Центр продуктивності – в кишені “лівайсів”

Доброго дня, друзі!

Нарешті я до вас повернувся. Перш за все, хочу попросити вибачення за мою довгу відсутність “в ефірі”. Мабуть, ви вже звикли, що статті на productivityblog.com.ua з’являються зазвичай у вівторок-середу і в суботу. Так само мало бути й минулого тижня, однак на мене чекав неприємний сюрприз – відсутність зв’язку – якісь проблеми у провайдера. А в понеділок-вівторок я проводив тренінг у Кривому Розі, де в мене також не було інтернету. Але досить, не буду більше жалітися, а краще скажу, про що я розповім вам цього разу.

1204494568mob_pic12_glofiish X600

Не так давно я поділився з вами моїм власним стандартом керування часом на основі Microsoft Outlook. Наприкінці статті я обіцяв розповісти детальніше про ті інструменти, які я використовую на своєму Windows Mobile-комунікаторі. Що ж, я виконую свої обіцянки.:-)

Сучасні PDA – це майже повноцінні комп’ютери, особливо якщо порівняти їх з машинами, які стояли на наших робочих місцях років з 10 тому.:-) І вся ця обчилювальна потужність і міць спокійно лежить в наших кишенях, чекаючи моменту, коли нам заманеться послухати музику, подивитись відео, або просто поговорити по телефну? Непорядок!

Але що може нам запропонувати наш комунікатор у якості інструменту для керування часом? По-перше, це Pocket Outlook  – майже повний аналог “великого” Outlook’а. В моїй особистій системі керування часом PDA і Pocket Outlook грають величезну роль. Там ведутся всі записи (в нотатках, які з сервером не синхронізуються). Там же зберігаються особисні контакти, туди ж приходить корпоративна пошта, «карманний» календар синхронізується с Exchange’вським календарем, і там же ведеться персональний список задач (не синхронізований з сервером).

clip_image002

Щоправда, календарем я користуюсь не аутлуківським, а, як уже писав раніше, отримую величезне задоволення від роботи з SBSH Calenfar Touch (хоч, звісно, відомості про події і завдання зберігаються все ж в Outlook). До речі, крім ексченжівського календаря, в Pocket Outlook потрапляють і події з мого календаря Google – за домогою чудової і абсолютно безкоштовної програми ActiveGSync.

pocket pc ActiveGcSync v1.0 freeware

Я зараз не буду витрачати багато часу, аби розповісти про можливості Pocket Outlook, оскільки, про свій спосіб використання “великого” Outlook’а я вже розповідав (за виключенням, хіба що, «Журналу», але якраз він відсутній у мобільній версії). Єдине, що хочу додати, так це те, що в Pocket Outlook на перший план виходить робота з завданнями, для яких, як радять деякі експерти (і зокрема, Вася Кислий, http://time-mngmnt.narod.ru/), варто створити кілька додаткових категорій, і притримуватись нехитрих правил сторсовно руху завдань з категорії у категорію. Ось найпростіше з правил: спочатку всі думки, ідеї, завдання, справи, зустрічі і т.д., вміщуються в загальну категорію-звалище. Раз або двічі на день слід переглядати «звалище», переміщуючи завдання  в категорії для поточних справ, для відкладеного “на майбутнє”, для справ, виконання яких необхідно поручити коусь іншому. От і весь секрет. Записуйте АБСОЛЮТНО всі думки, які приходять в голову, і один-два рази на день просто витрачайте 15 хвилин на наведення ладу в цих записах, і ваш час буде у вас під контролем!

З календарем, завданнями і записами покінчили. Тепер хочеться розповісти про інші корисні програми для Windows Mobile, якими я користуюсь щодня. Перша в моєму списку – це VITO AudioNotes Touch, програма, яка дозволяє робити аудіозаписи. Цим MP3-диктофоном я користусь щодня і дуже ним задоволений. Технологія проста – замість ведення записів під час нарад, та й просто протягом дня, ведеться їх аудіозапис, нові думки і завдання надиктовуються в комунікатор. А у встановлений час все це “аудіозвалище” переглядається – записи прослуховуються і перетворюються на завдання або події в календарі (добре, що програма має зручні засоби пошуку і сортування записів за датою).

clip_image003

Я вже говорив, що всі свої персональні контакти тримаю в PDA. І якщо у “великому” Outlook працювати з контактами досить зручно, то в Pocket Outlook цей функціонал реалізовано не надто вдало. Виправити ситуацію допомогає ще одна програма від VITO Technologies, а саме VITO FunContacts. З нею найти потрібний контакт можна за лічені  секунды, а її інтерфейс користувача – просто витвір мистецтва, і, як і у пеопередньої програми, повністю пальцеорієнтований.

clip_image004

Звичайно, нотатки Pocket Outlook досить функціональні (і я ними активно користуюсь, особливо рукописними нотатками), але досить часто (а правду кажучи, так майже завжди) потрібно мати не просто лінійний список, а певну ієрархію записів. Програм (аутлайнерів), які можуть допомогти в такому випадку – масса, однако кращими я вважаю Pocket FreeMind і ReenSoft Outliner. Перший подобається тим, що зберігає документи у форматі FreeMind. Оскільки екран PDA дуже малий, замість майндмепу Pocket FreeMind відтворює деревовидну структуру, але коли ви відкриєте такий файл у FreeMind на “великому” комп’ютері, він перетвориться на справжню  «ментальныму карту».

clip_image005

Другий (ReenSoft Outliner) точно так же може використовуватись як ПЗ для керування проектами, список справ або покупок і т.д. Однак, при цьому нам надається купа додаткових можливостей, таких як чекбокси, прогрес-бари і т.ін. Радує те, що обидві програми абсолютно безкоштовні.

clip_image006

Одне з застосувань нотаток на мобільних пристроях – це зберігання різноманітних паролей (сайти, кредитні картки, пошта, онлайнові сервіси і т.д.). Звичайно, можна записувати свої паролі в нотатках Pocket Outlook або в аутлайнерах, проте є і зручніший спосіб – використання спеціального ПЗ. Таких програм теж існує немало, але я користуюсь мобільною версією знаменитого KeePass, який дозволяє зручно і безпечно зберігати всю вашу конфіденційну інформацію. До того ж, існують версії програми практично для всіх платформ, так що в мене ця програма встановлена і на лептопі теж.

clip_image008

Також хочу відмітити, що наш PDA, – хоч і маленький, але комп’ютер, причому за своєю обчислювальною потужністю здатний посперечатись з дешевими нетбуками. Потужнеості сучасних комунікаторів більш ніж достатні для виконання простих офісних завдань, таких як створення і редагування текстових документів, електронних таблиць і презентацій, інтернет-серфінг, робота з поштою і обмін миттєвими повідомленнями. Єдине, що іноді заважає – маленький екранчик, який до того ж часто не може похвалитися великою роздільною здатністю. Ідея про те, як побороти це обмеження уже давно витала в повітрі. А пару років тому Palm збиралась продавати мобільні компаньони для своїх комунікаторів під назвою Palm Foleo, але потім чомусь закрила цей проект (і дуже жаль, я одразу ж підписався на повідомлення про доступність цього девайсу для замовлення).

image

У світі Windows Mobile естафету перехопила сорпорація Celio, яка пропонує продукт під назвою REDFLY Mobile Companion. Він дозволяє працювати з комунікатором на більшому екрані з нормальною роздільною здатністю і зі стандартною QWERTY-клавіатурою (хоч мені особисто віртуальна екранна клавіатура здається набагато зручнішою, ніж «залізна»). Зв’язок з девайсом, як і у Palm – через bluetooth, так що ви можете працювати зі своїм PDA навіть не виймаючи його з кишені джинсів. Коштує це диво так само, як і ненароджений Palm Foleo, а саме $199, що дуже непогано, хоч дизайн від Palm мені імпонує набагато більше.

image

Саме тому я не став купувати цей девайс, а працюю з комунікатором на екрані “нормального“ повноцінного нетбука (до речі, мій HP Mini кошує ненабагато більше від мобільного компаньона). На цей випадок Celio пропонує програмний продукт під назвою REDFLY Mobile Viewer, який дозволяє працювати з комунікатором у вікні Windows або в повноекранному режимі з роздільною здатністю до 1024х768 і вище. Штука то непогана, от тільки коштує грошей і для роботи з нею необхідно встановити в комунікатор спеціальний драйвер, причому, працездатність його на кожному девайсі не гарантується (хоч, на моєму Glofiish x600 все запрацювало бездоганно).

clip_image014

Існує програма, яка вільна від цих недоліків, абсолютно безкоштовна, і працює через Active Sync. Називається вона My Mobiler. Річ, треба сказати, просто відмінна, от тільки працювати з її допомогою з використанням великої роздільної здатності, на жаль, не вийде.:-( Компенсацією (в певному розумінні) є можливість зумити, але це не зовсім те, чтого хотілося б. Проте, практика показує, що My Mobiler цілком задовольняє потреби користувача і працювати з ним дуже комфортно.

clip_image015

Раз вже мова зайшла про комфортну роботу, слід згадати також про SPB Mobile Shell – без сумніву, найзручнішу з існуючих на даний момент оболонок для Windows Mobile. SPB Shell – це вражаюч красивий і душе швидкий пальцеорієнтований інтерфейс, яким я користуюсь уже років зо три. А версія 3 викливає в мене справжній екстаз.:-)

clip_image017

Единий  її конкурент, на мою думку – це PointUI, на який також варто звернути увагу всім шанувальникам краси та швидкості.

clip_image019

Що ж, відповісти на питання, який саме інтерфейс для Windows Mobile обрати, ви, я думаю, здатні й  самостійно, а в мене на разі все. Звичайно, я розповів не про весь софт, встановлений на моєму кишеньковому звірятку, але про найчастіше використовувані програми згадав.

А що б ви додали до цього списку?

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL