Для тих, хто вирушає в дорогу

Доброго вечора вам, друзі!

Перш за все дозвольте привітати вас з травневими святами. Усіма одразу – Першим травня, Пасхою, Днем ПеремогиSmile.

А ще я хочу вибачитись, що давно нічого нового не писав. Справа в тому, що на нашому основному місці роботи нас завжди радували травневими святами – зазвичай ми відпочивали з 1 по 10 травня. А цього року – взагалі казка – офіційні вихідні з 28 квітня до 12 травня! Справжня весняна відпустка!Smile Тож ми з дружиною вирішили відпочити і вирушили у подорож Європою. За тиждень ми встигли відвідати Венгрію, Чехію, Австрію і Германію. Вражень – купа, фотознімків – десь з півтори тисячіSmile.

image

Трохи пізніше я їх обов’язково впорядкую і поділюся найцікавішими, а сьогодні мені хочеться коротко сформулювати ті основні речі, які я для себе зрозумів у результаті цієї подорожі, а також розповісти про ті сервіси і програмні засоби, що допомогли мені і у зборах в дорогу і в самій подорожі.

Перш за все, хочу відмітити, що організатором нашого туру була фірма “Наталі-тур” (м. Полтава, вул. Леніна 13, 4 поверх, тел. 69-22-69, 099-11-36-36-2), з якою ми подорожуємо вже кілька років поспіль і враження завжди – лише позитивні. Не розчарували вони нас і цього разу. Дуже всім рекомендую!

Висновки

Почну з деяких основних моментів:

  1. Автобусні подорожі Європою – забава не для слабких. Так, ми обрали тур без нічних imageпереїздів, однак двох таких переїздів уникнути не вдастся у жодному випадку – з Києва до Будапешту на початку подорожі, і з Праги до Києва наприкінці. Звичайно, автобус був класу “люкс” (двоповерховий NEOPLAN з кондиціонером і усіма зручностями), зупинки робили кожні 4 години, однак, яким би зручним транспорт не був, подорожувати таким чином важко і виснажливо. Особливо для людей моїх габаритів.Smile
  2. Можливо, я помиляюсь (а можливо – я просто патріот своєї батьківщиниSmile) однак мені здалось, що в Україні люди живуть не набагато гірше, ніж в європейських країнах. Судіть самі: продукти і товари ті ж самі, ціни приблизно однакові – щось дешевше, щось дорожче. Так, зарплатня там дещо вища, однак не на порядок.
  3. Європейці – люди дуже економніSmile – кондиціонерів на стінах жилих будинків дуже небагато, на пальцях можна перелічити. Супутникових антен – так само мало. А тепер згадайте будь-який наш будинок, обліплений кондиціонерами і супутниковими тарілками! Електрику і газ європейці також так не “палять”, як миSmile, Вікна світяться лише де не де, таку ілюмінацію, як на вулицях наших міст, також нечасто побачиш, будинки у передмістях опалюють зазвичай дровами.
  4. З Wi-Fi і мобільним зв’язком у Європі теж не все гаразд. Можливо, тут я теж помиляюсь, однак мені здалось, що Інтернет і мобільний зв’язок в Україні і дешевші і якісніші, а безкоштовний хотспот у нас знайти набагато простіше. Взагалі ж мені здалось, що й у плані гаджетів і електроніки взагалі ми теж попереду. Чим, може, вони просто економлять і не апгрейдяться до останнього?Smile
  5. Виявляється, за європейськими стандартами міцність пива не може бути вищою за 5 “градусів”! То що, усілякі “міцні”, “хмільні” і тому подібні сорти пива – це наш винахід?Smile
  6. В Європі палять всі і скрізьSad smile. Неподобство!
  7. Гривня виявилась дорожчою за венгерські форинти і чеські крони. Не чекав!Smile
  8. А взагалі, порядку в Європейських країнах більше, ніж у нас.
  9. Моїх залишкових знань німецької вистачає щоб розуміти вивіски, назви вулиць, написи і об’яви, а от мої розмовні можливості дуже обмежені. Проте, в Європі англійською говорять практично всі, тож жлодних проблем зі спілкуванням не виникає.
  10. Прага – красиве, але дуже брудне місто, Будапешт дещо чистіший, а от австрійські і німецькі міста за чистотою – поза конкуренцією, як я й думав. Браво, Дойчланд!Smile Хоч, чекські Карлові Вари – теж досить охайне місто.

Що ж, на цьому з висновками все. Детальніше – трохи пізніше. А тепер перейдемо до сервісів і програм.

Підготовка до подорожі

У процесі підготовки я використовував свій стандартний контрольний список, який допомагає мені нічого не забутиSmile.

Створив я його “за мотивами” подібного списку від Lifehacker.ru, однак змінив у відповідності до специфіки своїх подорожей. Дуже непоганий список для зборів у дорогу можна знайти також тут. А можна використати сервіс типу WorkFlowy, Google Tasks або Google Keep.

Зверніть увагу – мій список інтерактивний – створений у Word 2013 з використанням контентних елементів керування. На його створення я витратив чимало часуSmile.

Вище ви бачите лише попередній перегляд, але завантажте документ у форматі docx – і у вас буде можливість відмічати пункти списку лівим кліком, обирати дату з календарика і вводити відсутні делаті у поля, що відображаються сірим кольором. Спробуйте!

Щодо ж програмного забезпечення, то під час подорожі я здебільшого використовував свій телефон, тож наступні програми будуть цікавими лише для користувачів NOKIA:

  • PsiLoс Traveller. Це дійсно чудовий помічник мандрівника “все в одному”: конвертер валют, прогнози погоди, час у різних місцях, планування подорожі і т.д.

    image

  • Free Wi-Fi. База даних з інформацією про безкоштовні Wi-Fi хотспоти по всьому світу. Більше сказати нічого.Smile

    image

  • Nokia Maps Suite 2.0. Чудовий оффлайновий навігатор з купою додаткової інформації, тривимірними моделями видатних будівель і т. ін. Слід сказати, що використати довелось лише раз, та й то доки телефон “зловив” супутники я вже зорієнтувавсяSmile – історичні райони європейських міст досить невеликі.

    image

  • Ну і звичайно ж, стандартний нотатник, калькулятор, світовий час, будильники, медіаплеєр і т.п. До речі, мене дуже здивував той факт, що коли керівник групи почав розповідати про програму туру і попрохав людей записати деякі речі, практично всі відклали свої телефони і планшети і дістали паперові нотатники і ручки. Я ж натомість відкрив нотатник на телефоні.Smile

Що ж, на цьому все. Деталі, як і обіцяв, пізніше.

Ще раз зі святами вас і до зустрічі за тиждень!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

Коментарів: 4 »

 
  • Сергій says:

    Привіт!
    Ви дійсно дуже цікаво відпочили. По-доброму вам заздрю :)

    І не можу не висловити свою думку на твої судження про Європу :)
    2. Східна Європа(Чехія, Словакія, Угорщина, Словенія, Сербія, тощо) – дійсно живуть практично як ми. Ціни на товари майже такі як у нас. Але помітно дорожчі послуги. Частково це компенсується зарплатами, проте багато хто скаржиться що в Європі жити стало гірше…
    3. Економні це так. Але спробуй пошукати нічні супутникові знімки Європи і порівняй з Україною. Порівняй ціни на електроенергію, газ, воду. Зауваж що в Європі кондиціонери не вішають на фасади що б не псувати архітектуру. Натомість часто роблять централізоване кондиціювання.
    4. ВайФай це проблема. В деяких європейських країнах відкритий безкоштовний вайфай поза законом. Тобто вайфай може бути безкоштовним, але для підключення ти маєш “засвітити” свою особистість – номер телефону, тощо, і прийняти умови використання.
    Але загалом вайфай зустрічаеться лише трошки рідше ніж у нас.
    5. В Бельгії безліч сортів пива від 5 до 12 “градусів” міцності.
    Але дійсно, найпопулярніші сорти пива, наприклад лагер мають міцність 4.5-5 “градусів”.
    6. :(
    7. Це не показник. Була така валюта – мальтійска ліра, більш ніж в два рази дорожча ніж євро. І думаєш їм це допомогло? :) )
    8. :(
    9. А от мені з англійською в європі страшенно не щастило.
    Касири, водії, продавці в магазинах – регулярно доводилось тренувати мову жестів.
    10. Будапешт я застав бруднішим ніж Київ. Прага брудна від орд туристів. В німецьких містах я теж бачив різне.

    Дякую за розповідь, дуже цікаво. Чекаю на збірки фоток :)

    • Добридень, Сергію!

      Дякую за коментарі. Радий, що наші спостереження в цілому співпадають.
      До речі про пиво:-) – якщо вже нагадали про Бельгію, чкщо чесно, мені більше смакує бельгійське ніж чеське. А курси валют – так, згоден, це не показник, просто цікаво.:-)
      З англійською мені ж щастило, можливо, через те, що спілкувався я в основному з молодим поколінням (до 30 років). Проте, може й дійсно просто щастило…

      Фотки скоро будуть, чекайте:-)

      • Сергій says:

        Бельгійске пиво найкраще, це факт :)
        І чеське пиво як на мене не краще ніж українське.
        По цим питанням я на 100% згоден.

        Щодо молодих та дорослих англомовних європейців – ти звісно правий, молодь зазвичай вивчає англійську в школах та університетах. Проте і тут я наштовхувався на виключення з цього правила :(

    • Обіцяні фотографії з поїздки тут.

      Я обрав найцікавіші, на мою думку, фото. Загалом їх було більше ніж півтори тисячі.:-)

 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL