Інструменти для студентів-програмістів

Доброго дня вам, друзі!

Не так давно я розповідав про підбірку програм, які я рекомендую моїм студентам, і обіцяв продовжити тему і розповісти про дещо специфічніше ПЗ.

Що ж, виконую свою обіцянку.Smile Сьогодні я розповім про інструменти, які я раджу використовувати моїм студентам-програмістам.

image

Нагадаю, що у коледжі я викладаю “Теорію алгоритмів і структур даних”, тож мені байдуже, якою мовою і у якому середовищі буде реалізовано алгоритм. Головне – щоб людина продемонструвала, що вона зрозуміла суть завдання, виконала його і показала результат.

Тож, почнемо.

Перш за все сдід сказати, що моя дисципліна читається у першому семестрі другого курсу, тож програмування у дітей ще не було. Чому я звертаю на це вашу увагу? Тому що дуже часто люди приходять навчатись, маючи за плечима лише невеличкий досвід програмування під час шкільних уроків інформатики. І дуже часто це – Turbo Pascal або навіть Basic.

Basic

image

Коли мова йде про бейсик – все просто. Багато хто використовує Microsoft Quick Basic, який на даний момент розповсюджується безкоштовно. Завантажити його можна з Softpedia, або з  Qbasic.su. Я завжжди раджу другий варіант, оскільки там ви зможете знайти не лише саме середовище розробки, але й додаткові матеріали: книжки, довідники, приклади…

image

Якщо ж хочеться програмувати у сучаснішому середовищі, завжди можна використати Just Basic – також абсолютно безкоштовну IDE для бейсика.

І звичайно ж, можна використати безкоштовну Microsoft Visual Studio Express і програмувати на Visual Basic.NET, але про це ми ще поговоримо пізніше.Smile

Одного разу мені трапився студент, який взагалі виконував лабораторні роботи на VBA – у Excel (пам’ятаєте – Alt+F11?).

image

Pascal

Ті ж, хто програмує на Паскалі, часто використовують Borland Pascal, завантажити який можна тут. А тут можна взяти Turbo Pascal School pack, який відрізняється лише наявністю зручного інсталлятора і русифікацією (що для багатьох скоріше недолік, ніж перевагаSmile). До речі, багато років тому, коли я ще працював у Полтавському державному педагогічному університеті, я також повністю русифікував середовище Borland Pascal для своїх студентів.

image

А ось ще одне непогане місце для того, щоб завантажити Turbo Pascal і Borland Pascal for Windows. Переваги знову ж таки очевидні – на сайті є купа прикладів, книжок і додаткових матеріалів.

image

Для тих, хто бажає користуватись сучаснішою IDE, є можливість використовувати безкоштовний PascalABS.NET. Ця система програмування створена спеціально для навчання програмуванню, тож ідеально підходить для моїх студентів.

На офіційному сайті PascalABC ви знайдете купу прикладів, завдань, додаткових матеріалів, і навіть онлайнове середовище розробки!

image

Непоганим варіантом буде також Free Pascal. В силу підтримки великого числа платформ, він підійде студентам, які не використовують Windows.

image

А якщо ж люди у школі програмували на Delphi, ім ідеально підійде Lazarus – знову ж таки бещкоштовне і кросс-платформене середовище візуального програмування, засноване на Free Pascal.

image

C/C++/C#

Для тих, хто у школі використовува C/C++ (так, буває й таке!), підійде пакет Microsoft Quick C, який зараз також є безкоштовним.

image

Ще один варіант – Turbo C++, який зараз теж є безкоштовним.

І нарешті, вершина еволюціїSmile – Microsoft Visual Studio Express Edition – чудовий безкоштовний пакет для створення ПЗ для Windows і Web мовами Visual Basic.NET, Visual C++ і C#. Завантажити цей чудовий продукт (версію 2010) можна тут.

image

До речі, 12 вересня, у 256-й день року, в День програміста Microsoft цього року випустила Visual Studio 2012, яка звичайно ж має безкоштовну версію Express Edition.

image

Як альтернативу, для програмування мовою C#, деякі використовують також безкоштовний Sharp Develop.

image

Для тих, хто використовує Linux непоганою альтернативою може стати Mono Develop.

image

Інші варіанти – мінімалістична, але дуже непогана IDE на ім’я QuickSharp,

image

універсальний редактор вихідних кодів – безкоштовний Zeus Lite Editor,

image

мініатюрна і швидка xacc.ide,

image

і трохи архаїчний, але все ще непоганий Antechinus® C# Editor.

image

Для тих же, хто воліє використовувати Eclipse, є можливість завантажити безкоштовний плагін на iм’я Emonic, який дозволить програмувати з його допомогою на C#.

image

Для створення простих консольних програм ідеально підійде Snippet Compiler.

