Навігація в Microsoft Excel за допомогою клавіатури

Доброго вечора, друзі!

Сьогодні мені хотілося б розповісти про деякі гарячі клавіші Microsoft Excel, які дозволяють швидко переміщуватись по таблиці, і робити ще багато чого цікавого.

blog22

Ідея написати такий пост народилась в ході мого останнього тренінгу з Microsoft Excel, адже люди постійно кажуть: “Key Tips – це круто, а які ще є корисні гарячі клавіші?”

А почнемо ми з відображення Excel на екрані. Думаю, я не єдиний користувач Excel, кому завжди не вистачає робочої області екрану (навіть зараз, коли вдома ремонт і замість мого монітора 23” мій системник тимчасово під’єднаний до телевізора в залі з розміром 42”). А що ми робимо, аби збільшити робочу область? Правильно, натискаємо Ctrl+F1, аби підтягти догори стрічку.

А можна зробити ще радикальнішу річ – натиснути Alt+V, а потім U, щоб перейти до повноекранного режиму. Щоб вийти з нього достатньо натиснути Esc.

Що ж, підемо далі. Всі ми використовуємо PgUp і PgDn для посторінкового переміщення по вертикалі. А спробуйте-но натиснути Alt+PgDn, або Alt+PgUp! Правда, круто? Це буде теж посторінкове перелистування, але по горизонталі!

Всі знають, що роблять Ctrl+Home і Ctrl+End (якщо не знаєте – спробуйте і дізнаєтесь!). Спробуйте також натиснути Ctrl+стрілка вправо, вліво, вверх, або вниз. Це дозволить вам переміститись до межі поточного регіону.

Чи користувались ви хоч раз режимом Scroll Lock? Якщо ні – спробуйте! Після натиснення Scroll Lock клавіші зі стрілками дозволять вам не переміщувати курсор, а просто прогортати таблицю, залишаючи курсор на місці. А  щоб повернутись до поточної комірки вам буде достатньо натиснути Ctrl+Back Space. До речі, Alt+Back Space працює нарівні з Ctrl+Z, дозволяючи відмінити останню операцію.

Скажіть, а я к ви зазвичай змінюєте масштаб? Ctrl+коліщатко миші? А можна ще й так – Alt+V, а потім Z і C – тепер можна задати нестандартне значення масштабу, наприклад, 165%. Alt+V,Z,2 – встановити масштаб 25%, Alt+V,Z,1 – 100%.

Alt+W,S  дозволяє розбити (Split) вікно Excel, F6 потім дає можливість переміщуватись між частинами вікна. Alt+W,F,F – зафіксувати рядки/стовпчики, які розташовані вище/лівіше поточної комірки. Alt+O,R,H і Alt+O,C,H дозволять заховати (Hide) відповідно поточний рядок і стовпчик.

Alt+W,A,T, Enter – розташувати вікна Excel  поруч, що дуже зручно, коли треба порівняти вміст двох документів.

І це – далеко не все. Я впевнений, почитавши, наприклад, Office Online, ви знайдете багато інших корисних клавіатурних скорочень, які дозволять вам економити час, працюючи з Microsoft Excel.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL