2018 рік – яким він був?

Доброго дня вам, друзі!

Сьогодні я хотів би повернутись до року, який минув, і пригадати ті чудові речі, які приємно (або не дуже) вразили мене цього року. Ну і звісно, підвести підсумки за статтями з блогу, які сподобались вам найбільше. А для “затравки” – ось вам традиційне відео з підсумками року від Google:

Трохи сумно, що гарні речі, ба навіть гарні новини треба шукати…

Проте, давайте все ж повернемось до нашої теми.

Приємні і не дуже враження року

Робота

Навіть не знаю, з чого почати. Цього року я успішно склав офіційні іспити Microsoft з Azure, які довго відкладав “на потім”. Також – злітав до Лондона (отримати візу – це просто жахливо важкий квест) і отримав статус авторизованого інструктора AWS. Ще один, трохи смішний, момент – під час тренінгів для аудиторії, яка складається з іноземців, студенти, побачивши в якомусь моєму профілі абревіатуру PhD, дуже часто стали звертатись до мене “доктор Бабич”, що трохи дивує – я почуваюсь, як один з персонажів серіалу “Теорія великого вибуху”Smile Хочу згадати ще серію вебінарів з Azure та DevOps, які ми проводили з НЦ “Мережні технології”. Взагалі ж цей рік видався таким же насиченим тренінгами, як і минулий – темп життя – просто шалений…

Програмне забезпечення та пристрої

Цього року вийшли з ладу обидва моїх смарт-годинникаSad smile (я навіть розчарувався в продукції SKMEI), тож я вирішив більше не купляти дорогих пристроїв та придбав Xiaomi Amazfit Bip, який, звісно, має певні недоліки (наприклад, відсутність SDK аби можна було програмувати для нього), однак, працює чудово й задовольняє майже всі мої забаганки стосовно годинника. На цьому все не закінчилось – “помер” також мій планшет Chuwi Vi8 Super EditionSad smile, тож довелось замінити його новим Xiaomi Mi Pad 4, який поки що здається мені ідеальним планшетним комп’ютером.

Що ще? Також цього року я “грався” з Raspberry Pi (3 Model B) та Orange Pi Zero, які вразили мене не так своїми розмірами, як можливостями.

Дуже сподобались компактні навушники Meizu Pop, які мають чудове звучання, зручні (зовсім без дротів), дуже “довгограючі” й вирізняються своїм дизайном – виглядають набагато краще за “огризки” AirPods від Apple. Я навіть перестав брати з собою в дорогу “серйозні” Meizu HD50 – малюки Pop звучать не гірше. Також мій HiFi-плеєр Nintaus X10 все частіше лежить в рюкзаку, оскільки з телефоном Pop починають працювати як тільки дістанеш їх з кейсу, а от до плеєра треба ще підключити адаптер, а потім вже до нього – навушники…

Постійною моєю супутницею в усіх подорожах цього року стала смарт-кружка Xiaomi KissKiss Fish MOKA – у “камінь-ножиці-папір” з нею я грав не часто, однак бачити температуру напою та час настоювання дуже корисно. Щоправда, батарейки (CR 2032) вона “виїдає” дуже швидко… Ще одна річ від Xiaomi, яка цього року оселилась у нашій домівці – це робот-пилосос Xiaomi Mijia Mi Robot Vacuum Cleaner – теж чудовий пристрій, однак, не без недоліків – не на всі килими він здатен вибратись (наприклад, в залі він прибирати не може) й досить часто намотує жіноче волосся на основну щітку й зупиняється зі словами “Основну щітку заблоковано” (так, там україномовна прошивка). Ще одна фішка – на чорні елементи візерунку килима у дитячій він реагує як на провалля, тому теж іноді довго товчеться на одному місці, намагаючись уникнути “падіння”, або й зовсім зупиняється зі словами “Переконайтесь, що навколо пилососа відсутні перешкоди”Sad smile В іншому ж – дуже інтелектуальний й автономний пристрій… Єдине розчарування від Xiaomi – Xiaoai Smart Voice – розумний “приліжковий” годинник – нічник, чудовий й дуже стильний пристрій, який мені так і не вдалось відображати місцевий час – що б я не робив, від показує час для “Материкового Китаю”…Sad smile

Цього року (просто епідемія якась…) вийшла з ладу наша старенька кава-машина від Saeco – кілька місяців вона пролежала у сервісному центрі, однак, її так і не змогли полагодитиSad smile – довелось замінити її на Delonghi Esam 4200s й поки що ми нею повністю задоволені.

Наприкінці минулого – на початку цього року я захоплювався видобуванням криптовалют, й навіть зміг трохи “намайнити”Smile – достатньо, аби заплатити за апгрейд мого “великого” ПК аби довести його до рекомендованого Microsoft рівня для проведення дистанційних тренінгів.  Також цього року я вперше за останні 10 років відчув необхідність в лептопі, тож довелось придбати відновлений ASUS Chromebook C202SA – дешевий (хромбуки завжди дешевші за “справжні” ноутбуки, до того ж, я купував відновлений пристрій) і дуже приємний у використанні пристрій. Остання версія Chrome OS вразила мене швидкодією, дизайном, можливістю встановлення та використання не тільки Android, а й Linux-додатків. Це дійсно “операційна система для людей”! Так, Windows 10 з останніми оновленнями теж виглядає і працює непогано, однак, Chrome OS – це зовсім інший рівень зручності, до того ж, ідеально інтегрований з усіма сервісами Google! Єдиний момент – довелось придбати зовнішній SSD – Kingspec Z3 (240Гб, USB 3.1) аби про всяк випадок тримати при собі матеріали всіх тренінгів.

Під час літнього відпочинку нас дуже потішила Thieye T5e – теж камера не без недоліків, однак, знімки та відео (навіть підводне) виходять чудові.

Стосовно програмного забезпечення – як завжди на висоті були Приват-24 (хоч восени був один неприємний момент, коли мені помилково заблокували всі рахунки і картки, на відновлення яких пішло два дні), Taxer (цього року я нарешті придбав підпискуSmile), Google Maps, Google Trips (і всі інші сервіси Google), Booking.com, GetYourGuide.

Розчарував Instagram – я нарешті вирішив спробувати цю соціальну мережу, однак мій обліковий запис без жодних причин заблокували через чотири дні після створенняSad smile – я навіть не встиг туди нічого запостити (окрім своєї фотографії). На жаль, ані додаток, ані сайт інстаграму не надають засобів з відновлення заблокованого облікового запису, а служба підтримки просто не відповідає…

Здивував конкурс ITalent, в якому робота дочки зайняла дев’яте місце, хоч була одним з небагатьох дійсно фронт-енд проектів – не просто розмітка, а інтерактивність, використання веб-сервісів, тощо. Можливо, я не можу тут бути повністю об’єктивним, однак, більшість з робіт, які у рейтингу були вище, були або просто сукупністю пов’язаних HTML-сторінок, або мали ще більші проблеми з адаптивністю (дочка ж одразу попереджала, що орієнтується лише на десктоп – на моніторі 32” виглядає просто чудовоSmile), або взагалі були нефункціональними – з неробочими кнопками тощо… Проте, це невелика втрата – буде розуміти, що у житті так просто нічого не даєтьсяSmile й наступного разу старатись більше.

Книги, фільми, серіали

FBReader, EbookDroid – як і раніше, мої улюблені читалки книжок та коміксів відповідно. Книжок цього року я прочитав, як завжди, стільки, що не можу порахувати – добре що є FantlabSmile Коміксів теж було прочитано немало…

Серіали, кіно – всі шоу та фільми за коміксами Marvel та DC, нові та старі трилери, містика, фантастика, жахи тощо. Наприклад, цього тижня ми влаштували собі ретроспективу фільмів М. Найта Шьямалана – всією сім’єю ввечері переглядаємо його фільми.

До речі, за даними trakt, за минулий рік я переглянув 1609 епізодів 46 серіалів (це не рахуючи “повноформатних” фільмів та відвідування кінотеатрів з дочкою)! Таке число навіть трохи лякає (хоч дивився я їх переважно в дорозі або у готелях під час поїздок).

Музичні смаки не змінились – важкий рок, ню-метал, симфонічний та пауер-метал, християнський та готичний рок. Ще одне – мене вже не так дратує жіночий вокалSmile До речі, я став віддавати перевагу YouTube Music над Deezer.

А саме зараз я слухаю підбірку композицій Powerwolf

Місця, люди, відпочинок

Цього літа ми після довгої перерви повернулись до Туреччині (Сіде) – це був чудовий відпочинок, від якого в нас залишились приємні спогади. Єдиний момент – це друга лінія готелю (хоч сам готель Sidekum 5* був дуже й дуже непоганим) – це було вперше й більше на другу лінію я не хочу – ліньки йти до моря 10-15 хвилинSmile Як завжди, відпочинок для нас організували “Наталі-тур”, за що ми щиро вдячні Наталії Омелай та її сину.

Дуже запам’яталась також поїздка зі студентами до Харкова, де ми відвідали багато цікавих місць – Ландау-центр, виставку сучасного мистецтва (Гамлет Зіньківський), парк Горького, Фельдман-екопарк (Thieye T5e в обох подорожах нас не підвелаSmile).

Як завжди, на висоті “Арт-отель”, де я вже “прижився”, оскільки зупиняюсь там вже більше шести років – комфортні номера, привітні люди, домашня атмосфера, зручне розташування…

Також хочу подякувати дівчатам з Smart Business за чудовий сервіс – здавати сертифікаційні іспити у вас – комфортніше аніж будь-деSmile

Ну і звісно ж, цей рік став таким пам’ятним завдяки членам моєї сім’ї – дочки, дружини, і нашого кімнатного хижака – мого котаSmile А ще я хочу подякувати всім, хто читав мене цього року – дякую, що ви зі мною!

Краще з ProductivityBlog

Минулого року (за кількістю переглядів), найбільше вам сподобались такі п’ять статей (у порядку спадання рейтингу):

  1. Презентації для студентів-програмістів
  2. Краще з ProductivityBlog за 2017 рік
  3. Український карбованець дорослішає
  4. BOINC вдома, у хмарі, на Android та Raspberry
  5. Хочете спробувати Windows? Не все так просто…

За рейтингом же найкращими виявились наступні статті (знову в порядку спадання рейтингу):

  1. Тестування з Google Forms? Трохи “дошліфувати” й все буде Ok
  2. Markdown – скрізь!

Також непогану реакцію викликали “пакети” статей про сертифікацію та інтернет речей (в тому ж порядку):

  1. Сертифікація:
  1. Хочете стати архітектором “хмари”?
  2. MCSA за тиждень? Так!
  • IOT:
    1. Принт сервер–власними руками
    2. Raspberry для веб-розробника
    3. В пошуках застосування для Raspberry

    З цього я можу зробити висновок, що цього року нас найбільше цікавили питання навчання та сертифікації, криптовалют та інтернету речей. Що ж, цілком логічно…

    А у мене на цьому все.
    Ще раз дякую вам, друзі що були зі мною цього року! Обіцяю – в Новому році буде не менше цікавих матеріалів!

    До зустрічі за тиждень, друзі! Бережіть себе!

    Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

    1 коментар »

     
    • Забув підвести підсумки фітнес-року. В цьому плані майже нічого не змінилось – я лише почав більше уваги приділяти м’язам пресу – “катаюсь” з роликом Ab Carver Pro від Perfect Fitness. Результат – “кубики” є:-), однак вагу трохи зкинути не завадило б…

     

    Лишити коментар

    XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

     Допомогти блогу та заохотити автора:

    BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

    XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

    KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL