Liebster Blog Award

Доброго вечора вам, друзі!

Це позачергове повідомлення присвячено нагороді Liebster Blog Award, яку отримав блог ProductivityBlog.com.ua.  Що ж це за нагорода?

Liebster Blog Award – це віртуальна нагорода, яку блогери вручають блогерам. Процедура проста – кожен, хто отримав нагороду, має відповісти на 11 питань попереднього лауреата, скласти список з 11 своїх улюблених блогів (яким він передає цю відзнаку), і вигадати 11 запитань для своїх наступників. Така собі блогерська естафета.

image

Нагороду мені передав Олександр Киричук, автор блогу nowaday.info. Щиро дякую, друже! Тож сьогодні я з радістю передаю цю приємну естафетну паличку.Smile


Моє інтерв’ю

Почну з відповідей на запитання Олександра.

1. Що спонукало вас на створення власного блогу?

Перш за все, хочу сказати, що ProductivityBlog.com.ua – не перший мій блог. Потребу ділитись з іншими своїми думками та враженнями я відчував давно, тож експериментував і з “Живим журналом”, і з Blogger, і з Windows Live Spaces (доки цей блогхостинг не зачинили). Коли я працював над другою своєю книжкою (2011, Mindmapping для студентів та професіоналів), уривки з щойно написаних глав книги я публікував в Tumblr. Зараз – активно “цвірінькаю” в Twitter, збираю корисні матеріали в ScoopIt! тощо.

В кожному з моїх блогів значну частину повідомлень складали статті про цікаві програми, онлайнові сервіси або пристрої, тож коли представники компанії “Microsoft Україна” запропонували мені створити блог з питань персональної продуктивності, я, звісно ж, погодився. Результат вам відомий – зараз ProductivityBlog – це мій основний блог. Також слід відмітити, що з часом його концепція дещо змінилась – окрім продуктів та технологій Microsoft я почав описувати також конкуруючі продукти, писати про фітнес, цікаві пристрої, іноді – про тренінги та інші особисті речі.

2. Чи витрачаєте ви кошти на розвиток та просування блогу?

Я знаю, що блог треба було б просувати, але не роблю цього.Smile  Принаймні, не витрачаю на це кошти. Все, що я робив в цьому напрямку – це реєстрація в кількох онлайнових каталогах та пошукових системах, згадування в соціальних медіа, розміщення посилання на кількох авторитетних ресурсах, згадування адреси блогу на моїх візитних картках тощо.

На мій погляд, головне – писати регулярно і цікаво, аби прочитавши одне повідомлення, людям хотілось повернутись сюди ще раз.

3. Чи монетизуєте (плануєте монетизувати) ваш блог? Якщо так, то яким чином?

Я робив несміливі спроби монетизації. Дві з найпомітніших – це розміщення реклами від Google та форма збору пожертв “на каву”. Однак, жодна з них не принесла мені жодних, хоча б трохи помітних, результатів.

Проте, я вважаю це провалом, оскільки блог зараз грає для мене, як для тренера-фрілансера, роль такої собі розширеної візитної картки, певним чином допомагає приваблювати нових клієнтів.

4. Де ви берете ідеї для статей?

Я завжди все записуюSmile – назви та адреси домашніх сторінок програм або сервісів, які мені допомогли у певній ситуації, назви книжок або фільмів, які мене вразили, свої враження від поїздок, використання нових пристроїв, спортивного приладдя тощо.

Тому зазвичай я пишу з власного досвіду, а тему кожного разу обираю, просто відкривши записника (Evernote або Google Keep, якісь короткі нагадування я часто зберігаю в Google Tasks). Іноді тему підказують оточуючі – студенти, знайомі або клієнти.

5. Що вам найбільше подобається в блогерстві (написання статей, робота над дизайном блогу, відповіді на коментарі…)?

В блогерстві, як я вже говорив, найбільше мені подобається ділитись з людьми цікавими і корисними для них відомостями. Тобто, найулюбленіше – це навіть не саме написання статей, а можливість їх публікації. Також дуже приємно, коли люди пишуть в коментарях, що мої думки були для них користними.

6. Скільки часу ви ведете свій блог, якими досягненнями за цей період ви можете похвалитись?

ProductivityBlog.com.ua існує з 2009 року, але раніше, як я вже говорив були “Живий журнал” та інші, “непрофесійні” блоги. Те, що цей блог взагалі було створено, що “Microsoft Україна” звернулись до мене з цього приводу – це вже досягнення. А новоотримана нагорода – це ще одне визнання моєї праці, чергове підтвердження того, що я не гаю час марно. А взагалі, найбільше досягнення для кожного блогера і найбільша винагорода – це його читачі.Smile

7. Ви маєте основне місце роботи? Як це впливає на ведення блогу?

Так моє основне місце роботи – Полтавський політехнічний коледж Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”. Я працюю там з 1996 року і мені там комфортно. Також, як тренер-фрілансер, я багато подорожую Україною та країнами ближнього зарубіжжя, пропонуючи офіційні тренінги від Microsoft і ряд авторських тренінгів з різних продуктів, технологій та методологій.

Тож на ведення блогу часу залишається дуже небагато, однак я взяв собі за правило виділяти на це певний не рідше ніж раз на два тижні. До речі, у суміщенні різних місць роботи є й плюси – іноді теми нових статей мені підказують студенти коледжу, бізнес-партнери або слухачі моїх тренінгів.

8. Напишіть декілька слів про себе: звідки ви, скільки вам років, чим захоплюєтесь (окрім блогерства;)?

Родом я з Полтави, люблю своє місто і, хоч багато подорожую, завжди повертаюсь сюди. Тут мені комфортно (це вже я повторююсь). Мені 40 років, я маю дружину і доньку і вони – моє найбільше захоплення.

Якщо ж говорити про другорядні захоплення, то це гаджети (я дуже люблю різні електронні штучки, дружина іноді навіть називає мене кіборгомSmile), фітнес (ним я займаюсь давно і фанатично – тренуюсь двічі на добу), книжки (читаю я дуже багато і за будь-якої нагоди, навіть під час їжі переді мною зазвичай стоїть планшет з відкритою книгою), фільми (дуже люблю “розумні” фільми жахів, триллери, фантастику, комікси і супергероїв). Іноді на мене “находять” й інші тимчасові захоплення (зброєю, наприклад), але перелічені вище – постійні.Smile

9. Ви маєте ще якісь сайти, які розвиваєте паралельно? Якщо ні, то чи плануєте їх створювати?

Окремих власних проектів я не маю. Хоч, можливо ними можна вважати мій мікроблог на Twitter і мою підбірку ресурсів з фітнесу на ScoopIt!, яку я постійно поповнюю. Також я підтримую сайт коледжу. Ось, в принципі, і все, поки що інших планів у мене немає…

10. Як ви ставитесь до відео-блогерів?

Цілком позитивноSmileсвого часу я навіть думав створити постійну рубрику коротких відеоуроків на сторінках цього блога. Хлопці з “Microsoft Україна” навіть організували мені професійний запис двох таких уроків, проте, чомусь ця справа таки “не пішла” і такий розділ на ProductivityBlog.com.ua так і не з’явився.Sad smile Та й все ж таки, мені ближче саме традиційний текстовий формат блогу.

Хоч нещодавно я все ж підготував один “повнорозмірний” тренінг у форматі відеоуроків

11. Ваші побажання тим людям, які хочуть створити свій блог.

Головне побажання – це вірити в себе, не боятись поділитись своїм внутрішнім світом з іншими людьми. Я знаю чимало здібних, розумних людей, яким є що запропонувати іншим, однак, вони чогось соромляться, ніяковіють, думають, що не зможуть грамотно висловити свої думки, зацікавити інщих… Тож головне – не думайте про погане, не бійтеся почати, а далі все буде…

 

Хто наступний?

Ну а зараз – найголовніше – мій список улюблених блогів, яким я хочу передати відзнаку Liebster Blog Award. Хочу відмітити, що мені було важко визначитись, оскільки я читаю багато блогів, тож я відкрив Feedly і обрав серед своїх підписок ті ресурси, на яких я залишив найменше непрочитаних статейSmile. Тож ось вони, список найкращих:

  1. lifehacker.com, Gina Trapani та інші
  2. lifehacker.ru, Слава Баранский и другие
  3. keddr.com, колективне творіння
  4. proubuntu.org.ua, така ж картинаSmile
  5. labnol.org, Amit Agarwal
  6. roughstrength.com, Алексей Зинченко
  7. strengthandconditioningtraining.blogspot.com, Александр Медведев
  8. onegadget.ru, Лайдж Ки и другие
  9. www.guidingtech.com, Abhijeet Mukherjee
  10. inspired.com.ua, колективне творіння
  11. be-sparkle.com, колективне творіння

Мої запитання

А ось ті запитання, відповіді на які мені було б цікаво почути:

  1. Чим обумовлено вибір саме такої тематики вашого блога?
  2. Що є основним джерелом вашого натхнення?
  3. Чи знайоме вам відчуття поступового “розмиття” напрямленості блогу?
  4. Чи становлять, на вашу думку, мікроблоги загрозу для традиційних блогів?
  5. Як багато часу ви витрачаєте на роботу над блогом?
  6. Чи маєте ви якісь офлайнові авторські проекти?
  7. Чи думали ви над можливістю з часом перетворити свій блог на книгу?
  8. Яким ви бачите майбутнє вашого блогу і блогосфери взагалі?
  9. Розкажіть трохи про себе, про свої захоплення та інтереси
  10. З ким з героїв класичних коміксів ви себе асоціюєте?
  11. Чи можете ви, як досвічений блогер, поділитись якимось професійними секретами?

На цьому на сьогодні все. Ще раз хочу подякувати Олександру, і чекаю на відповіді від авторів улюблених блогів.

До зустрічі на сторінках блогу, друзі!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL