HTML5 і сонячна Грузія

Доброго дня вам, друзі! Не так давно я провів два п’ятиденні тренінги для веб-розробників у Тбілісі. Якщо вам цікаво, це були курси з ASP.NET MVC 4 та HTML5. Хочу сказати, що в Грузії я був уже втретє і це одна з тих країн колишнього СРСР, куди я завжди радий приїхати. Для мене Грузія – це гостинні люди, лагідне сонце і смачна їжа.:-)

ILoveGeorgia

Я не вживаю спиртних напоїв, тож вино я (хоч і грузинське) не п’ю, проте дуже полюбляю грузинську кухню, особливо мінгрельську – солону і пекучу. А грузинський хліб? Хачапурі і кубдарі у нас, в Україні, не можна навіть порівнювати зі справжніми грузинськими, випеченими у тебе на очах і прямо з печі поданих на стіл ! А є ще ж стільки смачних речей, назв яких я навіть і не запам’ятав! А ще – соковиті фрукти і казково смачні грузинські лимонади – солодкі, як у дитинстві. І звісно ж, Боржомі.:-)

В Грузії живуть дуже гостинні люди і завжди сонячно, про їжу я вже говорив:-), тож цього разу я вирішив узяти з собою дружину. І поки я працював вона прогулювалась містом, а після закінчення робочого дня я складав їй компанію. Ось тут ви маєте нагоду переглянути кілька фото з цієї поїздки. А я хочу трохи поговорити про те, що ж саме я розповідав на тренінгах.

Сподіваюсь, всі знають, що таке HTML5?  Ні це не п’ятий розряд з навичок знайомства з дівчатами (How To Meet Ladies):-) Це – новий стандарт мови створення гіпертекстових документів (Hyper Text Markup Language), або по-простому – веб-сторінок, який дозволяє вам без зайвих зусиль, сторонніх бібліотек та плагінів для браузера створити щось красиве і поділитись ним зі світом.

Для розробників, можливо буде цікаво переглянути мої нотатки та список додаткових матеріалів з тренінгів, які я виклав ось тут. А для користувачів я хочу розповісти яким чином HTML5 може допомогти вам під час наступної презентації.

Так, всі ми звикли використовувати PowerPoint або щось аналогічне. Однак, як би ви не старались – використовували якісні фотографії замість кліпарту, скорочували текст слайдів, використовували влучні анімації та вражаючі переходи між слайдами – все одно це PowerPoint. Я не хочу сказати, що зробити щось красиве таким чином неможливо – ні, однак, всі PowerPoint-презентації в кінці-кінців схожі одна на одну і ми завжди можемо впізнати PowerPoint, коли бачимо слайд-шоу.

А HTML5 дає вам можливість виділитись. Так, доведеться трохи попрацювати руками і головою:-), а не мишкою, зате ви отримаєте масу переваг:

  • слайди можна демонструвати будь-де і без зайвого ПЗ – був би лише сучасний браузер
  • слайди можна редагувати будь-де і також без зайвого ПЗ – хоч у “Блокноті”
  • слайди в їх оригінальному вигляді можна буде без зусиль опублікувати  в Інтернет
  • ну і останнє – демонструючи HTML5-слайди, ви демонструєте аудиторії свою технологічну “просунутість”. Як то кажуть, “Понти – велика сила!”:-)

Недоліки також є:

  • браузер, в якому ви плануєте демонструвати слайди, повинен підтримувати HTML5, а це Internet Explorer 10, а краще – Chrome або Firefox
  • скоріш за все, ви не зможете обирати з такого широкого асортименту ефектів анімації та переходів між слайдами
  • створення таких слайдів – забавка скоріше для гіків, а не пересічних користувачів

Тих, кого я не ще злякав:-), я закликаю подивитись на один з непоганих шаблонів для створення HTML5 –  HTML5 slide template for Google I/O 2012. Виглядають вони дуже й дуже непогано:

А тут ви можете переглянути “живе” демо. Шаблон можна завантажити на свый комп’ютер з допомогою git і гратись ним досхочу. До речі, існує маса конкуруючих продуктів, прочитати про які ви можете тут.

Якщо ж для вас це все ще виглядає складно, ви можете використати онлайнові редактори HTML5-презентацій – наприклад, slid.es, SlideCaptain, Corpgenie чи eMaze, де ви можете створити новітні слайди візуально, не складніше ніж у традиційному ПЗ, ще й у середовищі, оптимізованому під тач:-).

emaze

Існують й конвертери з PowerPoint у НTML5, тож ви можете створити слайди в PowerPoint і просто конвертувати у жаданий гіківський формат:-). Прикладами таких продуктів є HTML5Point або старий знайомий iSpring Pro.

HTML5Point

А якщо у вас є блог на WordPress, то ви теж на коні:-), оскільки існує плагін для WordPress, який дозволяє вбудувати редактор HTML5-слайдів прямо у панель керування блогом. Wow!

WPSLides

А ще ви можете створювати HTML5-тести і опитування, скориставшись програмою під назвою Question Writer.

І це ще далеко не все! Виникає питання – а чого не можна зробити з HTML5?
Якщо у вас є якісь ідеї з цього приводу – дайте мені знати, будь ласка!

До зустрічі за тиждень!
Хай вам щастить!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
  • Illya says:

    Вот это выпендреж! Надо будет попробовать ежеквартальную презу так сделать – повыделываться, да и на сайт выложить можно будет потом…

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL