Продовжуємо обживати хмару Google

Доброго дня, друзі!

Я вже не раз писав про “життя в хмарах”.Smile Останнє моє повідомлення на цю тему стосувалось перенесення у хмару своєї колеції аудіозаписів. До речі, з тих пір дещо змінилось – я спробував CloudAround і виявив, що плеєр з ZeroPC чудово вміє програвати музику зі SkyDrive, як і Browser for SkyDrive. Тож свою музику я переніс на SkyDrive – 25 Гб краще ніж 5! А якщо вам треба ще більше місця в хмарах, встановіть Glide для Android і отримайте 50 Гб!

image

Однак, це вже я трохи відійшов від теми – я ж бо збирався розповідати про те, що ще цікавого можна зробити за допомогою хмарних сервісів Google! Тож, почнемо – сьогодні я розкажу вам як друкувати через Інтернет, отримувати СМС про нові листи, моніторити доступність свого блогу, і хостити невеличкі сайти. І все це – з допомогою Google Drive!


Друкуємо в хмарах

Першим нашим героєм буде Google Cloud Print – хмарна інфраструктура для друку. Cloud Print дозволяє мені друкувати на своєму домашньому принтері з мого Android-планшету, Linux-десктопу, навіть з мого NOKIA C7-00. Я можу навіть друкувати на домашньому принтері, знаходячись на робочому місці у коледжі, або навіть перебуваючи в іншому місті чи іншій країні! І це враховуючи той факт, що мій принтер не має Ethernet –порту!

image

Звичайно, щоб скористатись усіма принадами Google Cloud Print ви повинні мати обліковий запис Google і встановлений на вашому комп’ютері Google Chrome. Налаштувати Cloud Print дуже просто, з цим впорається навіть дитина – треба просто слідувати нехитрим вказівкам на сайті технології, тож говорити про це я не буду.

Скажу лише, що на планшеті для “хмарного друку” я використовую Cloud Print, а на NOKIA Belle-смартфоні – Files Plus.

Дізнаємось про нові листи через СМС

Якщо ви, так само як я, тісно зав’язані на використання сервісів Google, можливо вам захочеться отримувати повідомлення на свій телефон кожного разу, коли отримуєте нового листа у свою GMail-скриньку.

На жаль, сам GMail відправляти СМС не вмієSad smile, однак це вміє робити Календар Google – нагадує через СМС про заплановані події, чим я до речі, дуже активно користуюсь.

Тож ідея дуже проста – написати скрипт (у Google є своя “вбудована в хмару” мова програмування – Google Apps Script), який перевіряє чи не з’явився часом у скриньці новий листи, створює подію з назвою – темою листа у спеціально створеному для цього календарі, після чого вже календар шле СМС-повідомлення.

image

На щастя, писати нічого не треба – все вже написано до насSmileЗаходимо і читаємо. Налагодити все це також абсолютно не проблема. Працює “на ура”. Єдиний нюанс – якщо ви отримуєте багато листів, краще перевіряти скриньку через скрипт не щохвилини, як радять автори статті, а рідше – я, наприклад, роблю це двічі на годину.

Моніторимо доступність свого сайту

Думаю, ви вже зрозуміли, що з допомогою Google Apps Script ви можете автоматизувати будь-що.

image

І знову одна добра людина вже зробила за нас всю роботу.Smile Читаємо, виконуємо інструкції – і ваш власний сервіс моніторингу доступності сайту готовий! Хочу відмитити, що ви отримуєте не лише повідомлення про доступність сайту, а й протокол подій, до того ж, абсолютно безкоштовно!

Хостимо прості сайти

Так, звичайно, у Google є спеціальний сервіс для стиворення сайтів Google Sites (і сайт нашого коледжу функціонує саме на цій платформі), проте прості сайти (якщо їх можна так назвати), ви може прямо в Google Drive.

image

І знову все налаштовується як раз плюнутиSmile. Офіційну інструкцію з цього приводу ви можете почитати тут. Деякі додаткові поради і коментарі – тут.

Ще щось?

Звісно, я навів лише кілька прикладів “нетипового” використання хмари Google. Якщо ви знайдете ще якісь цікаві застосування сервісів Google, будь ласка, поділіться зі мною!Smile

А поки що я пропоную вам почитати трохи застарілу, але все ще актуальну статтю про приховані фічі Gooogle Drive. До речі, ви можете використати хмарний текстовий процесор Google навіть у якості …блог-клієнту!

На останок

Хочу також наголосити, що невід’ємною частиною хмарної інфраструктури Google є Google Chrome. Це дійсно ідеальний браузер, який я особисто використовую з перших днів його існування – і під Windows й під Linux.

Хочу ще раз нагадати деякі чудові особливості цього браузера:

  • магазин Chrome Web Store з великою кількістю додатків, багато з яких працюють і в оффлайні, є й спеціально призначені для використання з Google Drive
    image
  • Чудове меню встановленихх програм, яке прекрасно замінило кнопку Start у Windows 8Smile. На жаль, воно доступне лише в Windows, принаймні, я не знайшов способу активувати його в Linux. Ось так, наприклад, виглядає мій робочий стіл:
    image
  • Чудова синхронізація закладинок, встановлених розширень і т.д. на різних пристроях, можливість відкривати вкладинки, відкриті на інших пристроях. Wow!

Список можна було б продовжувати, однак на цьому я буду закруглятись.Smile 

До зустрічі за тиждень! Нехай хмари стануть для вас другою домівкою!Smile

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 9 »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL