Windows 10? А як же резервні копії Android-телефону?

Доброго дня вам, друзі!

Хоч я вже й не збирався нічого писати цього року, все ж вирішив ще раз поділитись з вами своїми міркуваннями. Тема цього повідомлення буде актуальною для тих, хто після оновлення до Windows 10 виявив, що Helium Backup більше не працює, тож робити резервні копії додатків та їх налаштувань і даних більше не вийдеSad smile.

image

Я трохи погуглив і виявив, що це типова проблема – користувачі Windows 10 масово скаржаться, що Helium Backup перестав працювати. І це серйозно – без бекапів, ящо, не дай Бог, щось станеться з вашим пристроєм, ви втратите всі свої дані та налаштування. Після того, як у мене “вмерли” один за одним два планшети я теж став ляканим і тепер регулярно роблю резервні копії. І проблема з Windows 10 у мене теж була, проте, я її успішно подолав і зараз розповім як саме.

Проблема

Мій телефон (ASUS Zenfone 2) має предвстановлений додаток ASUS Backup, який навіть без рут-прав дозволяє робити бекапи додатків, їх даних і налаштувань. На плашеті (Chuwi Vi8 Super Edition) рут-права в мене є, однак з невідомих мені причин Titanium Backup працювати на ньому відмовляєтьсяSad smile. Тому на допомогу приходить Helium Backup (Carbon), який дозволяє з допомогою програми-компаньона, що встановлюється на “великому ПК” отримати “тимчасовий рут” і зробити повну резервну копію додатків, їх даних, налаштувань тощо. Особливо чудово те, що можна робити бекапи одразу у хмару (я використовую Google Drive – 100Гб за $1,99 на місяць). Дізнатись про те, як користуватись Helium ви можете, наприклад, за цим посиланням.

До Windows 10 я оновився вже давно, однак, практично весь час був у відрядженнях – проводив тренінги у різних навчальних центрах країни, тож бекапи робив з допомогою вчительских машин у навчальних класах. Зазвичай там встановлено Windows 8.1 або Windows Server 2008 R2чи 2012, тож ніяких проблем з Helium у мене не було. А зараз, напередодні Нового року у мене видався аж тиждень вдома, тож я вирішив зробити бекап (як я писав вище, я вже ляканийSmile), ізненацька виявилось, що під Windows 10 зробити це неможливоSad smile.

Вирішення

Вирішення проблеми – дуже просте. Все, що вам знадобиться – це “флешка”, з якої можна завантажити Linux у “живому” режимі. У мене під рукою виявилась Elementary OS, з допомогою якої я успішно зробив все, що мені треба.

Ви можете вільно завантажити (обираєте  розмір донату “інший” і вводите сумму 0 доларівSmile) ISO-образ Elementary OS звідси (64 біт, для 32 біт вам сюди). А далі завантажуєте утиліту під назвою Rufus і з її допомогою робите будь-яку флешку завантажувальною. Тепер у вас є своя власна, вельми приваблива на вигляд і дуже швидка та зручна операційна система, яку можна носити з собою у кишені.Smile

Далі під’єднуєте вашу флешку до комп’ютера, перезавантажуєтесь і натиснувши кнопку переходу до меню вибору пристрою для завантаження (для кожного виробника вона своя – це може бути, наприклад, Esc, F6, F9, F12…) обираєте її, чекаєте появи картинки на екрані, і обираєте “Try Elementary OS without installing”.

Далі вам треба встановити Chrome, хоч тут він називається Chromium Web Browser. Зробити це легко – запускаєте Software Center, пишете у його рядку пошуку Chromium, натискаєте “More Info”, потім – “Use this source” та “Install”, чекаєте доки браузер встановиться, і запускаєте його.

image

Далі дієте таким чином:

  1. відкриваєте Chrome Web Store, встановлюєте Helium Chrome App та запускаєте його. Додаток відкривається у новому вікні і чекає на під’єднання мобільного пристрою. Чесно кажучи, я не впевнений чи вони взагалі потрібні – Chrome та Helium Chrome App – все повинно працювати й без них, проте, я так робив і це спрацювалоSmile
  2. завантажуєте Helium for Linux звідси (пакет включає в себе ADB, саме тому я подумав, що додаток для Chrome – це просто для страховки), розпаковуєте його.
  3. запускаєте термінал, переходите до теки, куди ви розпакували вміст завантаженого архіву. Якщо ви не обирали якогось особливого місця для розпакування, то скоріш за все, вам допоможе команда cd ~/Downloads/linux
  4. запускаєте Helium на телефоні. Якщо у вас його немає, його можна встановити через Google Play. Увага! У вас на планшеті повинно бути увімкнене відлагодження через USB! Далі ви бачите повідомлення про те, що на комп’ютері треба встановити і запустити Helium. Натискаєте Ok, бачите повідомлення “з крутяшкою”, яке свідчить про те, що Helium намагається під’єднатись до ПК. Все нормально, йдемо далі.
  5. запускаєте скрипт з архіву. Можливо, вам знадобляться рут-права (хоч і не обов’язково – ми знову перестраховуємось), тож пишемо sudo ./run.sh
  6. якщо ви отримали повідомлення про помилку типу “ADB не є файлом або каталогом”, скоріш за все у вас 64-розрядна версія Elementary, тож треба встановити 32-розрядні бібліотеки для ADB за допомогою такої команди:

    sudo apt-get install libc6-i386 lib32stdc++6 lib32gcc1 lib32ncurses5

  7. далі знову запускаєте скрипт ./run.sh, і якщо замість повідомлення про помилки ви побачили кілька повідомлень, останнє з яких exit, все гаразд – Helium-додаток для Chrome повинен показати велику зелену “галку”, а Helium на планшеті – сказати, що все гаразд, можна від’єднатись від ПК і починати робити резервні копії!

imageВсе! Готово! Далі просто використовуємо Helium за призначенням – обираємо що (програми та їх дані, або лише дані)  і куди (внутрішня пам’ять, microSD-карта, хмарне сховище) резервувати, запускаємо процес резервного копіювання і чекаємо завершення. Wow! Вас можна привітати – ви щойно “підстелили соломку” на випадок “падіння” вашого пристроюSmile.

Що ж, на цьому на сьогодні все.

Ще раз хочу привітати вас з наступаючими святами і побажати всього лише найкращого. І щоб ваші мобільні помічники ніколи не вас не підводили, а бекапи були лише перестраховкою!Smile

До зустрічі у Новому році, друзі!

До речі, вже дуже скоро я підведу традиційні підсумки року і зроблю огляд найпопулярніших тем 2015-го та поділюсь особистими враженнями від року, що минає!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL