Як заборонити введення дублікатів в Excel

Доброго дня, друзі!

Колись я вже писав про те, як за допомогою валідації даних організувати для певного діапазону вибір значень з випадаючого списку. Однак, не так давно мене запитали: а як зробити так, щоб людина могла вводити в певний діапазон комірок лише унікальні значення?

Відповідь на це питання проста – за допомогою тієї ж валідації даних!

Уявіть собі, що ви заповнюєте таблицю, в якій вказуєте дати, назви і бюджети маркетингових активностей, які ви організуєте. Домовимось, про такі речі: а) всі заходи – одноденні, б) ви не можете проводити більше одного заходу на день.

image

Тепер, з врахуванням домовленостейSmile, наша задача полягає в тому, аби не дати користувачеві помилково продублювати дату – всі вони повинні бути унікальними.

Робиться це просто:

  1. Виділяємо діапазон, в якому у нас містяться дати. Наприклад, C3:C17
  2. На вкладинці Data, в групі Data Tools обираэмо команду Data Validation

    blog37

  3. У діалоговому вікні, яке з’явиться, у полі Allow обираємо Custom, а у поле Formula пишемо ось таке: =COUNTIF($C$3:$C$17;C3)=1. Зміст формули простий – вона повертає TRUE, якщо значення поточноі комірки уже міститься у вказаному діапазоні (тобто, комірка з таким значенням в діапазоні вже є хоча б в одному екземплярі). Зверніть увагу, що діапазон задано з абсолютними адресами, а адреса комірки – відносна, і може змінюватись

    image

  4. Переходимо до вкладинки Input Message і пишемо текст запрошення, якмий буде виводитись у спливаючому вікні під час активації комірки. На вкладинці Error Alert вводимо текст повідомлення про помилку, яке з’явиться, якщо користувач введе неунікальне значення

    image
    image

  5. Натискаємо кнопку Ok. Все! Готово! Насолоджуємось результатомSmile:

image

А тепер пробуємо ввести якусь дату, яка вже є в таблиці, наприклад, 24.01.2011:

image

Красота, чи не так?

P.S. Почитати детальніше ви можете на сайті TechRepublic. До речі, там можна знайти ще багато чого цікавого стосовно використання Microsoft Office.

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL