Математика вдома, в університеті, та в дорозі

Нещодавно в гості до нас з дружиною завітали наші колишні випускники. А привела їх до нас нагальна потреба отримати консультацію у галузі використання MathCAD в ході наукових обчислень. Свого часу я опублікував кілька статей на цю тему у російських та українських виданнях, усі розрахунки в дисертації також робив в MathCAD, тож з радістю допоміг.

Ми завантажили останню версію MathCAD і разом розв’язали всі принесені студентами задачі. Я вельми зрадів, виявивши, що й досі пам’ятаю більшість клавіатурних скорочень та функцій. MathCAD- дійсно чудовий продукт, який має лише один недолік – досить високу вартість.:-)

image Тож, коли гості пішли, я почав згадувати, якими ще продуктами для автоматизації обчислень я колись користувався. Першим згадався MathSoft Axum – вражаюче функціональний продукт для аналізу даних від того ж виробника, що й MathCAD. До того ж, продукт абсолютно безкоштовний. Я використовував його для побудови графіків та діаграм, яких він вміє будувати більше ніж 100 видів, виконував в ньому задачі апроксимації та інтерполяції. На жаль, цей продукт більше не випускається, на сайті MathSoft (тепер PTC) немаэ навіть згадки про нього.:-) Якщо вам цікаво, можете завантажити демо версію з Exponenta.ru. До речі, там же можна знайти інші цікаві математичні програми, документацію, файли приколадів до них, і т.д.

image Потім я згадав про Maple – чудовий пакет для виконання символьних обчислень. На жаль, цей пакет, як і MathCAD, платний, але ви можете замовити на сайті виробника пробну версію.

imageМені стало цікаво, а чи існують безкоштовні альтернативи перелічених вище програм, я почав шукати і знайшов! З символьними обчисленнями досить непогано вправляється Maxima, яка веде свій родовід з Масачусетського технологічного інституту. Програма є проектом з відкритим кодом, тож ви можете завантажити не лише виконувані файли, а й подивитись “що під капотом”. Виглядає не вельми, однак досить функціональна.

imageЗамість Axum можна спробувати скористатись Gnuplot (з допомогою CygWin або MinGW). Ця софтинка з відкритим кодом здатна виводити 2D і 3D графіки багатьох видів не лише на екран, але й друкувати їх та експортувати в файл.

image Також можна спробувати використати Ploticus – неінтерактивну, проте досить зручну консольну утиліту для генерації графіків за існуючими даними, які можуть бути прочитані з CSV-файлу, отримані у результаті виконання іншої команди, введені вручну. Результат може бути збережений у файлах різних форматів – від JPG до SWF.

image

Що ж, дещо я знайшов. Однак, хотілось чогось більш схожого на MathCAD, тож я продовжував пошуки. Через деякий час я наткнувся на пакет під назвою SMath Studio. О, це вже дійсно щось схоже на універсальний математичний пакет! Програма існує у версіях для Windows, Linux, Windows Mobile (з тачскріном і без) і дуже сильно нагадує MathCAD старих версій.  Виглядає вона не надто гарно, однак непогано, має довідник з набором прикладів, мала за розміром (менше 700 kb) і підтримує багато мов інтерфейсу, в тому числі і українську!

imageСлід нагадати також, що програма є абсолютно безкоштовною. На коммунікаторі її інтерфейс здався мені трохи перевантаженим, однак програм такої “вагової категорії” для Windows Mobile я більше не зустрічав, тоже задовольнився тим, що є.:-)

imageА тепер увага – існує ще й Live-версія, скористатися якою ви можете через браузер, зовсім нічого не встановлюючи на свою машину! і знову ж таки, абсолютно безкоштовно. Просто супер! Раджу всім, кому доводиться час від часу розв’язувати математичні задачі. До речі, спробуйте додати цей продукт як Web-слайс до IE 8 – дуже зручно!

image

P.S. Ще один, хоч і не настільки потужний, продукт для математичних обрахунків під Windows Mobile – Math Tablet. Це не універсальний пакет, а скоріше дуже “просунутий” програмований калькулятор. Продукт досить непоганий, однак за нього доведеться віддати $15.

image

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 4 »

 
  • Illya says:

    Wow! Саме те, що я давно шукав! Дякую! Тепер я озброєний і небезпечний для мого вчителя математики!!!

  • nikita says:

    Для более-менее серьезных вычислений используют матлаб (бесплатный эквивалент octave). Статистики любят R в академии и SAS в индустрии.

    • author says:

      Да, я знаю о MATLAB, и о нем я не упоминал специально. Дело в том, что этот пакет в сравнении с MathCad выглядит, мягко говоря, неинтуитивным.:-) Hасчет R и SAS – согласен. Кстати, R можно рассматривать, как отличную замену Axum (тем более, что это открытый проект).

      Опять-таки, напоминаю, что речь шла не о профессионалах, а о студентах, которым время от времени нужно что-то посчитать.:-)

  • Avgust says:

    comment…

    Спасибо за информацию !…

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL