Хочете стати архітектором “хмари”?

Доброго дня вам, друзі!

Минулий тиждень був теж не з легких – після повернення з чергового тренінгу (чи, скоріше, тренінгів – була серія курсів у Києві та Славутичі), я з головою поринув у роботу в коледжі – зводив студентів на природу, разом з дружиною звозили їх на екскурсію в Харків (до речі, мені дуже сподобалось), потім – здавали навчальну документацію, готувались до конкурсу талантів, святкували День вчителя…

image

За всіми цими турботами я забув розповісти про те, що також я поповнив скарбничку своїх професійних досягнень новим статусом – успішно склав сертифікаційний іспит SAA-C01 і отримав статус AWS Certified Solutions Architect Associate!

Тож сьогодні я хочу надолужити втрачене й розповісти про сам іспит – навіщо й для кого він, де його можна у нас скласти, які є нюансиSmile, плюс, поділитись матеріалами, які я використовував в процесі підготовки.


Що це, для кого й навіщо?

Іспит AWS Certified Solutions Architect – Associate (нова версія – від лютого 2018) підтверджує знання і навички, які необхідні для проектування архітектури і розгортання безпечних та надійних застосунків на базі Amazon Web Services.

Склавши цей іспит, ви маєте бути здатним проектувати рішення на основі вимог замовника, використовуючи принципи архітектурного проектування, плюс, надавати рекомендації стосовно оптимізації архітектури, швидкодії, витрат тощо протягом усього життєвого циклу проекту.

Якщо ви маєте досвід роботи з “хмарою” від Amazon, працюєте з Azure чи Google Cloud Platform і бажаєте мігрувати на AWS, чи просто розширити свій кругозір й підтвердити свою кваліфікацію як архітектора – цей іспит для вас. А ще – це перша сходинка на шляху до отримання тренерського статусу AWS Authorized Instructor (AAI) - лише склавши цей іспит, ви можете зареєструватись для участі в практичному триденному семінарі для підтвердження своїх навичок викладача. Для мене саме це й було основною причиною спробувати його скластиSmile.

Сам екзамен, в принципі, типовий – запитання з варіантами відповідей. Запитань 65, часу – 130 хвилин. Прохідний бал Amazon не розголошує – пише, що він змінюється, оскільки визначається на основі статистичного аналізу. Інші джерела називають цифру в 72%, я ж для себе вирішив, що маю перестрахуватись й продемонструвати не менше 80%. Вартість – $150. Якщо не вийшло скласти з першої спроби – можна пробувати знову не раніше, ніж через 14 днів. Термін дії сертифікату – 2 роки. Потім доведеться перескладати іспит – вже за менші гроші.

Як підготуватись?

По-перше, варто переглянути офіційний посібник з підготовки до іспиту та зразки запитань. Ще один документ, з яким слід ознайомитись – це рекомендації з проектування архітектури хмарних рішень. Не зайвим буде також ознайомитись з концепцією AWS Well-Architected, почитати офіційні технічні описи, та переглянути запитання й відповіді стосовно основних сервісів AWS (особливо – стосовно EC2, S3, VPC, Route 53, RDS, SQS).

Оскільки раніше я мав справу лише з Azure (плюс, трохи грався з Google Cloud Platform, Firebase та Heroku; в AWS працював лише з віртуальними машинами – EC2), особисто для мене, було дуже корисно почитати офіційну книжку з підготовки до іспиту. Це досить детальний 500-сторінковий посібник, в якому все викладено, починаючи майже “з нуля”, й до того ж міститься інформація про особливості іспиту, приклади запитать, рекомендації стосовно тих моментів, на які слід звернути увагу… Найголовніше, що мені дала ця книга – це розуміння “що є що” – які сервіси для чого призначені, як вони називаються, дозволила провести аналогії між відповідними сервісами Azure та AWS. Незважаючи на те, що в ній описується попередня версія екзамену, книга дуже варта того, аби її почитати! Придбати її можна, наприклад, тут або тут. До речі, з книгою ви також отримуєте можливість скористатись інтерактивним середовищем для підготовки до іспиту (деталі – в самій книзі), однак, я ним не користувався.

Ще одна річ, яка мені дуже й дуже допомогла – це онлайнові навчальні курси. Спочатку – офіційні:

  • AWS Well-Architected Training – безкоштовний 2-годинний тренінг від AWS

  • Associate Cloud Architect - теж безкоштовний, але доступний лише в рамках програми AWS Educate (про неї теж варто поговорити окремо), дуже й дуже непоганий тренінг

  • Exam Readiness: AWS Certified Solutions Architect – теж безкоштовний, короткий, однак, дуже непоганий курс, доступний лише з інструкторськими (AII) матеріалами. Дуже жаль, що помітив я його вже після того, як склав іспитSad smile

А ще я пройшов ряд тренінгів від Udemy. Придбав з них я лише один  – інші отримав безкоштовно, скориставшись купонами (знайти їх можна тут або тут). Що саме я проходив:

Інші корисні курси, які я частково переглянув – це курс на ExamCollection та відео для підготовки до сертифікації від Edureka! на Youtube.

Дуже корисними були також нотатки та списки корисних ресурсів для підготовки від тих, хто вже впорався з цим іспитом – їх доволі багато – один, два, три, чотири.

Також мені хотілось практикуватись “на ходу”, тож я встановив на свій телефон наступні додатки:

  • Aws CSA – не надто зручний симулятор – з купою реклами та страшним інтерфейсом, однак, кілька питань були дуже схожими на ті, які попались мені на іспиті

  • AWS Certified solutions architect MCQ Quiz 2018 Ed – непоганий симулятор, в першу чергу – для підняття самооцінки:-) – надто вже просто було впоратись з його запитаннями. Хоч, можливо, я просто вже був готовий до іспиту – цю програму я встановив останньою

  • AWS Certified Solutions Architect Associate – мені здався справді “чесним” тренажером – дійсно складні тести, більшість яких з першої спроби скласти не вдавалось

  • PREP AWS Solutions Architect – виглядає не настільки серйозно, як попередній додаток, й запитань не так вже й багато, однак, кілька схожих запитань мені попались в реальному іспиті

До речі, про практику - непогана ідея, під час проходження курсів пробувати робити щось в своєму безкоштовному обліковому записі AWS. Я, наприклад, намагався робити те ж саме, що й Алан Родрігес в демонстраціях до своїх курсів. Також непоганим варіантом будуть безкоштовні практичні курси від qwikLabs – ось пряме посилання на вже відфільтрований список безкоштовних лабораторних робіт. До речі, там є й повноцінні практичні програми підготовки.

Де скласти іспит?

Спочатку його треба забронювати й оплатити. Для цього ви йдете на сайт AWS Training and Certification, де натискаєте на посилання Access Certification (в блоці Get AWS Certified). Далі вам треба буде створити або увійти в свій обліковий сертифікаційний запис, після чого вас перекинуть на сайт Certmetrics, де слід натиснути на кнопку Schedule New Exam. Далі все просто – обираєте іспит, обираєте місце й час проведення, заповнюєте відповідну форму й оплачуєте іспит карткою. Начебто просто?

Так, просто. Однак, є нюанси. Авторизованих центрів тестування, в яких можна скласти цей іспит, в Україні небагато – в Києві знайшовся лише один - SMART business. На щастя, знаходиться він неподалік від навчального центру, в якому я того тижня проводив тренінг, тож з цього боку все було чудово.

Інша проблема – це час – виявляється, для екзаменів по AWS доступні лише два проміжка часу – іспит можна призначити лише або на 9:30 чи на 13:30. Це дійсно проблема, оскільки тренінг у мене починався якраз о 9:30, а обідня перерва – з 13-ї до 14-ї:-( На щастя, дівчата з SMART business – просто взірець професіоналізму – я заздалегідь зв’язався з ними поштою й пояснив ситуацію, а у відповідь вони порадили мені спробувати скласти іспит під час обіду, пообіцявши, що всі процедури проведуть максимально швидко. І дійсно, коли я прибіг до них за кілька хвилин до часу іспиту (дуже раджу прийти за 15-20 хвилин), вони дуже швидко мене зареєстрували й провели у кімнату для складання іспитів, тож я майже не втратив часу (студентів я відправив на обід трохи пізніше). Дуже вам дякую!

Для того, щоб вас допустили до складання іспиту, вам обов’язково потрібно мати при собі два документи, що посвідчують особу! В моєму випадку це був закордонний паспорт та картка сертифікованого тренера Microsoft, однак, це можуть бути водійські права, або навіть іменна банківська картка.

Оскільки я складав іспит, а мене чекала група студентів, я теж намагався відповідати на запитання тесту максимально швидко й замість “законних” 130 хвилин впорався з іспитом за 53 хвилини! При цьому я ще встиг повернутись до кількох відмічених запитань аби ще раз переглянути свої відповіді.

Система для складання тестів виглядає трохи дивно, однак, якщо ви складали іспити інших вендорів, проблем не буде – запитання з варіантами відповідей (один або кілька правильних), таймер у правому верхньому кутку, шкала запитань внизу, можливість відмітити запитання аби повернутись до них пізніше – все досить стандартно. До речі, раніше, кажуть, результати іспитів AWS не відображались одразу після завершення тесту – приходили листом через 1-2 дні (за цей час можно просто здуріти, чекаючи!). Тепер ви бачите результати (склав/не склав) одразу ж, і це чудово.

До речі, окрім комп’ютера вам також запропонують беруші (ви в кімнаті будете не один), ламінований лист паперу і тонкий маркер. Нічим з цього я не користувався – в кімнаті й так було тихо, просторо й дуже комфортно.

Мало не забув – коли ви будете обирати мову іспиту, в жодному разі не обирайте російську! Краще складати англійською - російський варіант, кажуть, має дуже незвичний переклад, плюс, ви готувались за англомовними матеріалами, працювали з консоллю AWS теж англійською – навіщо ж себе плутати?Smile   Запитання й варіанти відповідей написані простою мовою – “шкільною англійською”, без “викрутасів”, тож розібратись – не проблема.

В принципі, ось і все, що я хотів вам розповісти. Сподіваюсь, цей мега-довгийSmile пост допоможе комусь з вас повторити мій подвиг і теж скласти цей іспит. Я ж тепер готуюсь до практичного семінару, аби все ж таки завершити шлях до бажаного інструкторського статусу. Сподіваюсь, все вийде… Проблема в тому, що семінар цей очний, триденний, і проходить в Лондоні. Якщо навчальний центр допоможе мені організувати й оплатити цю поїздку, все буде добре, сам же я такі витрати “не потягну”…

Що ж, на цьому у мене на сьогодні все. До зустрічі за тиждень, друзі!

Бережіть себе й своїх близьких! Хай вам щастить!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 2 »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL