Будинок й далі розумнішає – з Broadlink та NEVO

Доброго дня Вам, друзі!

Новорічні свята вже відшуміли, я встиг провести свій перший цього року тренінг і готуюсь до другого. Надворі – справжня зима, з морозами та снігом (хоч дехто чомусь вважає це непогодою), ми навіть нещодавно відвідали гірськолижну базу та розважились швидкісними спусками та лижах та тюбінгах..

А поки ви грієтесь гарячою кавою, я хотів би ще раз підняти тему розумного будинку.

image

Ви напевно вже знаєте, що я – великий фанат автоматизації всього навколо і дуже люблю різні розумні пристрої та іграшки. Тож сьогодні я хотів би поділитись з вами своїм досвідом побудови бюджетного розумного будинку на базі обладнання від Broadlink, Xiaomi, та інших китайських брендів. Тим більше, що не так давно родина моїх розумних помічників поповнилась двома новими пристроями…

Поточний стан автоматизації

На даний момент у нас встановлено таке обладнання:

    • RM Pro – керує всіма пристроями у квартирі, які мають інфрачервоне або радіокерування (розетки та вимикачі від того ж виробника, аудіовідео техніка тощо)
    • SP2 та SP Mini – 3 шт – автоматичне щоденне вмикання і вимикання освітлення та фільтра у акваріумі, зарядка акумуляторів відеоглазка (зовнішньої камери) раз на три дні
    • TC2 – 2 шт – дозволяють дистанційно або за розкладом вмикати і вимикати освітлення у залі та передпокої
    • Mi WiFi Router 2 (1 Tb) – керує розумними лампами того ж виробника, завантажує торенти, автоматично робить резервні копії наших мобільних пристроїв, зберігає відео з камери спостереження за 3 останні доби, надає доступ до мого файлосховища через інтернет з будь-якого місця
    • Xiaoyi Smart Ant IP Cam – постійно пише відео, реагує на рух (надсилає мені повідомлення та фотознімки), дозволяє спілкуватись з дружиною та донькою коли я у відрядженні (має вбудовані мікрофон та гучномовець)
    • Yelight Sunflower – 3 шт – освітлення у спальні – 16 мільйонів доступних кольорів, режим світломузики, віддалене керування
    • LED WiFi Smart Bulbs – 3 шт – освітлення над моїм робочим столом та у спальні доньки, 16 мільйонів доступних кольорів, режим світломузики, віддалене керування, таймери вимкнення та вмикання
    1. DNS-325 – мережеве сховище, наш файловий архів (2 х 2 Тб) з віддаленим доступом через Інтернет
  1. Безіменні виробники
    • бездротова GSM-сигналізація з купою датчиків – просто сигналізація, реагує на відкриття вікон та дверей та рух у квартирі, має потужну сирену, двосторонній голосовий зв’язок, відправляє СМС-повідомлення та намагається додзвонитись членам сім’ї
    • бездротовий відеоглазок для вхідних дверей – просто камера з непоганим кольоровим 3,5”-екраном, який дозволяє подивитись що відбувається за дверима, зробити кілька фото та переглянути їх згодом
    • радіомодуль керування освітленням – три різні режими освітлення у залі з можливістю дистанційного керування
    • автоматична годівниця для акваріуму – до 4 таймерів для різних режимів годування мешканців акваріуму
    • цифровий термометр/гігрометр з внутрішнім та зовнішнім датчиком та історією показів температури.
    • автономний датчик угарних газів на кухні.

У чому тут зиск

Які можливості надає це обладнання? Досить широкі:

  • Автоматичне ввімкнення та вимкнення світла, фільтра та годування мешканців акваріуму. Про акваріум ми тепер не думаємо взагалі (треба лише час від часу перевіряти, чи залишився корм у резервуарі годівниці) – знаємо, що все буде зроблено вчасно і автоматично, ми навіть отримаємо повідомлення на свої телефони про те, що і коли було зроблено.
  • Сценарії повернення додому (увімкнути світло у передпокої, тиху фонову музику, вимкнути сигналізацію) та виходу з квартири (вимкнути світло скрізь, увімкнути сигналізацію). Тригер для виконання – чи підключені наші телефони до нашого вайфаю, тобто спрацьовує все це ще коли ми на першому поверсі (ми живемо на п’ятому).
  • Керування телевізором, музичним центром, плеєрами, сигналізацією, освітленням у передпокої, вітальні та спальнях з телефону. Сценарії типу “Кіно” – одне натиснення вмикає телевізор, плеєр, підсилювач та гасить світло у вітальні.
  • Постійне відеоспостереження з повідомленнями про рух, архівом відео за останні три доби, можливостями віддаленого спілкування.
  • Автоматична підзарядка акумуляторів відеоглазка (зовнішньої камери) раз на три дні. Раніше це була найбільша проблема цього пристрою, не допомогла навіть звміна акумуляторів на оригінальні, від NOKIA. Тепер же це робиться автоматично.
  • Можливість зміни кольору освітлення у спальнях у відповідності до настрою.

Проблеми

На жаль, є й певні проблеми:

  • Вирішені
    • розумні вимикачі TC2 – британського формату – під квадратну коробку, які я лише нещодавно знайшов тут (до речі, Livolo – це конкурени Broadlink, які теж роблять непогані речі). І мабуть, піздно, оскільки нове покоління ТС2 – вже під європейський стандарт – круглі!
    • швидка розрядка акумуляторів зовнішньої камери – вирішена шляхом встановлення розумної розетки SP Mini, яка періодично їх підзаряджає.
    • радіомодуль керування освітленням використовує якість дивні коди дистанційного керування, які RM Pro розпізнати не в змозі. Вирішена шляхом встановлення розумного вимикача TC2.
    • рутер нового покоління від Xiaomi не міг керувати розумними лампами цього ж виробника, оновлення прошивки та мобільного додатку, яке виправило ситуацію, з’явилось зовсім недавно – наприкінці грудня.
    • лише пару місяців тому я навчив RM Pro керувати сигналізацією – там теж дивний код, а точніше, натисненню кожної кнопки на пульті відповідає ціла послідовність кодів.
  • Поки що невирішені
    • після встановлення рутера від Xiaomi якось дивно працює віддалене керування пристроями через Інтернет
    • лампи від VStarCam іноді (хоч і дуже рідко) гублять під’єднання до Мережі і стають некерованими, по суті – звичайними LED-лампами
    • розумна камера від Xiaomi системні повідомлення озвучує китайською (хоч це й не є проблемою – деяке інше моє обладнання теж говорить лише рідною мовою) і не може автоматично очистити карту пам’яті коли вона заповнена

Плани

На майбутнє у мене є такі задумки:

  • навчити RM Pro керувати ще й кондиціонером (та налаштувати відповідні сценарії). Для цього я вже просвердлив дірку у стіні з зали до спальні і придбав IR-подовжувач. Сподіваюсь, все вийде і мені не доведеться купувати ще один RM Pro. А якщо вийде – просвердлю дірку ще й у кухню і куплю ще один IR-подовжувач аби керувати з телефона ще й ТВ-тюнером на кухні (пізніше я розповім як я зробив зі свого старого монітора телевізор на кухні).
  • свого часу чекають ще два TC2 (вже європейські версії! Wow!). Я планую встановити їх у спальнях.
  • зараз я тестую універсальну (можна використовувати європейські, китайські, американські, британські, австралійські вилки) розетку з двома вбудованими USB-роз’ємами для зарядки мобільних пристроїв. Якщо вона хоча б півроку нормально пропрацює – заміню такими ж усі розетки у квартирі.
  • також я думаю про написання невеличкої програмки – зручної оболонки для керування всім цим зоопарком та виводу повідомлень про погоду, новини, нові листи та події з календаря тощо.

Нові надходження

На Новий рік я подарував собі дві речі:

  • розумну WiFi-акустичну систему – Broadlink MS1. Детальний огляд пристрою я зроблю пізніше, а поки що скажу лише, що пристрій виглядає чудово, досить непогано (як для недорогої портативної акустики) звучить, дозволяє транслювати через нього музику з наших планшетів та телефонів, має 6 програмованих кнопок та AUX-вхід, може брати участь у сценаріях. Поки що я задоволений на всі 100%

    image

  • універсальний пульт керування NEVO C2. Справа в тому, що дружина так і не освоїла керування технікою з телефону – як і раніше використовує окремий пульт для кожного пристрою. Тож я вирішив їй допомогти, однак, трохи схибив – розумний програмований пульт, який працює на Windows Mobile  і має  кольоровий екран та датчик руху, який вмикає підсвітку, коли береш пульт до рук, лякає її не менше, аніж мобільний застосунок від Broadlink. Детальний огляд пристрою я знову ж таки зроблю пізніше. Зараз можу сказати лише, що пульт я придбав на AliExpress за $18 і це практично повноцінна заміна розумним пультам від Logitech, які коштують від $200. Навіщо ж платити більше? Є лише одна проблема – утиліта для програмування сценаріїв, списку улюблених каналів з завантаженням їх логотипів та налаштування окремих профілів для членів родини працює лише з Internet Explorer та Windows XP, тож зараз я думаю, де б знайти машину з WinXP щоб зробити пульт ще кориснішим…

Ось такий розумний будинок я побудував за останні кілька років. Так, це більше автоматизація, аніж справжній “розум”, проте все одно цікаво. Я вже говорив, що люблю розумні іграшки. І найголовніше – це те, що всі компоненти мого зоопарку коштують порівняно недорого, тож, у порівнянні з тими системами, які пропонують інтегратори за шалені гроші, це – справжній бюджетний варіант.

Що ж, на цьому на сьогодні все. Якщо хтось з вас зацікавився темою домашньої автоматизації, або у вас з’явились запитання, чи вам потрібна консультація щодо придбання, встановлення, налаштування пристроїв – не соромтесь – пишіть коментарі – я спробую вам допомогти.

До зустрічі за тиждень друзі! Бережіть себе!

P.S. Broadlink Україна – це завжди чудовий сервіс і готовність допомогти у вирішенні будь-яких питань. Я кажу це не на правах реклами, а з власного досвіду!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL