Проведіть годину, програмуючи з дитиною!

Доброго дня вам, друзі!

Після проведення чергового напруженого тренінгу для розробників я знову з вами, і поспішаю нагадати вам про чудову ініціативу для дітей (і не тільки) – “Годину коду” – всесвітній захід, який впродовж кількох років залучає десятки мільонів учнів з більше 180 країн світу.

Screenshot 2014-12-04 18.28.16

Захід являє собою проходження кількох курсів – наборів простих завдань, які призначено для дітей від шести до ста шестиSmile років, і з допомогою яких діти просто і легко, в ігровій формі засвоюють основи алгоритмізації та програмування. Організатором подібного заходу може стати кожен вчитель (в нашій країні це краще зробити з 7 до 13 грудня), ба навіть кожен з батьків може провести годину коду зі своєю дитиною. Ми з донькою вже таким чином погралисьSmile, а як щодо вас?

В Україні Година коду проводитиметься з 7 до 13 грудня 2015 року за ініціативи Microsoft Україна та Фонду BrainBasket у рамках Тижня комп’ютерних наук. Про те, як взяти участь у конкурсі, якщо ви вчитель, бібліотекар або просто громадський активіст, можна прочитати тут.

Нас же цікавлять саме завдання, тож йдемо прямо на code.org. Можна обрати українську мову, а можна й залишити англійську, якщо вам або вашій дитині так звичніше (ми з донькою вчинили саме так). Тиснемо кнопку “Початок” і бачимо кілька курсів (комплектів вправ на вибір):

image

Далі слід обрати курс за смаком і почати виконувати завдання. Вибір досить непоганий – Майнкрафт, Зоряні війни, Крижане серце, Злі птахи, тощо… Нам з дочкою найбільше сподобались Майнкрафт та Крижане серце. У першому випадку ви просто кодуєте поведінку одного з персонажів гри. У другому – допомагаєте героям цього чудово мультика малювати сніжинки на кризі. Для програмування використовується мова Blockly, яка не має бути для вас новиною якщо ви колись грались з MIT App Inventor або Scratch (а я впевнений, що гралисьSmile).

image

Можливо, для завдання видадуться вам занадто простими, але дитина, скоріш за все, буде у захваті. Мені це нагадало процесс кодування поведінки іграшки, яка у мене була в дитинстві – “Лунохід” з програмним керуванням – одна з перших вітчизняних іграшок такого роду. Мені вона тоді здавалась дивом радянської електроніки, а кілька років тому я дізнався, що за сім років до її появи в продажу в СРСР (у 1986), цю іграшку (під назвою Big Trak) можна було купити за кордоном – “наші”, як завжди, нахабно “злизали”…Sad smile

planetahod

Але повернемось до Години коду. Якщо дитина вже має досвід програмування в Scratch або Kodu (як наприклад, моя дочка), можливо, вам слід обрати рівень складніший за Майнкрафт або Зоряні війни (які мені не сподобались взагалі).

На кожному кроці можна переглянути написаний вами код. Звісно, щось складніше за пару вкладених арифметичних циклів (for) з викликами якихось функцій всередині, ви тут навряд чи побачите, однак, це все одно круто!Smile

Виконавши всі завдання курсу можна отримати сертифікат ось такого виду:

Думаю, не зайвим буде показати такий папірець у школі!

Тож не вагайтесь – вмикайте комп’ютер, хапайте дитинуSmile, і вперед – закодуймо світ навколо!

Що ж на цьому на сьогодні все!
До зустрічі за тиждень, друзі! Бережіть себе!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL