Документування формул у Microsoft Excel

Доброго вечора, друзі мої!

Сьогодні я хочу розповісти вам про деякі хитрощі, пов’язані з використанням формул в Microsoft Excel. Уявіть собі таку ситуацію: ви створили особливо витонченуSmile і складну формулу в Excel і хочете залишити невеличкі коментарі – пояснення для тих, хто буде працювати з цією таблицею після вас.

image

Зробити це ви можете двома способами. І якщо один з них вам напевне відомий, то інший, можливо, здастся новим і цікавим.

Перший – тривіальний спосіб коментування формул – це додавання коментарів через команду New Comment вкладинки Review, або команду Insert Comment контекстного меню.

image

Комірка з коментарем позначається червоним трикутничком у правому верхньому кутку, і при наведенні на неї покажчика миші показує текст коментаря у невеличкому спливаючому вікні:

image

Другий спосіб – скористатись функцією N, яка призначена для перетворення у число нечислових значень. Ідея проста – додаєте до результатів обчислення за функцією значення N(“ваш коментар”), а оскільки це буде нуль, кінцевого результату така операція не змінить. Зате, виділивши комірку з формулою, людина побачить ваш коментар. Наприклад, ось так:

image

Звичайно ж, такий фокус має певні недоліки. По-перше, формула стає довшою, по-друге – ви не зможете використати функцію N у поєднанні з деякими функціями, наприклад, REPT та іншими, які повертають текстове значення.

А наостанок хочу нагадати про корисну комбінацію клавіш, про яку я вже якось говорив – Ctrl+`. Пам’ятаєте, що вона робить? Правильно – перемикає усі комірки, як містять формули, у режим відображення формул, а не результатів обчислень. Аби повернути все назад, треба просто ще раз натиснути ці клавіші.

Ну, ось і все. Можливо, ви знаєте ще якісь способи коментування формул та значень?

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL