перший – це Google IO Slides. Власне, це не ПЗ а шаблон для створення своїх власних HTML5-слайдів. Хочу одразу ж застерегти: цей варіант – не для пересічного користувача. Аби створити презентацію вам необхідно хоча б трохи розбиратись в HTML, а краще – ще й CSS та мати уявлення про Java Script. Проте, все це не надто складно, а сам шаблон – абсолютно безкоштовний і виглядає він просто чудово – переконайтеся на власні очі (демо).

image

Другий варіант – Slid.es – простий онлайновий редактор HTML5-презентацій. Тут від вас не вимагається жодних спеціальних знань. Все дуже просто, зручно і стильно.

Безкоштовно ви отримуєте 250 Мб у хмарі, і всі ваші презентації – публічно доступні. Хочете приватності, більше місця, експорт у PDF та ін. – платітьSmile. Проте, навіть у безкоштовному варіанті, Slid.es – саме те, що треба аби познайомитись з чудовим світом HTML5-презентацій.

 

Підводимо підсумки

Звісно ж, це не всі можливі варіанти створення чудових слайдів. Якщо добряче пошукати, можна знайти ще багато програм та онлайнових сервісів для створення презентацій і ще більше – шаблонів для них.

Однак, хочу нагадати, самі по собі слайди нічого не варті. Головне – ті ідеї, які з їх допомогою ви хочете донести до своїх слухачів, і те, як саме ви це робите. Але це вже тема для окремої розмови.

На цьому все. Зустрінемось за тиждень.

Хай вам щастить!Smile

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL