У тих, хто не знає свого минулого – немає майбутнього

Доброго дня, друзі!

Чесно кажучи, приказку, якою озаглавлено цю статтю, я завжди вважав однією з числених стандартних нісенітниць. Як багато навколо нас красивих афоризмів, які чудово і багатозначно звучать, але є абсолютними “пустишками”, які нічогісінько не значать!

image

Я вважаю, що жити слід днем сьогоднішнім і робити плани на майбутнє, оскільки минулого вже не змінити. Однак, своє минуле все ж таки треба хоча б трохи знати – принаймні для того, щоб не повторювати помилок своїх попередників.

І сьогодні я хочу розповісти вам про два мережевих проекти, які допоможуть пізнати славне минуле комп’ютерних технологій. І можливо, прочитавши кілька статей, дехто почне пишатись Україною і українцями.

Перше – про що я хотів вам розповісти – це проект «Інформаційні технології в Україні: історії та особистості». Написати про нього я хотів уже давно, але все ніяк не міг знайти нагоди. 

Авторство проекту належить Google Україна спільно з Фондом історії та розвитку комп’ютерної науки і техніки.

image

Що ж це таке? Це портал, який містить безліч цікавої інформації – статті, автобіографічні довідки, історичні фото, відео, розповіді про славні сторінки історії інформаційних технологій. До речі, придивіться уважніше до вмісту розділу “Особистості” – дехто з відомих “непрофільних” науковців постане перед вами у зовсім іншому світлі, як наприклад, видатний лікар Микола Амосов.

image

Це дійсно треба бачити! І можливо, переглянувши матеріали порталу, хтось припинить захоплюватись іноземним, і зрозуміє, що багато сучасних досягнень беруть початок у дослідженнях українських вчених. Хоч, звісно, все це в минулому.Sad smile  Проте, в наших силах повернути колишню славу – не все ще втрачено!

Та мабуть, досить про політикуSmile, йдемо далі.

Наступний наш пацієнт – це віртуальний музей інформатики Олени Давидової. Автори цього проекту, наші східні сусіди-росіяни, замахнулись ширше – не просто розповісти про історію інформаційних технологій в колишній нашій спільній країні, а зібрати матеріали, які стосуються всіх аспектів інформатики починаючи з 17 сторіччя в усьому світі!

imageІ схоже, в них дійсно вийшло  – на даний момент музей містить сотні сторінок, ілюстрацій, відеоматеріалів. Можливо, він виглядає не так презентабельно, як попередній наш герой, але тут є що почитати і на що подивитись.

image

Проект містить також список посилань на інші аналогічні музеї світу, календар видатних дат, які стосуються ІТ і ще багато цікавого. Дуже раджу завітати!

А на останок, якщо вже зайшла мова про історію, хотів би нагадати про долю людини, яку мало хто знає – Еда Робертса, творця першого комерційно успішного ПК, який досягнувши всього, перевчився на лікаря і почав допомагати людям невеликого провінційного містечка.

Що ж, на сьогодні все. До зустрічі за тиждень!

Ви можете відслідковувати коментарі до цього запису за допомогою RSS 2.0. Ви можете лишити коментар, або використати трекбек з Вашого сайту.

1 коментар »

 
 

Лишити коментар

XHTML: Ви можете використати наступні HTML-теги <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Допомогти блогу та заохотити автора:

BTC: 13kN2tJubi9J1UHUxVJBu9NgjxsmGBccAa

XMR: 44z7DhWqm2eAny1EaC5ny5U3yspQA2wgPGnatvsto9WHeWas6wTpfBZK4kuxnhbxToKouJTYXoMtcVT5Td2hxiQVFEWgMez

KRB: KbbpHAZ41RFBf5ErK7VzpuNQJfZaMcfYoNhLQCHW95cfWWUZedaLFkb92yejTCS9JvJb1PckeZuWfHapya4qL3bZ7kPSEVL