PHP/ASP.NET

До речі, кілька разів я зустрічав студентів, які реалізовували запропоновані алгоритми у вигляді веб-додатків.

image

Один з них використовува PHP і програмував у CodeLobster.

image

Непоганий вибір (і також беззкоштовний) – DevPHP.

image

Для користувачів Linux альтернативою стане Geany.

Взагалі ж, редакторів для PHP – дуже багато. До речі Web Matrix від Microsoft, на мою думку,  – один з найкращих.

image

Взагалі, Microsoft Web Platform – це ідеальний набір для розробника веб-додатків.

image

Звичайно, Visual Web Developer Express можна завантажити і окремо (див. вище), проте завантаживши його у складі веб-платформи, ви отримуєте інтегрований набір компонентів – усе, що вам знадобиться аби швидко почати створювати свої власні веб-додатки.

Онлайнові IDE

До речі, про веб-додатки.

Деякі студенти взагалі не хочуть встановлювати щось на свої машини. Для таких випадків існує досить багато безкоштовних онлайнових середовищ розробки.

image

Для Pascal – програмістів – це, наприклад, PascalABC WDE – онлайновий редактор вихідних кодів від виробника однойменного пакету для Windows.

image

Також слід відмітити Coderun – онлайнову IDE для C#, Java Script і PHP.

image

Дужен непогано також виглядає Compilr – онлайновий монстрSmile, який підтримує цілу купу мов програмування.

А тут ви знайдете огляд і порівняльну характеристику інших онлайнових середовищ розробки на будь-який смак.

Android

І нарешті, згадаємо про користувачів мобільних пристроїв.

Я сам іноді для демонстрації окремих конструкцій мови використовую C# To Go.

image

Це досить непоганий варіант для тих, хто воліє перевіряти працездатність невеличких шматків C#-коду прямо на планшеті або телефоні.

Існує і компілятор мови Паскаль для Android – PascalGUI:

image

Компілятор C/C++ також є – C4Droid:

image

Ну і Бейсик – також, куди ж без нього:

image

Для веб-розробки також є купа доступних інструментів – наприклад, SilverEdit,

image

Android Web Editor,

image

Web Master’s HTML Editor

image

та багато інших.

Є й універсальні редактори коду, які підтримують купу мов програмування, наприклад, touchqode:

image

Більшість перелічених програм для Android є платними, однак продаються вони за цілком символічні гроші, тож навіть студент може дозволити собі їх купити.

Тож, як бачите, вибір є. Було б бажання навчитись програмувати, а відповідний інструмент можна знайти цілком безкоштовно або за дуже невеликі гроші.

До зустрічі за тиждень!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 3 »

 
  • G3D says:

    Сподівався побачити в переліку Sublime Text 2 хоч у якісь категорії, та koding.com у списку онлайнових редакторів.

    Рекомендую звернути увагу. Мене здивувало, що згадали Geany, а про Sublime забули, хоч він і більш потужний, та ще й до того ж, кроспалтформенний.

    • Спасибо за то, что дополнили список!:-)
      Sublime Text я видел, скачивал, играл с ним, но так он у меня почему-то и не прижился. А за koding.com – спасибо, посмотрю…

  • Кстати, вчера готовил для студентов практическую работу (алгоритмы сортировки и поиска в массивах) и наткнулся на отличный компилятор Паскаля для Андроида. Называется он PePe le compiler, в отличие от Pascal GUI – абсолютно бесплатный и практически не имеет ограничений. Просто класс!

    Взять можно в маркете: https://play.google.com/store/apps/details?id=pp.compiler&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInBwLmNvbXBpbGVyIl0.

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL