Український карбованець дорослішає

Доброго дня вам, друзі!

Дивно, але поступово тематика моїх повідомлень все більше зміщується в сторону приватності, криптовалют тощо. Тож сьогодні я хотів би продовжити цю традицію й розповісти про одну з перспективних криптовалют – український карбованець, або просто карбо – валюту, яка при правильному підході має всі шанси стати національною. Надто ж тепер, коли в неї з’явився мобільний гаманець.


Увага!

Як я вже говорив раніше, я вирішив трохи поекспериментувати з браузерним майнінгом, додаючи посилання на майнер на початку тексту кожного нового повідомлення.Я не хочу робити так, як Pirate Bay та інші сайти – все прозоро і залежить лише від вас, друзі – якщо вас зацікавила тема статті, будьте ласкавінатиснути на це посилання (альтернативний варіант – натиснути сюди ), яке відкриє в новій вкладинці сторінку (вихідні коди – на Codepen, все чесно), в яку я додав інтерфейс веб-майнера однієї з небагатьох криптовалют, які ще є сенс добувати на процесорі, а також зробив лічильник вашого внеску (лише перше посилання) з можливістю подивитись, якій сумі в гривні це відповідає.

Вам це не буде коштувати нічогісінько – ви просто запустите процес і залишивши вкладинку відкритою, повернетесь до читання статті (а можете й поспостерігати за процесом – це досить медитативне видовище). Ці нехитрі дії, можливо додадуть ту саму копійчинку, якої мені не вистачало аби ще раз випити кавиSmile, а я буду вам вельми за це вдячний.


Перш за все хочу сказати, що про карбованець я дізнався досить давно – ще коли він коштував зовсім мало, навіть придбав трохи про всяк випадок:-) Сама ідея національної криптовалюти – захищеної, анонімної, “своєї” – мені дуже сподобалась. Багато хто з вас скаже – те це ж клон Monero! – і буде правий та неправий одночасно. Так, карбо використовує той же алгоритм і так само, як і монеро, входить до переліку криптовалют, відслідковувати які важко навіть для АНБ:-), однак в плані програмного забезпечення та сервісів – це абсолютно самобутній та незалежний платіжний засіб, і зараз я спробую розповісти про це детальніше.

Що ж таке Карбованець?

Карбованець – це це децентралізована однорангова обмінна мережа, без централізованого управління, без емітента, яка забезпечує конфіденційність і анонімність операцій без регуляторів і посередників. З іншого боку, карбованець – це криптовалюта – народна обмінна одиниця – неофіційна та незалежна. У відповідності до українського законодавства, криптовалюти не є ані платіжним засобом, ані валютною цінністю, та й взагалі, їх статус є невизначеним. Однак, в Верховній раді зареєстровані аж два законопроекти (”Про стимулювання ринку криптовалют” та “Про обіг криптовалюти“), які мають надатикриптоактивам офіційного статусу.

Все програмне забезпечення проекту є відкритим – з вихідними кодами, вільно доступними на Github. Найближчий родич карбованця – Monero, тож майнити (карбувати) його можна і з допомогою відповідного ПЗ для Monero (я використовую YAM та xmrig – все чудово працює).

До речі, ще раз нагадаю відмінність криптовалют від т.зв. фіатних грошей. Паперових (фіатних) грошей можна надрукувати скільки завгодно (по суті, “папірці” не тільки нічим не забезпечені, та ще й можуть знецінюватись внаслідок збільшення їх кількості), кількість же “криптокопійчин” обмежена відповідним алгоритмом. Вартість криптовалюти визначається лише попитом на неї, або її корисністю для повсякденних розрахунків. Саме тому важливою є наявність програмного забезпечення та сервісів, магазинів та компаній, які приймають оплату в криптовалюті тощо.

Де взяти карбованці?

Найпростіший спосіб – купити:-) Свого часу я придбав трохи карбованцій через першу Українську біржу криптовалют – btc-trade.com.ua. З власного досвіду можу сказати, що ресурс є надійним та абсолютно безпечним – навіть коли восени минулого року біржа просто “лежала” під навантаженням, її робота припинялась на кілька днів, все закінчилось добре й всі кошти на рахунках нікуди не зникли:-), тож довіряти цим хлопцям можна.

Ще один сервіс, який я не так давно випробував – це Karbo24.net – прямий обмін гривень на карбованці та навпаки (кредитки VISA, MasterCard). Теж працює – швидко, безпечно, безпроблемно. Звісно ж, є й інші біржі. Обіцяли також можливість здійснювати операції з карбованцями через криптомати.

Ну і наостанок – ви можете накарбувати (намайнити) собі грошей. Найпростіший спосіб – прямо з декстопного гаманця – там є можливість карбувати через пул. Також можна карбувати соло (я пробував це на віртуальній машині у хмарі Azure – якось не вразило результатами:-(). Тож я порадив би спеціалізоване ПЗ (майнери) для майнінгу у пулі (я вже згадував YAM та xmrig). Детальніше про майнінг карбованця – тут і тут. А ще є веб-майнер (хоч його результативність буде просто мізерною). Існує також кран карбованців, однак, я б на нього надто не розраховував:-)

Де зберігати карбованці?

З офіційного сайту ви можете завантажили гаманці для всіх десктопних платформ (плюс, консольні утиліти – є навіть для Raspberry Pi!). Нещодавно також з’вився мобільний гаманець для Андроїд, який непогано виглядає, має підтримку NFC, і чудово працює:-) Нарешті! До речі, мобільний гаманець карбо мені подобається навіть більше за Monerujo – гаманець старшого родича – Monero. Єдине, чого хотілося б – це можливості обміняти фіатні кошти на карбовані й навпаки прямо в гаманці, як це реалізовано, наприклад, в bitxfly.

В перспективі  – веб-гаманеці, які ще в розробці. Також ви можете створити паперовий гаманець для довгострокового зберігання ваших коштів.

Що робити з карбованцями?

А що завгодно!

Наприклад, ви можете поповнити ними рахунок мобільного телефону – це був, мабуть, найперший сервіс в екосистемі карбо, яким ви можете користуватись й досі (хоч іноді він і недоступний). Також за карбо ви можете щось придбати або купити через дошку об’яв karbo.store.

На офіційному сайті валюти є цілий розділ з посиланнями на сервіси, які приймають карбованці. Та й взагалі, екосистема вже досить розвинута – є платіжний шлюз, тож Ви теж можете почати приймати оплату в карбо. Є телеграм-канал, навіть не один. Є сайт з медіаконтентом

І численість сервісів “зі світу карбо” буде зростати – монетка ж бо дійсно стає народним платіжним засобом!

Що ж, на цьому у мене на сьогодні все, треба йти відпочивати після тренінгу:-)
До зустрічі за тиждень, друзі! Бережіть себе!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL