“Повітряний” фітнес

Доброго дня, друзі!

Сьогодні – останній травневий вихідний, принаймні для менеSmile. Завтра вже доведеться йти працювати – треба провести дві лекції з “Теорії алгоритмів” а потім – практика з “Технологій розробки ПЗ”. Однак, працювати абсолютно не хочеться, тож сьогодні я пропоную вам чергову розповідь на тему фітнесу – весна все ж таки (а можливо – криза середнього вікуSmile)!

image

Поговорити мені хочеться про TRX – чудовий засіб урізноманітнити свої тренування, переваги якого вже оцінили професійні атлети, боксери, бійці MMA… Для декого з нас ця абревіатура асоціюється з мотоцикламиSmile, проте у світі фітнесу під TRX розуміють тренувальні петлі – річ це не настільки високотехологічна і складна як мотоцикл, але дуже ефективна – перевірено на собіSmile.


Знайомство з тренажером

Що ж це таке – тренувальні петлі? Досить проста конструкція – жорстко закріплені в одній точці дві лямки змінної довжини з ручками на кінцях. Виглядає це так:

image

Cлід відмітити, що ідея, яка лежить в основі конструкції TRX – зовсім не нова. Подібним чином тренувались, кажуть, ще давні греки та римські гладіатори.  Колеги, які служили в армії, розповідали про тренування з парашутними стропами, а це вже прямий аналог TRX! Ми всі знаємо, як американці вміють робити гроші з чого завгодно, комерціюючи ідеї, які витають у повітріSmile і ось вам ще один приклад – TRX від компанії Fitness Anywhere. До речі, назва компанії виробника досить красномовна, оскільки тренуватись з петлями ви можете дійсно де завгодно, для чого у комплекті з тренажером йде дверний якір, що дозволяє використовувати його, наприклад, у готельному номері. Так само просто можна прикріпити петлі до дерева, стовпа, перекладини в залі або на свіжому повітрі. А можна придбати спеціальне кріплення і встановити його в себе в кімнаті стаціонарно.

Думаю, зрозуміло, що використовуючи подібний “пристрій”, ви тренуєтесь з власною вагою. Невже це краще за віджимання від підлоги та підтягування, запитаєте ви? Не краще, це просто зовсім інше – за рахунок того, що більшість вправ виконуються “у підвішеному стані”, ви витрачаєте масу зусиль на те, щоб втримати рівновагу. Тобто, окрім навантаження на основні м’язи, які ви тренуєте, величезну роботу виконують також м’язи-стабілізатори, і це чудово!Smile

 

Де взяти?

Хочу сказати, що оригінальні тренувальні петлі TRX – задоволення не з дешевих.Sad smile Найпростіший домашній комплект в офіційному магазині буде коштувати вам близько $200. image

В Україні ви також можете їх придбати, однак ціна буже значно більшою. Ось, наприклад, сайт офіційного дистриб’ютора – gottrx.com.ua:

image

Помітили ціни?Smile

Ось тут можна придбати петлі за ціною, більше схожою на американськуSmile:

image

Можна купити тренажер у безпосереднього виробникаSmile – в Китаї, наприклад, тут або тут.

image

Ціни вже радують, чи не так?Smile

Якщо не хочеться чекати доставки, можна пошукати на aukro.ua. Тут без проблем можна знайти як оригінал (іноді – за дуже цікавою ціною), так і аналоги, наприклда, ось такі:

image

Власне, саме так я і вчинив – придбав “для проби” недорогий аналог у продавця kapinusegor. Рекомендую всім цього продавця – швидко відповідає на запитання, моментально відправив товар, словос – все на рівні! А петлі, до речі, виявились дуже непоганими, якість – вище очікуваноїSmile.

Для тих же, хто любить робити все своїми руками, існує велика кількість покрокових інструкцій. Наприклад, ось, ось, ось і ще одна. Різні конструкції, різні матеріали, різний ступінь деталізації інструкції…

image

Одним словом, якщо є бажання, знайти/зробити можна…

 

Починаємо тренуватись

Підібрати комплекс вправ – теж не проблема. Навіть мої підробні петлі мали в комплекті невеличку інструкцію з описом вправ.

Непогана бібліотека вправ є на сайті виробника:

image

Також ви можете завантажити PDF-файли з програмами тренувань, наприклад, звідси, звідси, звідси або звідси.

Можете також пощукати в торрентахSmile оригінальні DVD, які йдуть у комплекті зі справжніми TRX. Повірте, знайти їх – не проблема. Та й взагалі, пошукайте в Google за словами “trx workout” – знайдете багато цікавої інформації і статей з відеодемнстрацією вправ, на кшталт цієї.

 

Як тренуюсь я

Як я вже писав, тренуюсь я за круговим методом і двічі на день (приблизно по 35-40 хв): вранці – 4 кола “віджимання на упорах (40) – прес (35) – підтягування (8) – гріпери (90)”, ввечері – 3 кола “берпі (2,5 хв) – підтягування (1 хв) – гріпери (1 хв)” + комплекс для м’язів пресу (на даний момент це “Tony Horton’s 10 min Trainer”).image

Після придбання петель я почав використовувати їх ввечері, замінивши ними берпі-підтягування-гріпери. Роблю 4 кола по 6 вправ, кожну з яких виконую протягом 1 хвилини + 15 секунд відпочинок між вправами. Таким чином, виходить 24 інтервали по 1 хвилині, з часом на відпочинок – близько 30 хвилин. Звичайно ж, я використовую інтервальний таймер – Timing Rocks! від Tarasov Mobile, який я всім дуже раджу, однав ви можете використати будь-який інший таймер.

Також, як я вже говорив, зі мною мій пульсометр від Sigma, який допомагає мені контролювати кардіопоказники та кількість спалених калорій і веде статистику.

Вправи – прості:

  1. Віджимання (груди)
  2. Передня тяга (спина)
  3. Жим на тріцепс
  4. Тяга на біцепс
  5. Метелик – зведення рук (груди)
  6. Переднє розведення рук (плечі-спина)

Детальний опис техніки виконання вправ ви можете без проблем знайти в Інтернет (див. вище). Слід відмітити, що окрім м’язів-стабілізаторів, значну роботу виконують також дельти (плечі). Взагалі, після петель віджимання/підтягування здаються дитячою забавкою.Smile Зазвичай після виконання чотирьої кіл з петлями, я підтягуюсь, а потім віджимаюсь “до упору”, а вже потім переходжу до тренування пресу.

До речі, в Європу я петлі також возив і тренувань не пропускавSmile.

Звичайно, тренування двічі на день потребують відповідного харчування і фармакологічної підтримки. Не так давно я вживав вітаміни, креатин з рибозою і амінокислотний комплекс від Trec Nutrition (дуже раджу!), зараз вирішив зробити невеличку перерву, скоро (коли трохи підзароблю грошенятSmile) думаю повторити.

Що ж, на сьогодні все.

До зустрічі за тиждень! Вдалих вам тренувань!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL